ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Відмова від імпортного газу: експерти оцінили перспективи та ризики

    27 квітня 2024 субота
    87 переглядів
    До чого призведе відмова від імпортного газу

    Щороку витрачаються мільярди доларів на імпорт газу, і тільки 40% складає власний видобуток

    В Україні все частіше розглядають перспективи остаточної відмови від імпорту російського газу. Експерти запевняють, що для цього потрібно не тільки шукати нові альтернативні ринки, а й залучати іноземних інвесторів.

    Згідно статистики, щороку витрачаються мільярди доларів на імпорт газу, і тільки 40% складає власний видобуток. Через це вартість послуг для українців суттєво зростає, а кілька хвиль подорожчання заплановані Кабміном до 2020 року.
    За словами директора Асоціації газодобувних компаній Романа Опімаха, в середньому рента на блакитне паливо сягала 70%, а за кілька років видобуток скоротився через брак коштів та нового обладнання.
    Він зазначив, що для покращення ситуація треба передусім змінювати фіскальний режим, а також дати доступ експертам сучасного ринку до оцінки ситуації та переглянути систему оподаткування.
    Наростити ресурси до 27 мільярдів кубометрів можливо тільки за рахунок інвестицій, втім міжнародні компанії не ризикнуть вкладати капітал при високих рентних ставках та економічній нестабільності в державі.
    Втім, у Наглядовій раді "Нафтогазу" дають більш оптимістичні прогнози: за кілька років темпи видобутку планують підвищити на 35%.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору