ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Водохреща на Закарпатті: традиції та вірування (ВІДЕО)

    27 квітня 2024 субота
    90 переглядів
    Хрещення Господнє є завершальним святом різдвяно-новорічного циклу.

    19-го січня християни східного обряду святкують Хрещення Господнє. В народі його ще називають Богоявлення, Водохреща або Йордан.



    Згідно Біблії, саме в цей день Ісус з’явився в натовпі і забажав охреститися, незважаючи на те, що був без гріха. У храмах або біля водоймищ у цей день служать Святкові Літургії, які завершують свяченням води.


    О. Владислав ІГНАТИШИН, священик:


    Через чотири століття знаходиться людина, яка виглядає, немов Ілля. І зараз люди приходять подивитися. І люди приходять. І інший євангеліст описує і деталізує, які люди приходять. Приходять урядовці, приходять солдати, приходять амхарці, тобто простолюд. І люди стають в чергу і кожен приходить зі своїми проблемами. І в цій черзі стоїть також один чоловік, якого Іван Хреститель хрестить водою і в цей момент голос з неба каже, що це Син Мій Улюблений і сходить Дух Святий у виді голуба.
    У народі вважають, що освячена в цей день вода має захисну, очисну та лікувальну силу. Звідси і традиція купання в ополонці, яка збереглася до сьогодні. Раніше на замерзлих водоймищах вирізали хрест. Обливали його буряковим узваром. Поруч клали арку з гілок сосни та ялини. Потім приходив священик і освячував водоймище. Після цього люди купалися там та пили тієї цілющої води.


    Оксана ТИХОВСЬКА, доцент кафедри літератури УжНУ:


    Є певна відмінність у святкуванні Водохреща колись і зараз. Колись воду освячували не священики, а освячення води відбувалося індивідуально. Наприклад, набирали воду в 12 посудин, ставили її напередодні цього Водохреща, як зараз кажуть, на вікно і відбувалося освячення води зорями. Пізніше цією водою вмивалися всі члени родини і вірили, що це притягне до них удачу у всіх справах і відверне від них будь-які негаразди.


    Хрещення Господнє є завершальним святом різдвяно-новорічного циклу. Люди освячують воду і вона оберігає їх протягом цілого року на згадку про хрещення Ісуса у Йордані.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору