ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Губернатор Закарпаття просить ЄС про допомогу в боротьбі з екологічним лихом

    26 квітня 2024 п'ятниця
    44 переглядів
    "Вирішити проблему Солотвинського солерудника Україна самостійно не в змозі!"

    Україна сподівається на допомогу Євросоюзу в ліквідації екологічного лиха на Закарпатті: після закриття солерудника в селі Солотвино сіль продовжує вимиватись і стікати в річку Тису.

    Про це повідомляє сайт голови Закарпатської облдержадміністрації Геннадія Москаля.
    «Вирішити проблему Солотвинського солерудника Україна самостійно не в змозі. В українського уряду на це немає коштів. Ніхто війну на сході в бюджет не закладав, а через події на сході довелося закрити багато програм. В обласному бюджеті таких грошей також немає, тому єдина надія на допомогу Євросоюзу. Тим більше, що проблема стосується не тільки нашої країни, а й членів ЄС. Якщо не вжити термінових заходів, Тиса через вміст солі незабаром може перетворитися у “філіал” Чорного моря», - заявив Москаль на зустрічі з міністром іноземних справ і зовнішньої економіки Угорщини Петером Сіярто в Будапешті.
    Зазначається, що після аварійної зупинки та закриття солерудника підземне вимивання солі продовжилося. Значна частина ропи (насиченого сольового розчину - Ред.) потрапляє в Тису і далі в Дунай, у результаті за останні 5 років вміст солі в Тисі збільшився в 4 рази. Це загрожує катастрофою не лише Україні: з річки прісну воду беруть мешканці чотирьох країн, з яких три є членами Євросоюзу.
    Сіярто пообіцяв Україні сприяння в цьому питанні Угорщини, а також інших членів Дунайської стратегії (усього 14 країн - Ред.). Найближчим часом Угорщина направить на солерудник своїх фахівців, які на місці вивчать ситуацію, після чого будуть здійснені конкретні кроки у розв'язанні проблеми.
    Нагадаємо, в селі Солотвино на Закарпатті сіль добували з 18-го сторіччя, але кілька років тому рудник довелося аварійно закрити через різке підняття рівня підземних вод й затоплення.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору