ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатських журналістів вчили як зупинити корупціонера (ФОТО)

    26 квітня 2024 п'ятниця
    82 переглядів
    Ужгород - Львів: Е-декларування і контроль із боку суспільства

    Не в Ужгороді - у Львові.

    У Львові відбувся семінар-брифінг з представниками засобів масової інформації західної України, який проходив у конференц-залі готелю «Дворжец-Львів». Делегацію із Закарпаття організував Ужгородський прес-клуб на чолі з керівником Іриною Брезою. На семінарі побували свалявчанин, головний редактор Закарпатської обласної газети «Правозахист» Василь Шетеля, його колега з Ужгорода Тетяна Грицищук та інші.
    Семінар «Е-декларування і контроль з боку суспільства» відкрив керівник служби зовнішніх зв’язків Світового банку в Україні Дмитро Деркач. З питанням про нові вимоги фінансового контролю публічних службовців в України, завдання та функції Національного агенства з питань запобігання корупції (НАЗК)виступила керівник Департаменту фінансового контролю та моніторингу цієї держструктури Оксана Маркеєва. А про те, як перетворити Е-декларування на справді дієвий інструмент запобігання корупції ділився міркуваннями голова правління Центру протидії корупції в Україні, народний депутат України Віталій Шабунін.
    Закон України «Про запобігання корупції» прийнятий 14.10.2014 р., а введений в дію 26.04.2015 р. Національне агенство з питань запобігання корупції прийняло рішення від 10 червня 2016 р. про початок роботи системи електронного декларування. Є чотири типи декларації: 1). Щорічна (до 1 квітня); 2). перед звільненням (припинення діяльності); 3). після звільнення (до 1 квітня наступного року); 4). декларація кандидата.
    Громадські активісти та журналісти зможуть звірити задекларовані дані з інформацією у відкритих реєстрах. Реєстр е-декларацій чиновників, який вестиме Національне агенство з питань запобігання корупції (НАЗК) – це: відкритість і всебічність. Майно членів сім’ї декларується лише у разі спільного проживання: дітей, батьків, інших родичів чи осіб. Подружжя – виняток. Якщо шлюб не розірвано, майно має декларуватися незалежно від спільного чи окремого проживання. Публічно не оприлюднюються такі дані з декларації: податковий номер, серія та номер паспорта, дата народження, місце проживання. Завідомо недостовірні відомості у декларації передбачено адміністративний штраф, і навіть кримінальну відповідальність.
    Зокрема, за направдиві відомості про майно до 138 тис.грн. – дисциплінарна відповідальність; від 138 тис.грн. до 345 тис.грн. – адмінштраф (17-43 тис.грн.); понад 345 тис.грн. – кримінальне покарання (від штрафу 43 тис. грн.-51 тис.грн. до позбавлення волі до 2-х років). А за брехню – ст. 366-1 – позбавлення волі до 2-х років і за незаконне збагачення - ст. 368-2 Кримінального кодексу України – позбавлення волі до 10 років.
    Із 15.08.2016 р. проведено запуск Е-декларування майна високопосадовців, з 15.08 до 13.10.2016 р. – період подання електронних декларацій за 2015 р. високопосадовцями, а усі декларанти з 01.01.2017 до 01.04.2017 року повинні будуть подати через електронну систему свої декларації за 2016 р.
    У Львові журналісти західних областей обговорили, як за допомогою Е-декларування виводити на чисту воду корупціонерів. Е-декларування, офіційно запроваджене з 1 вересня п. р., невипадково нині перебуває на вістрі суспільного інтересу. Бо, за свідченням міжнародних та вітчизняних експертів, саме декларування статків службовців допоможе побороти корупцію в нашій державі.
    2434-1.jpg
    Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) – перший в Україні спеціалізований орган із запобігання корупції та формування і реалізації державної антикорупційної політики. Навіщо воно створене, як функціонує, чим відрізняється від інших державних інституцій? Як працює Е-декларування в Україні, як декларують майно держслужбовці в інших країнах світу? Ці теми з журналістами обговорили представники НАЗК, Світового банку та Центру протидії корупції в Україні.
    Окрім знань та корисної інформації, що допоможе журналістам краще знатися на питаннях антикорупційної політики, важливою темою зустрічі став пошук відповідей на запитання: «Яким чином спільними зусиллями перетворити Е-декларування на справді дієвий інструмент суспільного контролю та запобігання корупції?» Тут став у нагоді практичний досвід активістів громадського сектору із викриття нечистих на руку посадовців.
    Після закінчення семінар-брифінгу відбулося неформальне спілкування учасників заходу. Голова правління Центру протидії корупції в Україні Віталій Шабунін та голова Громадської організації «Правозахист-Україна» Василь Шетеля домовились співпрацювати у плані як зупинити корупціонера, обмінялись своїми візитками та сфотографувалися на пам’ятку.

    Прес-служба ГО «Правозахист-Україна»

    На фото: делегати із Закарпаття; Василь Шетеля з Віталієм Шабуніним.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору