ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті є кому відзначати День біженця

    26 квітня 2024 п'ятниця
    40 переглядів

    70 відсотків усіх звернень із проханням надати статус біженця в Україні розглядають саме в Закарпатській області. Регіон, через який намагаються потрапити до країн Європи нелегальні мігранти з Азії, Африки, країн-учасниць СНД, для багатьох із них надовго стає прихистком.

    На Закарпатті є кому відзначати День біженця
    На Закарпатті є кому відзначати День біженця

    Нерідко ці люди вирішують подати документи на оформлення статусу біженця. Нині 17 з них таке право, надане Україною, дозволить вийти з закритого пункту утримування нелегалів.



    За статусом біженця, щоб вийти на волю. Саме так чинять чимало нелегальних мігрантів, яких затримали в Закарпатті чи при спробі перетину державного кордону і доправили до Місця тимчасового утримання нелегальних мігрантів «Павшино».



    Звідси зазвичай можна вийти лише в тому разі, якщо подати документи до міграційної служби з проханням надати статус біженця. Чимало вихідців із Азії та Африки так і роблять.



    Документ, що підтверджує звернення, дає можливість вільно пересуватися Україною на час розгляду справи, шукати собі житло, працювати, каже начальник Закарпатського управління міграційної служби Микола Товт.



    «Закон і конвенція про біженців говорять перш за все про те, що держава зобов’язується забезпечити доступ шукачів притулку до процедури статусу біженця. Тобто з заявою може звернутися будь-хто з іноземців, навіть із тих, хто затриманий за незаконне перебування в Україні або за спробу незаконного перетину кордону», – нагадує він.



    Із кожним роком охочих отримати статус біженця все більше



    Таким правом із кожним роком намагається скористатися все більше й більше нелегальних мігрантів: якщо у 2006 посвідки про те, що вони звернулися по статус біженця, отримали й фактично вийшли на волю 700 осіб, то вже торік – 1200.



    Щоправда, з-посеред останніх лише 90 особам дозволили продовжити процедуру набуття статусу біженця. але й це ще далеко не гарантує його отримання, каже Микола Товт.



    «Лише за 5 місяців цього року ми розглянули понад 400 звернень щодо надання статусу біженця. Станом на 1 квітня на міграційному обліку у нас перебуває 15 визнаних біженців – усі вони вихідці з Сомалі, Іраку, Афганістану, Шрі-Ланки», – каже керівник міграційної служби.



    Прикордонники ж нарікають на такі лояльні щодо нелегалів закони. Вони кажуть: те, що цих громадян випускають на волю, лише додає роботи правоохоронцям – мігранти, живучи в Закарпатті, й надалі продовжують штурмувати кордони.



    Рівні права чи зловживання правами?



    Саме тому міграційну службу нерідко звинувачують у безпідставному виданні цих документів, каже полковник прикордонної служби Володимир Горожанкін.



    «Згідно з законодавством, міграційна служба розглядає заяви, після чого ці особи отримують можливість вийти з таборів і жити у визначених районах на час процедури розгляду надання статусу біженця. На жаль, часто-густо стикаємося з ситуацією, коли такі заяви видаються безпідставно, видаються особам, чиї особисті дані не встановлюються…» – стверджує прикордонник.



    Але у міграційній службі свою роботу продовжують. Микола Товт вважає, що всі люди мусять мати однакові права.



    Нині ж, коли у всьому світі відзначають День біженця, іще кільком потенційним таким людям, які вже місяцями перебувають у МТТ «Павшино», пощастить: 17 з них видадуть документи, які законно дозволяють вихід на волю.



    Надія Петрів



    UA-reporter.com

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Шановні колеги, ви порушуєте авторські права! Посилання на джерело зазвичай є обов’язковим: у даному випадку це сюжет з Радіо Свобода, і аж ніяк Надія петрів не писала спеціально для UA-reporter.com!
    Те, що ви робите, і неетично, і незаконно!
    Прошу вказати першоджерело!

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Шановні колеги, ви порушуєте авторські права! Посилання на джерело зазвичай є обов’язковим: у даному випадку це сюжет з Радіо Свобода, і аж ніяк Надія петрів не писала спеціально для UA-reporter.com!
    Те, що ви робите, і неетично, і незаконно!
    Прошу вказати першоджерело!