ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Натуральні ліки на Хустщині цьогоріч «накрапають» доволі рясно (ФОТО)

    26 квітня 2024 п'ятниця
    64 переглядів
    Закарпатська столиця березового соку чекає на гостей із березовицею

    Незабаром розпочнеться збір дивовижного еліксиру бадьорості. Березовий сік наші предки заготовляли з діда-прадіда.

    Про чудодійні властивості напою знають всі: від малого до старого. Зокрема, мешканці Хустщини природні дари використовують як у кулінарії, так і в медицині, навіть у косметології.

    Лісовий бальзам

    Березові ліси в Рокосові відомі не лише завдяки віникам, які краяни роблять із гілок, але й завдяки «живильній воді», яку добувають зі стовбурів. До речі, збирати сік для власних потреб можна без будь-яких дозволів, погоджень із лісгоспом. Хоча лісівники просять не калічити дерев і заготовляти «березові сльози» обережно.

    -Аби запастися цінним натуральним продуктом, потрібно дотримуватись певних правил. Існує спеціальна технологія заготівлі соку. По-перше не з кожного дерева можна отримати «бальзам життя». Молоді насадження краще не чіпати. Бажано вибирати берези зі стовбурами більше 30 см. Збирати сік потрібно або у скляні банки, або у відра. Оскільки пластик містить шкідливі речовини, від пляшок із-під мінеральної води варто відмовитись, – розповідає рокосівський громадський активіст, депутат райради і справжній «березовий» гурман Дмитро Величко. – Отвір у стовбурі треба робити або ножем, або свердлом. Ні в якому разі не можна користуватися сокирою! Заглиблення має мати глибину 2-3 см., залежно від товщини кори.

    Також пан Дмитро радить робити отвори із північного боку, де зазвичай збирається найбільше соку і на висоті приблизно 20-50 сантиметрів від землі.

    -У заглиблення потрібно вставити трубочку, якою березовий продукт і стікатиме у заготовлений посуд. Більше одного отвору робити не доцільно, – рекомендує знавець лісових дарунків. – Сік накрапає повільно. Тому з одного дерева він витікає приблизно добу. А сезон заготівлі життєдайної рідини триває приблизно три тижні.

    Зі слів Дмитра Величка, після збору соку неодмінно слід подбати і про здоров’я самих беріз. Отвір потрібно закрити воском або глиною, пробкою або мохом, аби в стовбур не потрапили бактерії. Із часом він заросте й на наступний рік навіть слідів від нього не буде видно.

    Сік – від сотні недугів лік

    Про лікувальні властивості березового соку знали ще в сиву давнину. І сьогодні травники лікують з його допомогою багато різних захворювань.

    -У рідині, що витікає зі стовбурів беріз міститься дуже багато корисних речовин: це і калій, і кальцій, і залізо, і магній, і антиоксиданти, – каже фітотерапевт Олена Комар. – Сік чудово очищає шкіру, сприяє розгладженню зморшок, виводить шлаки, омолоджує організм. Колись тільки цим рослинним продуктом лікували екзему та лишай. І це не магія, а медицина. Якщо березовим соком мити голову, зникне лупа, а волосся стане гладким і шовковистим, легше розчісуватиметься. Якщо протягом сезону випити щонайменше 10 літрів соку, про інфекційні захворювання можна забути. А ще березовий напій наділений протипухлинними властивостями. Але для цього вже існує спеціально розроблена схема прийому соку разом з іншими препаратами.
    4384-1-1.jpg
    А найбільше фармацевтичних здібностей, як переконує лікарка, має березовий самогон, або березовиця. Настояні на цьому розчині трави є універсальними і навіть сприяють довголіттю.

    До речі, рокосівчани роблять із березового соку і різні коктейлі, і квас, який широко застосовуються при боротьбі з ожирінням та знімає весняний стрес.

    -Диво-напій не просто зцілює, але й додає тонусу. Сік берези – це такий собі «енерджайзер», – каже пані Олена. – Представникам сильної статі він повертає чоловічу силу, а жінкам особливо корисний у період після народження дитини.

    Найсмачніші і найсолодші натуральні ліки, які «ростуть» на Хустщині цього року «накрапають» доволі рясно. Тож краяни радіють хорошому весняному «врожаю». Шкодують рокосівчани лише про одне, що в області немає жодного підприємства, де можна було б здати цінний продукт. Тим більше, що протягом останніх років чимало мешканців села навіть в садах біля будинків почали висаджувати берези.

    Марина АЛДОН

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору