ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Що можуть собі дозволити українці на свою зарплату

    27 квітня 2024 субота
    73 переглядів
    Зарплата для українців, що на неї можна купити

    З 2000 по 2017 рік в Україні заробітна плата зросла в 30 разів, у той час як рівень життя став в кілька разів гірше.

    Якщо в 2000 році компанії були готові платити не мають відповідної кваліфікації працівникам тільки 104 гривні, то вже в 2017 ця сума складе 3200 гривень на місяць. Тобто, здавалося б, можна говорити про 30-кратному підвищенні рівня життя в нашій країні, що є одним з кращих показників в світі.

    Але, якщо профільтрувати дані, розрахувавши реальну мінімалку, використовуючи індекс цін виробників і курс американського долара в Україні, то отримаємо зовсім іншу картину. Вибір індексу цін виробників обумовлений більшою об'єктивністю його значення, в порівнянні з показником інфляції споживчих цін, який коригується залежно від запитів політичної еліти в країні і соціальної обстановки серед населення з метою недопущення політичної дестабілізації.

    Зокрема, в реальному і в доларовому еквіваленті розмір мінімальної заробітної плати протягом 2015-2016 років в Україні перебував на рівні 2003-2004 років (рис. 2). Під питанням також є та 2017 років рік, так як поки що невідомо який рівень цін і валютний курс нам чекати.

    «Рахунки виростуть, мінімум, на 20-30%»: скільки заплатимо за тепло в лютому

    Прогнозні розрахунки складені на основі середньорічного курсу 33 грн. і індексу цін виробників 1,35 пунктів. Якщо в реальному і доларовому вираженні найбільше прості українці отримували в 2013 році, то основи цього зростання і рівня життя населення почали закладатися ще в 2005-му.

    Тоді приріст реальної мінімальної заробітної плати склав 23%, що є кращим показником з 2000 року, якщо не враховувати поки що невідомий 2017 рік (рис. 3). Крім того, дане підвищення мінімалки відбувалося на тлі інтенсивного зростання економіки і приросту фізичного обсягу товарів і послуг, що, відповідно, не викликало значного знецінення грошової маси в країні.

    Варто відзначити, що підвищення мінімальної заробітної плати є управлінським рішенням, яке приймається самими людьми і не є якимось об'єктивним процесом, який не піддається. З цієї позиції можна відзначити, що найбільш оптимальні рішення з монетизації національної економіки приймалися в 2005 і 2008-2009 роках, що заклало основу для подальшого підвищення рівня життя населення.

    Однак українці традиційно не звикли оцінювати рішення в період, коли економіка зростає, і їхні доходи примножуються. Населення зазвичай починає прискіпливо ставитися до політичних еліт в період падіння реальних доходів і неправильного загальнодержавного управління, яке спостерігається протягом 2010-2017 рр.

    Не став винятком і 2009 рік, коли на тлі загального світового фінансової кризи, реальна мінімальна заробітна плата в Україні зросла на 8%. Курс валют виріс на 60%. У 2014-2016 роках, коли в світі тривав економічне зростання, в Україні реальна мінімальна заробітна плата впала в три рази.

    Курс долара виріс на 250%. Тобто фактично, чинна влада продовжує курс попереднього уряду, просто витрачаючи запас фінансової міцності країни.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору