ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Михайло Рівіс: Закарпаття очікує від проекту ЄОТС ТИСА високих взаємовигідних результатів

    26 квітня 2024 п'ятниця
    20 переглядів
    Закарпатська обласна рада повідомляє...

    Відтак на програму «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020» передбачається грант ЄС близько 80 мільйонів євро направлені на розвиток інфраструктури, туризму, охорони навколишнього середовища, збереження культурної спадщини тощо передбачається грант ЄС близько 80 мільйонів євро.

    У четвер, 10 листопада, з робочим візитом Закарпаття відвідала делегація області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина) на чолі з головою Загальних зборів області Оскаром Шестаком. У депутатському залі крайового парламенту поважних гостей приймали голова обласної ради Михайло Рівіс, перший заступник голови облради Йосип Борто, заступник директора ЄОТС ТИСА (Україна) Юдіта Євчак, директор департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури ОДА Едуард Маляр, керівник управління зовнішньоекономічних зв’язків, інвестицій та транскордонного співробітництва ОДА Рената Мойш-Шіман та інші
    Склад угорської делегації представляли: Балаж Лопперт, консул Угорщини в м.Ужгороді, Сабоне Цап Андреа, директор ЄОТС ТИСА (Угорщина), Майорне Ласло Брігітта, референт з міжнародних питань органу самоврядування Саболч-Сатмар-Березької області, Шаркозі Йоганна, виконуюча обов'язки директора Угорського центру розвитку.
    Головна мета візиту угорських партнерів - узгодження позицій сторін у рамках співпраці двох партнерських областей щодо проектних пропозицій з метою їх участі, у т.ч. ЄОТС ТИСА у програмах транскордонного співробітництва Європейського Союзу, зокрема в програмі «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020» .
    У ході перемовин Михайло Рівіс щиро подякував поважним гостям за приїзд у наш край та всебічну підтримку і допомогу Закарпаттю. Він також подякував фахівцям Угорського центру розвитку в Будапешті і Брюсселі, які уже здійснили аналіз грантових програм і приступили до інвентаризації можливостей з підготовки проектів на отримання фінансової допомоги ЄС.
    Очільник облради також зазначив, що «від проекту ЄОТС ТИСА ми очікуємо взаємовигідних високих результатів» та додав:
    - Дуже приємно відзначити, що між нашими країнами є порозуміння і співпраця, що уряд Угорщини, його Прем’єр-міністр щиро переймаються життям закарпатських угорців та Закарпаттям в цілому. Тому я вірю, що наші проекти будуть реалізовані успішно, що співробітництво набиратиме обертів та міцнішатиме, - наголосив Михайло Рівіс і відзначив, що введення безвізового режиму з ЄС для жителів Закарпаття великого значення не має, бо закарпатці успішно користуються правом малого прикордонного руху і без проблем їздять у сусідні країни – Угорщину, Словаччину, Румунію і навіть Польщу.
    Шестак Оскар зі свого боку також подякував за запрошення відвідати наш край та предметно обговорити питання подальшої співпраці .
    - Для нас дуже важливо, аби співпраця продовжувалася, аби напрацювання із Закарпаттям за 10 років мого керівництва у Зборах, 8 з яких є їх головою, мали розвиток і успіх, - мовив Шестак Оскар та підкреслив, що ЄОТС ТИСА це – далеко не єдина можливість знайти точки дотику між областями, є низка інших шляхів, які слід використовувати продуктивно задля добра наших громад. Наголошувалось, що сторони ще влітку цього року підготували базу даних проблемних питань і на її основі здійснено глибокий аналіз щодо можливостей з підготовки проектів на отримання фінансової допомоги ЄС. Таких проектів на сьогодні сформовано понад 20, які й презентувала уповноважена директора Угорського центру розвитку Йоганна Шаркозі.
    Відтак на програму «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020» передбачається грант ЄС близько 80 мільйонів євро, направлені на розвиток інфраструктури, туризму, охорони навколишнього середовища, збереження культурної спадщини тощо.
    Як наголошувалося, в основу цих проектів ввійшли найбільш оптимальні соціальні, екологічні та інфраструктурні проблеми, які є актуальними для обох областей. Вони стосуються збереження історичної та культурної спадщини, охорони навколишнього середовища, розвитку транспортних і комунікаційних магістралей, відкриття нових пунктів пропуску, поводження з твердими побутовими відходами. Йдеться також про збереження та ефективне функціонування Закарпатського обласного комунального підприємства „Міжнародний аеропорт „Ужгород», автоматизовану Інформаційно-вимірювальну систему (АІВС) – «Тиса», подальше вдосконалення спільної верхньо-тисанської системи моніторингу та оповіщення паводків, створення транскордонного біорезервату "Тисянська долина" за участі програми України-Словаччини-Угорщини-Румунії та ін.
    Кожну пропозицію обговорено сторонами детально з урахуванням досвіду і практики, які набули угорські партнери на цьому шляху, висловлено низку слушних думок.
    За результатами конструктивних перемовин сторони отримали домашні завдання. Вирішено провести ще дві консультативні зустрічі: одну на території Угощини, іншу – на Закарпатті.
    Прес-служба Закарпатської облради

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору