ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

До уваги краян! Нові комісії для банківських карт ввели в Україні

    27 квітня 2024 субота
    55 переглядів
    Платіжні картки починають обходитися людям все все дорожче.

    Платіжні картки, які є в гаманці практично кожного українця, починають все дорожче обходитися людям.

    Час безкоштовних операцій минуло й практично за кожен рух в банкоматі, платіжному терміналі або інтернеті доводиться платити.

    Раніше банкіри намагалися обходити цю тему, а тепер вже відкрито говорять - що збираються стягувати комісію практично за кожен свій сервіс. Посилаючись на те, що у них просто немає іншого виходу: через те, що кредитування в нашій країні практично зупинилося, розрахунково-касове обслуговування залишилося одним з небагатьох джерел доходу.

    Так що людям пора звикати до того, що карткових послуг з нульовим тарифом скоро практично не залишиться.

    «Будь-яка операція має якусь собівартість. Це раніше банки могли собі дозволити якісь послуги пропонувати, як безкоштовні. Але безкоштовними для банку вони ніколи не були. І зараз такі можливості тільки зменшуються », - запевнив UBR.ua експерт фінансового ринку Василь Невмержицький.

    Багато виявилися не готовими до того, що з них почнуть стягувати плату за те, що власники карт часто вважали простим пересуванням по меню банкомата або платіжного терміналу. Банкірам довелося пояснювати, що це не просте натискання кнопок в апараті - це послуги. І кожна така послуга коштує грошей.

    Новинки останніх декількох місяців - це установка банками комісій за три послуги, які раніше найчастіше були безкоштовними. А саме: за зміну ПІН-коду для платіжної картки, за отримання інформації про стан рахунку (звіт на дисплеї банкомата / терміналу або на паперовому чеку) і за помилкову / некоректну операцію. Вперше банки почали брати за це гроші ще пару років назад, і так надходили лише одиниці, але тепер це стає масовим явищем.

    «Будь-яка трансакція яка проводиться клієнтом по карті проходить через процесинговий центр і має певну собівартість, яка лягає на банк-емітент, що випустив карту. Так, для зміни ПІН-коду вона коливається від 80 коп до 1 грн. І щоб цей витрата компенсувати, банки вводять тарифікацію даної операції для фізособи в 1-5 грн », - розповів Василь Невмержицький.

    Теж стосується операцій некоректних трансакцій: собівартість неправильного введення коду обходиться банкам в 40-50 копійок.

    «Ви картою скористалися, ввели неправильний пароль, програма вас скинула, але через процесинговий центр запит авторизуватися і з банку списали 40 копійок. Цей витрата банк теж хоче компенсувати », - пояснив Невмержицький.

    Виведення залишку коштів на рахунку обходиться банкам в 30 копійок, а людям - до 1 грн. А якщо захочете отримати паперовий чек з такою цифрою, то заплатите ще дорожче - до 3 грн.

    «Зміст мережі« інтелектуального »заліза недешеве і вартість її обслуговування зростає. Банкомат - це ж не автономна зона обслуговування. Фінустанові треба приїхати і провести інкасацію, а тут необхідно супровід охорони і спеціальний транспорт. Сервісне обслуговування коштує якихось грошей, папір, яку заправляють, подорожчала, електроенергія подорожчала », - пояснив розцінки Невмержицький.

    За різними підрахунками, на поточний момент цінники на раніше безкоштовні карткові послуги, виставили вже від 70% до 80% банків. Фінансисти впевнені, що і інші банки скоро почнуть надавати вищезазначені сервіси за гроші. При цьому розмір комісій може рости.

    Також як це було зі зняттям готівки. Якщо кілька років тому багато банків дозволяли клієнтам безкоштовно знімати готівку в своїх банкоматах з приватних (якщо людина сама відкрив собі рахунок) дебетових карток, то тепер майже завжди беруть за це менше 1% суми. Іноді комісія вище - 1,5%, але не менше 5 грн. За зняття коштів закордоном комісія також становить близько 1,5% і мінімум $ 5.

    Більш того фінансисти стали все частіше стягувати за привілей поповнити рахунок: хочеш дати грошей банку - заплати за це задоволення. В одних банках плата стягується тільки якщо рахунок поповнюється не його власник, а третя особа - 30-50 грн., А в інших - навіть, коли це робить власник картки.

    У кого до цих пір залишилися привілеї по зняттю готівки в банкоматах - це у власників зарплатних карт.

    «У плані безкоштовного зняття коштів у чужих банкоматах привілеями здебільшого користуються клієнти зарплатних проектів. Тут банки заробляють на оборотах підприємств, які не обкладаючи клієнтів додатковими комісіями », - запевнив UBR.ua заступник голови правління Банку Кредит Дніпро Андрій Мойсеєнко.

    Але 0% при знятті кеша з зарплаток - це тільки для своїх банкоматів. Якщо готівка знімається в пристрої чужого банку (не партнер емітента пластика), то сплачуються всі ті ж 1-1,5% суми.

    І в цьому теж є проблема. Через те, що за останні 2,5 року в країні зарили 81 банк, стало набагато менше банків-партнерів. А через фінансові проблем у решти на ринку фінустанов скоротилися їх власні банкоматні мережі. Так що тепер людині доводиться чимало побігати після зарахування зарплати на карту, щоб отримати готівку з 0% комісії.

    «Загальна мережа банкоматів скоротилася майже на 40%. Але назвати кількість банків або дати консолідовану статистику тарифів по системі не може ні НБУ, ні наш центр. Ці дані всередині кожного банку. Ми можемо тільки здогадуватися або оперувати цифрами, які окремо озвучують самі банки », - зазначив UBR.ua директор Українського процесингового центру Антон Романчук.

    Хоча в цілому, запевняє фінансисти, частка операцій з використанням банкоматів і терміналів самообслуговування стала значно нижче інших операцій з картами, навпаки, виділяється зростання безготівкових операцій на ринку: розрахунки в торговельній мережі та інтернеті або P2P-переклади.

    Щоб відучити українців від зняття готівки і побільше заробити на любителях кешу, багато банків стали йти на хитрощі. Почали встановлювати дуже дрібні ліміти для «чужих» карт. Людині не дають за раз зняти, наприклад, 1000 грн і заплатити за це поштучний комісію в 2 грн. Йому дозволяють знімати за раз не більше 200 грн, і що отримати свою тисячу, йому потрібно зробити 5 операцій, і заплатити банку 10 грн.

    «Суми часто обмежує банк-власник банкомату. А банк, який видав вам карту, зобов'язаний заплатити установі, яке вас обслуговувало, певну плату за кожну операцію - так звану ставку міжбанківської комісії interchange. І що стягується з клієнта комісія вирушає банку-власнику банкомата. Тому у клієнта є вибір - або знімати в своєму банкоматі без обмежень або шукати банк, де немає настільки дрібних лімітів », - зазначив Антон Романчук.

    Чи заробляє на такий комісії банк-емітент карти, залежить від його політики: може стягувати менше комісії interchange / нічого не стягувати, як лояльності до клієнта; може стягувати тільки суму, яку перераховує, а може утримати і більше офіційної ставки interchange. (Вони різні в залежності від платіжних систем та видів карт. Найнижчий interchange - 2 грн). Що стосується карт кредитних, то по ним тарифікація інша. Банки застосовують більш високі ставки, так як комісія є складовою ефективної ставки кредитування, в яку закладають ряд додаткових тарифів. Наприклад, зі страхування, що є сьогодні обов'язковим при видачі позик.

    «За кредитними картками комісія за зняття готівки може бути 4% і більше. Тобто тарифна політика більше залежить від типу карти і її цільового призначення », -предупреділа UBR.ua, директор департаменту розвитку роздрібного бізнесу ТАСкомбанк Людмила Завісляк.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору