ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Податковий зашморг: за що та скільки заплатять українці

    26 квітня 2024 п'ятниця
    58 переглядів
    Українцям нагадали про обов’язкову сплату податків за "зайві" квадратні метри

    Українцям нагадали про обов’язкову сплату податків за "зайві" квадратні метри. Громадянам пояснили, як правильно та скільки потрібно платити за нерухомість.


    Про це йдеться у Податковому кодексі України.


    Цього року ввели ставку у 1,5% від мінімальної зарплатні. А от наступного року зі збільшенням мінімалки піднімуть і суму податку.


    Платіжки українцям надіслали на початку липня, а оплатити потрібно вже до кінця літа. У протилежному випадку людей чекають штрафи за несвоєчасну сплату.


    За що потрібно платити?


    Якщо у власності є лише частина квартири чи будинку, платити потрібно за цю частину. Проте якщо в документах права власності числиться два власники і при цьому не вказано, яка саме частина належить кожному з них, то внести оплату доведеться одному із власників за всю площу.


    Якщо власники не згодні з таким рішенням, це питання можна вирішити у судовому порядку.


    До списку об’єктів нерухомості, які підлягають оподаткуванню, внесли також і гаражі, сараї, будь-які добудови. Ставку податку для нежитлової площі визначають у місцевих адміністраціях та встановлюють у межах 0-1,5%. Як показує практика, у селах практично не платять за нежитлові приміщення.


    Скільки доведеться "викласти"?


    Оподаткуванню підлягають квартири площею від 60 квадратів та будинки від 120 квадратних метрів.


    Таким чином за кожен "зайвий" квадратний метр українцям варто готувати від 0 до 20,67 грн. Так, наприклад, якщо у власності є квартира у 100 м кв., то власник повинен заплатити 551,2 грн.


    А з наступного року відсоток зросте від 0 до 48 грн. Тоді власник відносно невеликої квартири у 80 кв. м заплатить до податкової 960 гривень.


    Відповідальність за несплату


    Українцям нагадують, що за несплату податків громадян можуть притягнути до кримінальної відповідальності або ж навіть відібрати частину майна у рахунок боргу.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору