ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Слово про великого театрала Закарпаття (ФОТО)

    27 квітня 2024 субота
    94 переглядів
    Олександр Іванович Туряниця - заслужений працівник культури України.

    До 85-річчя Олександра Туряниці.

    В Міжнародний день лялькаря хочеться сказати кілька слів про людину, яка все своє життя віддала служінню Мельпомені, а з його іменем пов’язані історія і розквіт Закарпатського академічного обласного театру ляльок.
    Олександр Іванович Туряниця - заслужений працівник культури України. Понад двадцять років працює в театрі і ввійшов у його історію як організатор та ініціатор проведення в Ужгороді Міжнародного фестивалю для дітей “Інтерлялька”, що вперше відбувся у жовтні 1990 року. Фестиваль включений до Міжнародної асоціації діячів театрів ляльок світу (УНІМА), що значно розширює можливості гастролей за кордоном, сприяє обміну досвідом та популяризації театрального мистецтва далеко за межами нашого краю. У ті важкі для держави часи, коли багато закладів культури опинилися на межі виживання, як пригадує Олександр Куцик, який був тоді головним режисером, керівнику вдалося зберегти кістяк колективу, втримати театр від закриття. Він відзначив, що цей фестиваль, без сумніву, відкрив нові творчі горизонти для ужгородського театру. Відтоді театр відвідав чимало європейських країн, брав участь у багатьох конкурсах та міжнародних фестивалях, що стимулює творче зростання артистів. Своїми досягненнями колектив театру може справедливо пишатися. Під керівництвом Олександра Туряниці здобув широке визнання не тільки вдома, а й за кордоном. Про це красномовно свідчать його нагороди та відзнаки, отримані у Польщі, Литві, Білорусі, Словаччині, Угорщині, Сербії, Хорватії, Македонії та інших країнах. Загалом це понад п’ятдесят різних відзнак. Завдячуючи йому, театр вийшов на новий, значно вищий якісний рівень, вирвався за рамки провінційного, яких в Україні сотні. Йому вдалося створити в театрі атмосферу дружби, творчої свободи, розкутості, що стимулює розвиток, формує умови для плідної роботи. Заслужена артистка України, головний режисер театру Наталія Орєшникова, яка понад 25 років працює в театрі, каже, що Олександр Іванович у роботі строгий і вимогливий як до самого себе, так і до акторів, але справедливий. Вона щиро вдячна йому за ті уроки життя, що отримала в нього ще в юні роки, коли працювала під його керівництвом. Він завжди прагне досконалості, намагається зробити все якнайкраще, а ще – надзвичайно відповідальний. Коли колектив на гастролях – усі організаційні питання вирішує сам. За його спиною ми завжди почуваємося захищеними. Він став для них справжнім батьком, до якого можна без остраху підійти за порадою, попрохати допомоги у вирішенні будь-яких проблем, як життєвих, так і по роботі. Вони настільки звикли до нього, що навіть нині, коли він тимчасово не з ними, ніхто не займає його місця, коли проводяться художні ради. Колектив із нетерпінням чекає його повернення до роботи. Адже, незважаючи на поважний вік, а нещодавно Туряниці виповнилося 85 років, ювіляр сповнений нових ідей, бажання жити, вчитись й працювати.
    Нині Закарпатський академічний обласний театр ляльок “Бавка” очолює Мирослав Петій, який успішно продовжує справу Олександра Івановича Туряниці, впевнено веде театр до нових творчих вершин.
    Володимир Мишанич

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору