ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Золотоносне село Закарпаття живе надією на заокеанського інвестора (ФОТО)

    27 квітня 2024 субота
    86 переглядів
    Такий вигляд мають сьогодні шахти в Мужієво...

    Кілька міркувань про те, що закарпатському Мужієву дасть відкриття нового виробництва іноземним вкладником капіталу.

    Для більшості сіл України співпраця з чесним і надійним інвестором – єдиний шанс на виживання і відбудову власного господарства під час економічної кризи. Адже один із пріоритетів інвесторів – це сприяння соціально-економічному розвитку територій, на яких вони працюють. Залучення додаткових інвестицій дозволить вирішити нагальні проблеми благоустрою села, на які тривалий час не вистачало власних коштів.
    «Прихід стратегічного інвестора Avellana Gold у Мужієво – важливий для нашого села етап. Сподіваємося, що у тісній співпраці з ним уже протягом першого року нам вдасться багато зробити, зокрема повернути нормальний вигляд територіям довкола рудника. Необхідно також поліпшити екологічний стан, адже без нормальних поглинаючих фільтрів мати добру та смачну питну воду у селі неможливо», – пояснює голова сільської ради Василь Фіцай.
    Варто зазначити, що забруднені джерела постачання питної води – одна з найгостріших проблем села. У ній значно перевищена концентрація вмісту марганцю, заліза, кадмію, важких металів – і все це робить воду у колодязях непридатною для вживання. Така ситуація насамперед призводить до екологічної, санітарної небезпеки і, як наслідок, створює соціальну напругу. Адже село достатньо велике – близько 2000 жителів.
    «Мужієво упродовж багатьох років має багато невирішених проблем, що пов’язані з благоустроєм села та екологією. Тому соціальна відповідальність – пріоритетне для нас питання. Ми розуміємо, які завдання стоять перед нами, і будемо якнайшвидше їх виконувати, серйозно ставитися до великих і малих проблем місцевої громади. Але наше першочергове завдання – очищення води, і деякі напрацювання з цього приводу ми вже маємо. Також зараз складаємо необхідний для цього бюджет»,– коментують у компанії Avellana Gold.
    За словами представників компанії, на модернізованому промисловому об’єкті застосують інноваційні технології, залучатимуть і використовуватимуть найсучасніше обладнання, яке мінімізує шкідливий вплив на довколишнє середовище. Тому жителі села можуть не хвилюватися, адже екологічна ситуація в їхньому населеному пункті буде на контролі.
    Ще одна перевага залучення інвестора – це нові робочі місця. Вони з’являться з відкриттям нового виробництва. Для прикордонної території така ситуація є дуже актуальною. Тим більше, що після закриття Мужіївського родовища поліметалів близько сотні жителів села роботу втратили. Зараз же для них відкриваються реальні можливості працевлаштування. Перевага, яку здобудуть майбутні працівники – це висока, конкурентна заробітна платня. А також можливість працювати на осучасненому, повністю безпечному для людей підприємстві (чого не можна сказати про нього в минулому).
    У таких випадках кажуть: «Інвестор прийде – село Мужієво оживе!». Слід надіятися, що воно так і станеться.

    Світлана ХИМИНЕЦЬ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору