ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Сказання про акторку народного самодіяльного театру з Берегова (ФОТО)

    27 квітня 2024 субота
    82 переглядів
    Надія Матей - театралка, корифей, маестро сцени...

    Берегівчани добре знають та щиро шанують цю талановиту акторку місцевого українського народного самодіяльного театру ім. Ярослави Бандурович.

    Театралка, корифей, маестро сцени… Це вона - Надія Петрівна Матей!
    Тож залюбки вітаються з нею як знайомі, так і малознайомі, а також ті, хто міг бачити її тільки на концертах. Точніше – на театральній сцені. Та ще й у різних ролях – починаючи від п’єс “Наталка-Полтавка” І. Котляревського, “Назар Стодоля” Т. Шевченка, “Безталанна” Карпенка-Карого і аж до гумористичної вистави за авторства сина з невісткою Олександра та Ольги “Одного разу в “Берегсазі”. Хоча найостанніша, найвідповідальніша і найщемливіша поїздка – у сусіднє Мукачево. У тамтешньому госпіталі виступали перед воїнами-атошниками. Як завжди, у центрі уваги виявилася Н. П. Матей: її артистизм, коронні номери виконання гуморесок-байок не залишили байдужим нікого.
    0_6449-1.jpg
    А ще пані Надію знають і поважають як гарну, старанну матір (вона виховала двох синів Олександра та Віктора), дбайливу, привітну бабусю (старша онучка Олеся вчиться у Київській консерваторії ім. Чайковського, а онук Алікс – в Одесі на прокурора), добросовісну й відповідальну свекруху, розважливу та надійну невістку (чоловік Олександр, який раптово пішов із життя, був берегівчанином). За веселу, жартівливу, життєрадісну вдачу цю жінку теж неабияк цінують. Вона напрочуд контактна й разом із тим інтелігентна. Ніхто ані разу не бачив її насупленою. Одним словом, під час бесіди за кавою чи просто на вулиці з нею не занудьгуєш. Як жінка, вона бездоганно естетична, симпатична, має поетичну душу. Ці риси характеру допомагають їй упевнено триматися не тільки на поверхні життєвого моря, але й на сценічних підмостках. Колеги, близькі та родичі кажуть, що більшої оптимістки ще треба пошукати. Сама вона наголошує, що з будь-якої проблеми можна вийти гідно завдяки життєлюбству. А що стосується її особисто, то сцена, театр, гумор частенько ставали їй у добрій пригоді в різних ситуаціях.

    – І скільки ж то років ви уже на сцені? – запитую співрозмовницю.

    Вона каже, що відколи тільки пам‘ятає себе на білому світі… Тобто десь із другого чи третього класу Калинської, що на Тячівщині, восьмирічки. Мала гарний голос, батько був священиком і теж чудово співав. Вона ніколи й нікого не соромилася, заспівати могла вдома, у класі, на шкільній сцені чи просто на лавиці з дітьми. Ті завжди аплодували їй від душі. І розповіла, як у 1953 р. учні готувалися до концерту з нагоди чергового поступу-перемоги "товариша Сталіна". Вона теж мала якусь невеличку пісеньку заспівати. Але у переддень свята на репетицію прийшов схвильований директор навчального закладу із районним гостем-чиновником й ледь не панічно сказав, що концерт відміняється – Сталін помер. Старші, тобто дідусі й бабусі, згадує Надія Петрівна, були засмучені. Жили ж бо під зорею великого кормчого із визвольної осені 1944 р. А вона шкодувала, що всі проби пішли намарно. У такому юному віці не розуміла до пуття, хто такий “батько всіх народів”. І тільки згодом почала усвідомлювати, якого тирана не стало того березневого дня.
    0_6449-2.jpg
    – Ви уявляєте своє життя без сцени, без п‘єс, без співу, без ролей?

    – Не уявляю, – без роздумів відказує співбесідниця. – Артисткою треба бути з самого народження. На самодіяльній сцені я провела понад 60 років і не розчарувалася, що обрала саме цей шлях. Мої десятки ролей, сценічних образів, творчі здобутки, грамоти, нагороди, відзнаки – це невпинна та безперестанна робота. Завше грала, виступала, співала так, ніби в залі не звичайний глядач, а слухає тебе якийсь великий статусний артист. Отримувала найбільше задоволення, коли лунали щирі, сердечні аплодисменти. На сцені чітко вловлюєш: оплески відверті чи фальшиві. Десь навіть прочитала, що поведінка аудиторії – це термометр, за яким можна виміряти температуру успіху.

    – Пригадую, ви якось розповідали, як познайомилися з незабутньою Я. І. Бандурович, яка була не тільки режисером, але духовною натхненницею самодіяльних митців. А потім заодно із нею на сцені співпрацювали майже 20 років. Що за жінка це була? Як ви познайомилися?

    – Ця творча, легендарна та унікальна людина в нашому місті вважалася символом любові до України, жила нею щомиті, а коли хочете, то навіть боролася за її незалежність у 40-х роках на теренах Львівщини. Прикро, що про покійну пані Ярославу написано дуже мало, бо ж ця героїчна патріотка заслуговує більшої уваги. А на сцену я прийшла і насправді завдяки їй: вона завжди переймалася пошуком талантів. Навідувалася в колективи й цікавилася, чи хоче молодь іти в актори. Наголошувала – трупа не професійна, а самодіяльна. До найменших подробиць тямлю день, коли вона зазирнула на репетицію вчительського хору, де співала і я. А наприкінці підійшла до мене й сказала: “Ви, Надійко, маєте чудові артистичні здібності, красиві, статурні. маєте гнучкий стан, чудодійний голос. Чому має пропадати ваш зрілий талант? Приходьте в наш театр, ми вам гарну роль підшукаємо. Не пошкодуєте…” Ось так я наприкінці 70-х років почала займатися в самодіяльному театрі...
    0_6449-3.jpg
    До речі, протягом свого акторського життя Надія Петрівна зіграла на сцені понад 70 ролей. Якщо раніше бралася за класичні, де вимагалися серйозність, харизматичність тощо, то нині вона готова перевтілитися у сваху, прохачку, крамарку, самогонницю, алкоголічку, звідницю й навіть …спокусницю. Доводиться бути емоційною, ущипливою, брати глядача темпераментом, запальністю, оригінальністю, досвідом, нерідко навіть язикатістю й хитрістю. Зрештою, кожен вихід на сцену – це черговий образ акторки. Це новий сценічний одяг, тож і в цьому аспекті треба мати смак. У що нарядитися, як пройтися сценою, який тон обрати – тут якнайкраще згодиться невістчина порада. До неї, зрештою, прислухається…
    А коли поцікавився, чи багато разів доводиться повторювати текст, аби не забути, почув, що двічі-тричі прочитає і вже надовго пам‘ятає.

    – Як відомо, багато артистів користуються підказками. А чи треба суфлера пані Надії? – запитую.

    – Ні, не треба, цього частенько вимагають новачки, – відповідає. – Я ніколи не забуваюся, а якщо заминка й виникне, то досвідчений митець свою думку висловить ще навіть краще, аніж автор. Кілька разів спілкувалася з корифеєм закарпатської літератури, краєзнавцем Юрієм Чорі, який радив, як триматися перед глядачем...

    Не можна не згадати талант Надії Петрівни як визнаного читця гуморесок, байок, сміховинок, пародій та інших комедійно-сатиричних творів тощо. Спершу на сцені читала твори незабутнього Павла Глазового. Але потім зрозуміла, що не тільки чужими доробками може розвеселити публіку, але й своїми власними. Раз прочитала – сміялися та плескали, з другої спроби теж її не освистали, ще й похвалили. А потім і взагалі свій, до того ж на доморощених, як кажуть, прикладах (висміювання контрабанди) її творчості неабияких бонусів додав. Тож нині артистку Н. П. Матей спокійно можна назвати акторкою-жартівницею. Між іншим, жоден культурницький захід чи врочиста подія не обходяться без її участі. Буває, що невістка – конферансьє, свекруха – декламатор власних творів (“На весіллі”, “Добрий намір”, “У всьому винен кролик” тощо), а син – організатор фесту.

    До речі, вся родина Надії Петрівни – це переплетіння унікальних творчих доль: артистичних, співочих, режисерських тощо. Шановні читачі, розміркуймо: власне, сама 70-літня ювілярка пані Надія виросла в сім‘ї, звідки в широкий мистецький світ пішли її брати Олександр і Петро Сокачі. Останній став заслуженим працівником культури, музикантом, керівником державного Закарпатського народного хору, викладачем диригування та диригентської практики в коледжі культури й мистецтв і в Ужгородському філіалі Київського національного університету. А троє його синів (племінники пані Надії) – теж музиканти. Скрипаль Станіслав – директор камерного хору “Кантус”, Еміл – народний артист України, Петро – віолончеліст міжнародного класу, живе й працює в Норвегії. Натомість син берегівчанки Олександр і невістка Ольга – багаторічні сподвижники культурницької ниви нашого міста й району, визнані режисери нашого самодіяльного театру ім. Я. І. Бандурович. Це творче подружжя є авторами сучасних п‘єс, які вже встигли полюбити глядачі не тільки нашої області. А про чарівну юну співачку Олесю наша газета вже писала не один раз: і коли ще в школі вчилася, і як про студентку Київської консерваторії.

    Віриться, що значимих подій у житті Матеїв буде немало. Тож про цих людей, що віддають свій талант і снагу культурі, сцені в тому числі, писатимемо й надалі.

    Михайло СИНЬООКИЙ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости