ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В українському селі в Румунії провели фестиваль весняних обрядів "Гуцульська міра" (ФОТО)

    26 квітня 2024 п'ятниця
    79 переглядів
    Вівчарські звичаї фестивально вшанували у сусідів Закарпаття

    У селі Бистрий Марамуреського повіту Румунії 13 травня відбувся фестиваль весняних обрядів "Гуцульська міра". Організаторами виступили мерія села Бистрий та Марамуреська філія Союзу Українців Румунії (СУР).

    Привітали місцевих жителів та гостей, організатори мер села Бистрий Василь Дучук та голова Марамуреської філії СУР Мирослав Петрецький. Мер села розповів присутнім про весняні обряди, зокрема про вівчарські звичаї. Були присутні також голова СУРу Микола Петрецький, голови місцевих сурівських організацій Марамуреського повіту та представники Сучавської, Ботошанської, Бухарестської, Сату-Марської та Бая-Марської організацій, а також Верховинської районної державної адміністрації з Івано-Франківської області України.

    Свято почалося панахидою з вшануванням пам'яті героїв світових війн біля пам'ятника героям у центрі села, яку відправили священики Іван Юрча та Іван Арделян. Потім на сцені Будинку культури виступили художні колективи з Бистрого, Красного, Вишавської Долини, Рускови, Луга-над-Тисою, Вишньої Рівни, Бирсани, Сучави, Рогожештів та Киндештів та Прикарпатський ансамбль пісні та танцю з України 'Верховина".

    Присутні мали нагоду скуштувати вівчарські та інші страви.

    Слід уточнити, що молитва за овець та вівчарів відбулася 6 травня. Міра у гуцулів, це робоча традиція, коли збираються люди, вівчарі доять та міряють молоко їхніх овець, а господарі позначають кожну вівцю перед виходом на полонини.

    Довідка

    Бистрий (Бистра, Бістра (рум. Bistra) — село у повіті Марамуреш в Румунії. Адміністративний центр комуни Бістра. За даними перепису населення 2002 року у селі проживали 1316 осіб. З них українців 1- 184 (90,0%), румунів - 131 (10,0%).

    Христина Штірбець

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору