ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Невідомі у балаклавах "розбирають" кінотеатр "Ужгород" у столиці Закарпаття (+ФОТО)

    26 квітня 2024 п'ятниця
    79 переглядів
    Що буде з подарованим у 1932 році громаді м.Ужгород однойменним кінотеатром?

    2017 рік. Замість яскраво-багряної промовистої вивіски "Ужгород" залишився тільки іржавий "Город". Із зачинених дверей колишнього кінотеатру, а тепер приватної власності, виходить двійко типових робочих, аби покурити.

    Тим часом, зі сторони "Едельвейсу" їде "ЗІЛ". Цікаво те, що біля торгового центру стоять обмежувачі транспортного руху, однак громіздке авто з легкістю долає відстань до "Ужгорода". 

    IMG_1912

    Під'їхавши тісно до входу у будівлю, водій "ЗІЛу" повністю заблокував видимість для допитливих ужгородців. З машини вийшло двоє людей у спортивному одязі, з кінотеатру також прийшла підмога, і всі гуртом почали щось виносити із будівлі і складати на машину. Підходимо і запитуємо, що вони роблять.

    IMG_1939

    "Нам заборонили говорити щось", - кажуть робітники. Наштовхуємо молодиків на думку: "Ви виносите сміття?" "Так", - коротко відрізають хлопці. 

    Робимо декілька кадрів. Це помітно рознервувало молодиків. Хтось із них поховався у будівлю кінотеатру, хтось - продовжив роботу. Найбільш кмітливий - одягнув балаклаву. 

    IMG_1937

    Аби дізнатись інформацією щодо незрозумілої активності навколо будівлі-історичної спадщини міста, телефонуємо пану Томашу Собко, фахівцю у сфері охорони архітектурної спадщини. 

    IMG_1930

    "У 2014 році я давав у обласну прокуратуру листа щодо цієї справи. Коли той кінотеатр приватизували. Відповідно до закону туди мали запросити представників охорони культурної спадщини, - каже пан Томаш - Це все робилося з порушеннями. Це все - абсолютно незаконні і дії. Адже ця будівля була споруджена у 1932 році і подарована мешканцям Ужгорода, а от деякі екс-мери міста цього не розуміють. От така у нас, на жаль, ситуація". 

    За словами фахівця, будівля має належати ужгородцям і там має бути кінотеатр:

    IMG_1904

    "Там, без сумніву, має бути кінотеатр. Так вважалося ще тоді, коли він був споруджений. То невже ми гірші за тих людей, які жили 100 років тому? Це було місце, де збиралась громада для відпочинку. І тепер мало би так бути. Однак, у нас є такі люди, які думають, що за гроші можна наплювати на закон". 

    У мерії кажуть, що власник будівлі колишнього кінотеатру Ужгород не звертався до них за дозвільними документами на ремонтні роботи

    "Можливо, вони у них є", - кажуть у прес-службі міськради.

    Як інформував 0312.ua, Ужгородська мерія оголосила 2017 рік роком збереження та відновлення історичної та архітектурної спадщини.

    IMG_1947IMG_1913IMG_1915IMG_1926IMG_1934IMG_1935IMG_1941

     

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору