ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття отримало великий шанс стати прикладом для усієї України (ФОТО)

    26 квітня 2024 п'ятниця
    87 переглядів
    В Братиславі відбувся VII Саміт міст і регіонів

    7-8 липня в Братиславі відбувся VII Саміт міст і регіонів, організований Комітетом регіонів ЄС. Проходив він під знаковим гаслом - "Інвестувати та об'єднувати". Власне, заради посилення об'єднавчих процесів із Євросоюзом та зміцнення економічних зв'язків прибули до Братислави і ми. Можу сказати наперед, що отримали в цих питаннях всебічну підтримку від найвищих посадових осіб ЄС.

    Основною метою нашого візиту в Братиславу була зустріч із Президентом Комітету регіонів ЄС Маркку Марккулою, під час якої ми обговорювали перспективи Європейського об'єднання територіального співробітництва ТИСА. Разом з головою Об’єднання Оскаром Шестаком, висловили вдячність пану Марккулі за вагому підтримку у започаткуванні нового механізму співпраці з ЄС, поінформували про результати роботи, визначили ключові напрямки, одним з яких є розробка Стратегії розвитку двох регіонів, поділилися планами щодо майбутньої презентації Об'єднання в Брюсселі, Кішварді та Ужгороді.

    Маркку Марккула високо оцінив проведену українською та угорською стороною роботу зі створення Об’єднання ТИСА і зазначив, що в Комітеті регіонів ЄС буде визначено координатора проекту. За його словами, це дійсно унікальний проект і він особисто зацікавлений в його успішній реалізації. Зі свого боку він на всіх можливих європейських форумах ставить у приклад ЄОТС ТИСА, як один із найперспективніших напрямів співробітництва України і ЄС та механізм взаємодії у рамках програм транскордонної співпраці. Мене приємно вразили слова Президента про те, що питання надання нашому Об’єднанню потужного імпульсу уже було предметом обговорення із Віце-президентом Європейської Комісії, Високим представником ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Федерікою Могеріні та Комісаром ЄС з питань європейської політики сусідства та переговорів про розширення Йоханнесом Ганом.

    Пан Президент підтвердив своє бажання взяти патронат над Об’єднанням, відвідати Закарпаття з метою участі у презентації ЄОТС ТИСА і запропонував підняти проведення нашого форуму на вищий рівень. М.Марккула приїде до нас на чолі делегації ЄС, у складі якої будуть і фахівці Комітету регіонів ЄС у різних галузях, які у подальшому координуватимуть роботу по реалізації проектів ТИСА у конкретних сферах.

    Від себе скажу лише, що Закарпаття справді отримало великий шанс. Це реальний прецедент. І наша область може стати прикладом для усієї України, тим форматом, через який наша держава матиме прямий шлях до європейської інтеграції. Якщо ми на Закарпатті створимо реальні соціальні умови і запровадимо європейські стандарти, іншим областям не залишиться нічого іншого, як слідувати нашому прикладу.
    На завершення хотів би висловити велику вдячність співробітникам Посольства України в Словацькій Республіці, особисто Тимчасовому повіреному у справах України в СР Оксані Кицун за всебічну підтримку та сприяння в організації перебування нашої делегації у Братиславі.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору