ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Прикарпатті цьогоріч зареєстровано більше 3,5 тисячі кубометрів вкраденої деревини

    26 квітня 2024 п'ятниця
    57 переглядів

    Державі завдано збитків на понад два мільйони гривень. Щоб попередити виникнення надзвичайних екологічних ситуацій, Рада Національної безпеки і оборони заборонила промислову вирубку дерев у Карпатських лісах. Але поки ситуація не покращилася. Як же можна дати відсіч незаконним вирубкам?

    За останні 5 років на Івано-Франківщині порушили 217 кримінальних справ за самовільне вирубування лісів.
    За останні 5 років на Івано-Франківщині порушили 217 кримінальних справ за самовільне вирубування лісів.

    «Є небо, смерека, сонце і - більше нічого…»



    За останні 5 років порушили 217 кримінальних справ за самовільне вирубування лісів, і жодна з них не дійшла до суду. Такі цифри навів прокурор Івано-Франківської області Микола Гошовський.

    Лісівників звинувачують у тому, що вони надмірно вирубують ліс. Вони ж стверджують, що тепер рубають лісу значно менше, ніж 20 чи 50 років тому і не погоджуються з тим, що основною причиною повеней є вирубування лісів.

    Якщо лісоводи працюють за науковим підходом, то більшість мешканців гірських районів не надто озираються на науку і закони. Адже часто несанкціонована вирубка — це єдина можливість заробити хоч якусь копійку. Людям слід запропонувати альтернативу, вважає начальник обласного управління лісового і мисливського господарства Олексій Голубчак. «З чогось ті люди мають жити в горах. Держава також повинна це бачити. Бо якщо у Верховині в нього є небо і смерека, і сонце, і більше нічого – то треба законодавчо ці питання врегулювати».

    Заборонити цей вид діяльності нереально, інша справа – навести тут порядок, говорить прокурор Івано-Франківської області Микола Гошовський. «По-перше, якщо не буде введене якесь ліцензування тої деревообробної, пилорамної діяльності, або цей вид діяльності не буде переведений у надзвичайну систему оподаткування, змінити там щось кардинально буде дуже важко».

    Заступник голови Держкомлісгоспу Микола Ведмідь стверджує, що в останні роки масштаби незаконної вирубки лісу в Україні зменшилися: «Обсяги крадіжки лісу зменшуються. Раніш це було 70, 80, 90 тисяч кубометрів. Зараз ці цифри менші десь удвічі».



    Зберегти ліс



    Україна є незалежною державою 17 років, і увесь цей час екологи б’ють на сполох, говорячи про масштабну незаконну вирубку лісу. Як зазначив заступник голови парламентського комітету з питань екологічної політики, колишній міністр охорони довкілля Іван Заєць, проблема не вирішується, бо її просто не хочуть вирішити. Сьогоднішнім політикам не вистачає далекоглядності, розуміння того, як така вирубка підірве ресурсний потенціал нації, запевняє він. Адже контролюючі органи мали б забезпечувати дотримання законодавства.

    Контролюючим органом у цій сфері є Міністерство охорони навколишнього природного середовища, де є Екологічна інспекція, яка контролює всі міністерства і відомства. У ній є підрозділ, який займається лісовим господарством.

    Але для боротьби із незаконною вирубкою лісів в Україні варто повноваження Державної екологічної інспекції розширити. Так вважає колишній міністр охорони довкілля України Сергій Курикін: «Якщо створити якусь спеціальну лісову інспекцію, це буде означати, що суб’єкти господарювання, які займаються використанням лісових ресурсів, самі себе будуть контролювати. Тому треба розширити повноваження Державної екологічної інспекції».

    Загалом фахівці пропонують низку заходів, щоб припинити знищення українського лісового фонду. Для цього треба скоротити промислову розробку лісів, поставити питання про глибоку переробку сировини, зарезервувати землі для природоохоронних територій, створити в Карпатах систему Національних парків. Важливим моментом у боротьбі з незаконною вирубкою лісів має бути робота з формування екологічно спрямованої суспільної думки в місцевих мешканців, пише "Радіо Свобода".



    UA-reporter.com

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору