ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

ВРУ погодилася створити Вищу раду правосуддя

    27 квітня 2024 субота
    75 переглядів
    В Україні з'явилася Вища рада правосуддя

    Верховна Рада України 271 голосом "за" затвердила закон про створення Вищої ради правосуддя, який повинен стати незалежним конституційним органом державної влади і суддівського самоврядування.

    Відповідне рішення парламент прийняв на нічному засіданні 21 грудня. Прийняття закону було однією з умов переходу до голосування за державний бюджет на 2017 рік, ухвалений на цьому ж засіданні.

    Згідно з новим законом, Вища рада правосуддя буде приймати рішення про звільнення суддів з посади і давати згоду на затримання чи арешт судді (арешт і затримання раніше були можливі після схвалення парламенту).

    До складу Вищої ради правосуддя входить 21 чоловік, 10 з них обирає з'їзд суддів з числа суддів або суддів у відставці, 2 призначає президент, 2 обирає Верховна Рада, 2 – з'їзд адвокатів, 2 – всеукраїнська конференція прокурорів, 2 – з'їзд представників юридичних вищих навчальних і наукових установ.

    Як зазначив в ході засідання Верховної Ради голова парламентського комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич (фракція "Блок Петра Порошенко") закон "дасть можливість відкрити шлях до того, щоб, нарешті, повною мірою завершити судову реформу".

    Нагадаємо, що Верховна Рада україни 2 червня прийняла зміни до Конституції в частині правосуддя, а також пов'язаний закон "Про судоустрій і статус суддів". Замість Вищої ради юстиції в Україні з'явиться Вища рада правосуддя, повноваження якої будуть ширше, ніж у ВРЮ.

    Зміни до Конституції в частині правосуддя вступили в силу з 30 вересня. Президентський законопроект про Вищу раду правосуддя зареєстрований в Раді 23 вересня і визначений главою держави як невідкладний.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости