ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Як офіційно зареєструвати автомобіль за сорок хвилин?

    26 квітня 2024 п'ятниця
    31 переглядів
    Що являє собою онлайн-реєстрація автомобілів?

    З недавніх пір в процедурі реєстрації та перереєстрації транспортних засобів з'явилися нововведення, про які ми вже писали: онлайн-реєстрація і ліквідація довідки-рахунку.

    З тих пір пройшло близько двох місяців. Ми звернулися до начальника відділу по зв'язках з громадськістю Головного сервісного центру МВС України Олексію Балдіну, щоб дізнатися, чи став процес реєстрації і перереєстрації автомобілів дешевше і простіше.

    - Що являє собою онлайн-реєстрація автомобілів? Невже відпала необхідність витрачати час на поїздки в сервісні центри МВС і перереєструвати машину тепер можна, не виходячи з дому?

    - Онлайн-реєстрація на сьогоднішній день запущена в якості пілотного проекту в сервісних центрах МВС поки тільки в двох містах - Києві та Дніпропетровську. Хочу відразу спростувати поширену серед багатьох вітчизняних автомобілістів оману, нібито онлайн можна провести всю процедуру перереєстрації, а в сервісний центр з'явитися тільки за отриманням нового свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. Це не так. Нова послуга дозволяє автовласникам, зайнявши електронну чергу, вибрати зручний час для проведення реєстраційної операції в сервісному центрі. Для цього на порталі державних послуг (www.igov.org.ua) необхідно знайти відповідну графу, наприклад: «Реєстрація автомобіля з пробігом в МРЕВ». Далі через систему Bank ID пройти нескладну персоналізацію (повідомити свої ПІБ, адресу електронної пошти, ідентифікаційний код, інші дані) і вказати бажану дату, час і місце проведення реєстраційної операції. Через деякий час (як правило, протягом дня) на електронну пошту прийде підтвердження з точним часом, коли потрібно з'явитися в сервісний центр.

    Автовласник, що прийшов в призначений термін, повинен повідомити співробітникам центру, що він займав електронну чергу і зараз вона якраз підійшла. Клієнти, які скористалися новим сервісом, приймаються позачергово. В іншому проводяться всі обов'язкові для реєстраційної операції процедури: подача необхідних документів, перевірка по базах даних, експертиза, оформлення договору купівлі-продажу і так далі.

    - Ще одне недавнє зміна - ліквідація довідки-рахунку та оформлення договорів купівлі-продажу прямо в сервісних центрах МВС. Як тепер можна поставити техніку на облік?

    - Довідка-рахунок була одним з цілого ряду юридичних документів, що підтверджують право власності на транспортний засіб. Саме з її допомогою до недавнього часу проводилося більшість операцій по реєстрації / перереєстрації авто. В середньому оформлення цього паперу обходилося власникові транспорту в 1,5-2 тисячі гривень. Левова частка цих грошей осідала в кишенях заповзятливих бізнесменів. В кінці минулого року парламент з ініціативи МВС скасував довідки-рахунки, передбачивши оформлення договорів купівлі-продажу безпосередньо в сервісних центрах МВС. Тут цей документ оформляється абсолютно безкоштовно, тоді як в нотаріальних конторах подібна послуга обходиться в середньому в 800-1500 гривень і при цьому продавцеві доведеться заплатити держмито, прибутковий податок, а також надати додаткові документи: копію свідоцтва про укладення шлюбу, згода одного з подружжя на придбання або відчуження автомобіля та інші.

    Завдяки ліквідації довідок-рахунків процедура реєстрації / перереєстрації транспортного засобу стала дешевше і простіше. Договір купівлі-продажу складається в довільній формі, його зразок можна скачати в Інтернеті або на сайтах сервісних центрів МВС. Практика показує, що більшу частину часу при реєстраційних операціях займає саме оформлення цих договорів. Тому можна підготувати цей документ заздалегідь, а в сервісному центрі підписати його в присутності адміністратора, яка посвідчила особистості сторін. Договір можна скласти і безпосередньо в сервісному центрі, попросивши допомоги у адміністратора, який потім зобов'язаний зареєструвати оформлення цього документа.

    - Які документи потрібні для перереєстрації автомобіля і скільки це коштує?

    - Процедура починається з надання документів на транспортний засіб (свідоцтво про реєстрацію, техпаспорт) і засвідчують особу власника або заявника. Будуть потрібні також ідентифікаційні коди учасників процесу.

    Наступний крок - перевірка транспортного засобу за базами даних МВС (на предмет угону, знаходження в розшуку Інтерполу, накладення арешту виконавчою службою і так далі). Проводиться також перевірка за Державним реєстром обтяжень рухомого майна (чи не знаходиться машина в лізинг, кредит, в справі про кримінальному провадженні та інше).

    Потім через банківську установу необхідно внести всі необхідні платежі. В середньому реєстраційна процедура обходиться в 500 гривень, включаючи вартість послуг сервісного центру, отримання нового техпаспорта і державних номерних знаків. Втім, якщо транспорт перереєстровується в одному регіоні і на ньому залишаються колишні номери, вийде приблизно на 100 гривень дешевше (така вартість нового комплекту знаків).

    Якщо при огляді транспортного засобу у експерта виникли підозри щодо автентичності номерних агрегатів (номера кузова, рами, двигуна), доведеться пройти експертне дослідження (вартість послуги - близько 170 гривень). Відмовитися від цієї процедури в разі підозр не можна: реєстраційна процедура не проводиться, поки фахівець не видасть висновок.

    Тільки після проходження всіх перерахованих операцій продавець і покупець транспорту приступають до укладання договору купівлі-продажу. Цей документ складається в трьох примірниках: перший залишається у продавця, другий - у покупця, третій - в сервісному центрі. Далі в присутності адміністратора центру проставляються підписи обох учасників процедури, адміністратор перевіряє правильність заповнення договору і запевняє його підписом і печаткою.

    Потім відбувається технічний процес перереєстрації транспортного засобу: друк заяви, привласнення номерного знака, друк свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, видача документів.

    Якщо безпосередні учасники цього процесу скористалися послугою онлайн-реєстрації, то в середньому витратять близько 40 хвилин. Якщо ж процес проходив в порядку живої черги - півтори-дві години.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору