ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Гірське Закарпаття потребує нових пожежних частин

    26 квітня 2024 п'ятниця
    71 переглядів
    Демонстрація пожежної техніки в Ужгороді

    Сьогодні в Україні відзначають День рятівника. Традиційно з цієї нагоди представники Міністерства з питань надзвичайних ситуацій організовують виставки нової техніки, розповідають про свої здобутки. А ось в закарпатському управлінні з надзвичайних ситуацій цими днями згадують і про проблеми.

    Це – застаріла техніка, брак спеціального обладнання, відсутність гелікоптерів для рятувальних робіт. Однак найбільше в Закарпатті потребують відкриття нових пожежних частин у гірських районах.
    У 2003 році після чергової реорганізації в Закарпатті були ліквідовані понад 10 пожежних частин. Саме тоді чималу їхню кількість передали на баланс органів місцевого самоврядування, однак останні через брак коштів на утримання переважну більшість таких частин просто закрили. Для області це обернулося катастрофою.
    Справа в тому, що саме Закарпаття є найбільш сільським регіоном України, а також має чи не найбільшу в державі кількість дерев’яних будівель, дерев’яні пам’ятки культури. І зараз парадоксальна ситуація: на гасіння пожеж рятувальникам доводиться виїжджати з районних центрів, часом за 30-40, а то й більше кілометрів від місця виклику. Нерідко пожежники поки доїдуть, то й гасити вже нема що...
    Більшість техніки відслужила своє
    За офіційними даними, 80-85% пожежної техніки, яка є в Закарпатті, потребують негайної заміни, бо відслужили 15-20, а то й більше років. За нормативами та різноманітними стандартами, а також за вимогами щодо безпеки роботи людей, така техніка давно повинна була б бути замінена.
    Крім того, закарпатським рятувальникам необхідно закупити бодай один сучасний гелікоптер для пошуку людей в горах, для порятунку на воді під час повеней.
    Спеціальні драбини – ще одна біда, із чотирьох наявних лише дві можуть виконувати свої функції, і то далеко не всі. А якщо, приміром, в Ужгороді в 16-поверхівці на верхніх поверхах спалахне пожежа, рятувальники не матимуть на чому дістатися до нього, аби загасити….
    Відкривають нові пожежні частини
    Закарпатська влада майже щороку фінансує спеціальні програми рятівників із власного бюджету, але цього дуже мало порівняно з потребою. Нову техніку, кажуть фахівці, можна придбати лише за умови цільового державного фінансування.
    За офіційною інформацією, у рамках спеціальної програми оснащення служби, МНС України просить в уряду на наступний рік 3 мільярди гривень саме на оновлення техніки, обладнання.
    Начальник Головного управління МНС в Закарпатській області Володимир Бодак зазначає: «3 мільярди гривень – це лише початок переоснащення.., техніка на сьогодні дуже дорога. До того ж, закуповуються взірці іноземної техніки, бо вона краща, ніж українського чи російського виробництва. Така техніка відповідає і технічним вимогам, і вимогам щодо безпеки людей, які на ній працюють».
    Зараз у Закарпатті головний акцент у розвитку рятувальної справи ставиться на відкритті нових пожежних частин, особливо в гірських регіонах. За останні кілька років відкрили в таких районах 5 пожежних частин, за кілька днів відкриють ще одну в Усть-Чорній – найвіддаленішому в горах селі.
    Але на цьому, переконує Володимир Бодак, ще зупинятися не можна, бо, за підрахунками, в Закарпатській області необхідно відкрити ще щонайменше 7 пожежно-рятувальних частин, до них треба підібрати 90 осіб персоналу.
    Радіо Свобода

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору