ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Хто винен, що українців не пускають у Європу?

    26 квітня 2024 п'ятниця
    33 переглядів

    Отримати візу – не поле перейти. На папері українцям потрапити до Євросоюзу легше, ніж будь-коли. Насправді – величезні черги під посольствами, вимоги конфіденційної інформації та невмотивовані відмови. Хто винен, що українців не пускають у Європу?Провести тиждень у Кракові студентка Ірина мріяла давно. І потрібну суму вже зібрала, і документи всі були в порядку. Та у турагентсві сказали, отримати візу у Польщу тепер нелегко і простим набором формальностей не обійтись. Бо держава вже у Шенгенській зоні.



    Ірина розповідає, від почутого переліку різноманітних папірців у неї мало не запаморочилось в голові: «Потрібно було відкриття рахунку на відповідну кількість коштів, якщо я не помиляюсь, це було від 200 доларів, також довідки про нерухомість, яку ми маємо. А оскільки ми студенти, такі довідки мали надати наші батьки, а також багато інших довідок. І їхати вже перехотілося».



    Хочете до Франції? Готуйте стос документів



    У результаті, замість омріяного Кракова Ірина поїхала до Санкт-Петербурга. Без зайвої бюрократичної тяганини та головного болю.

    Випадок Ірини – не винятковий. Сьогодні мало не кожна країна-член Євросоюзу видавати візи українцям не поспішає. Наприклад, щоб поїхати у Францію від вас вимагатимуть: копію права власності на житло, земельну ділянку, рухоме майно, довідку про власний банківський рахунок. Плюс – страховку на 30 тисяч євро, довідка з роботи, що за вами зберігається місце роботи. А також довідку про шлюб з інформацією про вашого чоловіка чи дружину.



    Половина інформації, що вимагають посольства – конфіденційна



    І не факт, що навіть зібравши всі потрібні документи, посольство не знайде причини, аби вам відмовити. Виконувач обов’язків голови СБУ Валентин Наливайченко каже, вимагати від українців стільки конфіденційної інформації – суперечить і європейським, і вітчизняним законам. Якщо Європу у справді турбує якась певна особа – є канали обміну таємною інформацією між державами, де всі потрібні дані і можна отримати. У Європі так вже роблять давно, каже Валентин Наливайченко.



    «Є у консульства питання щодо якогось громадянина Європи, він не у нього питає: шановний Берлусконі, принеси мені ще три довідки і чотири кредитки. Він в комп’ютері набирає запит, через єдиний комп’ютер Шенгенської угоди йде обмін інформацією, і просить, надайте нам інформацію в електронному вигляді», – заявив виконувач обов’язків голови СБУ Валентин Наливайченко.

    У МЗС же переконують – єврокраїни вже почали дослуховуватись до візових претензій українців. А їх уже назбирався цілий перелік, каже заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлісєєв: «Це перевищення візового збору, не дотримуються терміни розгляду візових клопотань, вимагаються додаткові документи для підтвердження мети поїздки, невмотивовані відмови у надання віз».

    Угода про спрощений візовий режим між Україною та Євросоюзом, яка набула чинності з 1 січня цього року, насправді нічого не спростила.



    Леся Бакалець, "Радіо Свобода"



    Закарпаття online open

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору