ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Як із друга зробити ворога... (ВІДЕО, ФОТО)

    26 квітня 2024 п'ятниця
    43 переглядів
    ... - В. Путін

    ТСН.ua зібрав воєдино весь перелік взаємних звинувачень Росії та Туреччини. Після інциденту в листопаді, в ході якого турецькі ВПС збили російський бомбардувальник Су-24, Анкара і Москва виступили з різкою взаємною критикою. Країни звинувачують один одного в закупівлі нафтопродуктів, які в Сирії та Іраку добувають терористи з "Ісламської держави". ТСН.ua склав хронологію подій, в ході яких Туреччина і Росія з країн, які реалізовували великі спільні енергетичні проекти, перетворилися на принципових суперників. Вранці 24 листопада на кордоні Туреччини та Сирії був збитий російський бомбардувальник Су-24.


    Один з його пілотів загинув (як пізніше з'ясувалося це був Олег Пєшков) в результаті обстрілів турецьких військових. Другого вдалося врятувати в ході масштабної спецоперації, яку спільно провели війська лояльні сирійському президенту Башару Ассаду, а також спецназ РФ. Однак, в той же день, незадовго після збитого Су-24, Сирійські повстанці заявили, що недалеко від місця аварії бомбардувальника - був підбитий, а потім і знищений - російський вертоліт, що зробив екстрену посадку. Тоді ж, в ході порятунку російських льотчиків загинув морський піхотинець з Новочеркаська Ростовської області Олександр Позиніч. Натомість, ті хто перебував на борту вертольота -вижили.


    su.jpg


    Анкара практично відразу після катастрофи Су-24 заявила, що бомбардувальник був збитий над її територією винищувачем Ф-16 ВПС, після того як проігнорував десять попереджень про вхід в турецький повітряний простір. "Туреччина зробила все від неї залежне, щоб уникнути даного інциденту. Було зроблено десять попереджень про наближення до нашого кордону. Літак, який зайшов в наш повітряний простір, був збитий нашим F-16", - незабаром після події заявив президент Туреччини Реджеп Ердоган.

    Проте Москва відразу ж почала трактувати події інакше. Версія Росії зводилася до наступного: Су-24 не покидав повітряний простір Сирії і був збитий над територією цієї країни, літаки турецьких ВПС не виходили на зв'язок з пілотами бомбардувальника. За словами президента РФ, ніяких підстав збивати російський бомбардувальник у Туреччини не було.


    "Наш літак був збитий над територією Сирії ракетою" повітря-повітря "з турецького літака F-16. Літак впав на територію Сирії в 4 кілометрах від кордону з Туреччиною. Перебуваючи в повітрі, коли на нього була здійснена атака, на висоті шість тисяч метрів на відстані одного кілометра від турецької території. У будь-якому випадку наші льотчики і наш літак ніяк не загрожували Турецькій Республіці ", - сказав Володимир Путін.


    Всупереч опублікованому аудіозапису, на якому чутно про попередження російських пілотів, у ЗМІ тут же з'явилася заява від військового з борту Су-24 Костянтина Мурахтіна. Капітан російських ВПС розповів свою версію подій, заявивши, що турецька сторона не зв'язувалася з пілотом і не було ніяких попереджень про порушення кордонів.


    Слова проти фактів. Спростуванням слів пілота є фото-, відео-, аудіо- факти. У день інциденту, турецькі ЗМІ опублікували відео збитого бомбардувальника, на якому видно як палаючий літак різко падає вниз. Також видавництвом Reuters були оприлюднені фотоматеріали падіння. А аудіо-запис, представлений турецькими військовими про багаторазові попередженнях, можна і зовсім вважати ключовим доказом. Наголошувалося, що Росія з початку військової операції в Сирії з 30 вересня 2015 року, як заявляють в Анкарі, неодноразово порушувала турецький повітряний простір. Збройний конфлікт стосується не тільки Туреччини і РФ, а й усіх країн входять до складу НАТО.


    Важливим фактом виступає те, що Туреччина є членом НАТО, а як сказано в п'ятій статті статуту Альянсу: "збройний напад на одну або кількох країн у Європі чи Північній Америці вважатиметься нападом на них (НАТО) в цілому". У зв'язку з цим, Північноатлантичний Альянс має право на оборону, застосувавши збройні сили для захисту і збереження безпеки у Північноатлантичному регіоні. У свою чергу, голова НАТО одразу ж прокоментував інцидент. Висловивши підтримку Туреччині, Столтенберг запропонував вирішити військовий конфлікт дипломатичним шляхом. "Туреччина повідомила, що збила російський військовий літак, який порушив її повітряний простір.


    Раніше я вже висловлював своє занепокоєння у зв'язку з бойовими діями, які веде Росія поблизу кордонів НАТО. Як ми вже повторювали, ми солідарні з Туреччиною, нашим союзником по НАТО, і підтримуємо її територіальну цілісність. Я очікую подальших контактів між Анкарою і Москвою, закликаю сторони до спокою і де-ескалації. Дипломатія і де-ескалація дуже важливі для виходу з цієї ситуації ", - заявив Йенс Столтенберг. В цей час, почали утворюватися два "табори", ті хто підтримав Туреччину і хто утримався від гучних заяв, і прийняв нейтральну позицію.


    Президент США Барак Обама підтримав Туреччину, заявивши, що інцидент вказує на проблеми з російськими операціями в Сирії. Туреччина межує з Сирією, це і стало головною причиною інциденту. За словами Обами, Росія повинна направляти свої удари проти ІГ, тоді ймовірність конфліктів і можливих помилок стала б менше. "Туреччина, як будь-яка інша країна, має право захищати свою територію і повітряний простір", - зазначив президент США.
    barak.jpg


    У той час як глава Європейської ради Дональд Туск притримався нейтралітету, закликавши всіх залишатися холоднокровними до даного інциденту. "У цей небезпечний момент, після того, як був збитий російський літак, всі повинні залишатися холоднокровними і спокійними", - повідомив політик у своєму Твітері.


    На цьому конфлікт між державами не закінчився. Після невеликої паузи і затишшя, Росія вирішила глобально помститися за збитий літак. Влада РФ заборонили продаж турів до Туреччини, були введені санкції на товари і продукти, почали затримувати і депортувати турків, також не обійшлося без бомбардувань територій. Були вжиті всі можливі заходи для ізоляції Туреччини і всього пов'язаного з нею. На наступний день після катастрофи Су-24, 25 листопада, на кордоні між Туреччиною і Сирією під авіаудар потрапила колона з 20 вантажівок гуманітарної допомоги.


    У результаті бомбардування загинули семеро водіїв, ще 10 людей отримали поранення. Гуманітарна організація Humanitarian Relief Foundation стверджує, що удар з повітря завдали російські літаки, знищивши при цьому всі товари і продукти харчування для біженців. Позиція РФ вельми неоднозначна. У той час як Росія авіаударами знищує гуманітарний конвой для біженців, до України так звана "допомога" прямує вже 45-й раз. При тому, що Україна не чинить жодних протиправних дій, незважаючи на те, що територія окупована і що знаходиться в фурах невідомо. Також Росія завдала ударів на райони падіння Су-24. Атака велася як з повітря, так і за допомогою ракет, випущених з кораблів у Східному Середземномор'ї.


    Після цього "помста" торкнулася туристичного сектора. 25 листопада всі російські тур-оператори скасували продаж турів до Туреччини і припинили чартерне авіасполучення. Російські чиновники закликали громадян не купувати тури в країну-агресор, і утриматися від будь-яких поїздок, так як це небезпечно. Тим не менш, були відправлені порожні літаки, для того що б забрати російських громадян.


    Наступний крок: РФ вирішила кардинально відмовитися від цілого ряду товарів з Туреччини, заблокувавши фури з імпортом на кордоні. Митники перестали приймати декларації на оформлення турецьких товарів усіх категорій, створюючи штучні черги і не надаючи жодних офіційних документів. Загострення відносин між Росією і Туреччиною торкнулося і України.


    Санкції проти Туреччини тільки набирають обертів, а в північних регіонах вже турецькі торгові фури скупчилися на кордоні, тому що їх не впускають в РФ.


    furi.jpg


    Незабаром після митної служби, російські чиновники почали оперативно знаходити в турецьких продуктах заборонені речовини. Таким чином, намагаючись ізолювати і продуктовий сектор."Враховуючи неодноразові порушення турецькими виробниками російських норм. Уряд РФ доручив Россільгоспнагляду поставити на посилений контроль поставки сільгосппродукції і продовольства з Туреччини, а також організувати додаткові перевірки на кордоні і в місцях виконання безпосередньо в Республіці", - повідомив міністр сільського господарства РФ Олександр Ткачов.


    На цьому, Російська Федерація не зупинилася і 30 листопада ввела заборону на ввезення в країну м'яса, риби і молочних продуктів турецького походження. Пізніше, російський уряд виявило ініціативу і здійснило перевірку турецьких продуктів харчування, після чого в кабачках були, нібито, знайдені нітрати, що значно перевищували допустиму норму. Також, 26 листопада в ЗМІ з'явилася інформація про затримання і депортацію з Росії 39 турків, які прибули на агропромислову виставку в Краснодарському краї.


    Бізнесмени прибули в країну, щоб представити на ринку свою продукцію, і можливо, укласти контракти з російськими інвесторами. Але правоохоронні органи обов'зали сплатити штраф за порушення правил перебування в країні, а потім депортували турків. Після чого, 27 листопада, глава Міністерства закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що безвізовий режим з Туреччиною припинений. У відповідь на це, МЗС Туреччини закликало громадян не відвідувати Росію і утриматися від будь-яких поїздок.


    Своєю чергою, на думку міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, Росія діє за стандартною схемою. "Класичний російський підхід - зробити щось таким чином, щоб там була криза, або дві кризи. І потім, щоб ці кризи можна було розрулити тільки з Росією. Тому взаємодія з Росією буде. І по Сирії, і, можливо, в інших питань. Однак це не призведе до глобальних змін у відносинах з Росією ", - сказав він.


    Після введених санкцій і заборон, Росія почала звинувачувати Туреччину у співпраці з ІГІЛ. Президента Ердогана запідозрили в закупівлі нафти у терористів, підкріпивши свої підозри знімками космічної розвідки. За інформацією Міноборони РФ, "Ісламська держава" заробляє близько 2 млрд доларів на рік, на нелегальній торгівлі нафтою, і в цьому йому сприяє турецький президент і члени його сім'ї. "Росія спирається на дані космічної розвідки, доводять причетність Туреччини до бізнесу з ІГ. Дані розвідки вказують на перевантаження нафти ІГ на танкери в Туреччині. Кадри розвідки показують перетин вантажівок з нафтою ІГ кордону Сирії з Туреччиною", - заявляють в Міноборони РФ.


    Як приклад було навіть опубліковано відео, на якому колона невідомих вантажних автомобілів безперешкодно перетинає кордон. Ці кадри мали свідчити про постачання ісламістами нафтою турецьких підприємств. Чергові "докази" оприлюднив глава Національного центру управління обороною РФ генерал-лейтенант Михайло Мізинцев. "Лише за останній тиждень з території Туреччини в загони ІГ і" Джебхат ан-Нусра "було перекинуто до 2 тис. бойовиків, понад 120 тонн боєприпасів і порядку 250 одиниць автомобільної техніки різного призначення. За нашими достовірними розвідувальним даними, турецька сторона подібні заходи проводить тривалий час і на регулярній основі ", - повідомив генерал-лейтенант РФ.


    У свою чергу, президент Туреччини Реджеп Ердоган всіляко спростовує звинувачення російських чиновників, називаючи їх слова "брехнею". Глава держави відзначив, що ніяким чином Анкара не співпрацювала і не співпрацює з терористичним угрупуванням ІГІЛ. "Ніхто не має права паплюжити Туреччину, звинувачуючи її в купівлі нафти в" ІГ ", - підкреслив він.


    erdog.jpg


    30 листопада, Ердоган офіційно заявив, що залишить посаду президента, якщо РФ доведе його зв'язок з ісламістами. При цьому зазначивши, що він людина честі, і ніколи не став би порушувати свої принципи. "Кажу абсолютно відкрито: якщо зв'язок Туреччини з ІГ буде підтверджена, я покину свою посаду. При цьому, питаю шановного Путіна, чи залишиться він?" - Заявив Ердоган.


    "Слово не горобець ...". Після гучних звинувачень на адресу Туреччини, Кремль так і не надав необхідні докази. Представники влади заявили, що головне оперувати інформацією, а не розпинатися в правдивості. Однак гучні заяви в Москві змусили Ердогана зустрічно звинуватити Росію. Він заявив, що Туреччина теж має докази про факт співпраці РФ з ІГ.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору