ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Угорську революцію 1956 року СРСР потопив у крові

    26 квітня 2024 п'ятниця
    93 переглядів
    Радянський танк в Будапешті 12 листопада 1956 року.

    Вшанування п’ятдесят других роковин революції 1956 року відбуваються нині в Будапешті.

    В угорській столиці й у провінції пройдуть численні заходи з цього приводу. Ба більше: поліція не виключає навіть вуличних заворушень наприкінці дня у Будапешті.
    Знамено революційного повстання 1956 року в Угорщині першими піднесли вгору студенти Будапештського політехнічного університету. Саме вони 52 роки тому висунули тодішньому просталінському урядові 16 пунктів вимог щодо демократизації угорського суспільства і не в останню чергу виведення радянських військ з цієї країни. З перебігу тогочасних подій відомо, що масові виступи в Будапешті мали цілком мирний характер і не призводили до збройних сутичок.

    До початку листопада радянські війська в Угорщині зберігали нейтралітет, однак після фатального рішення кремлівського керівництва на чолі з Микитою Хрущовим до Угорщини були введені додаткові військові підрозділи з Австрії та СРСР. Відтак антикомуністичне повстання потопили в крові.

    Пам’ять борців революції вшановують в багатьох місцях Будапешта

    Офіційні церемонії, мітинги і збори громадян відбудуться на майдані Лайоша Кошута і так само у лівобережному Пешті й на правому березі Дунаю в Буді. Виступаючи напередодні свята перед студентами й викладачами столичного політехнічного університету, президент Угорщини Ласло Шойом, зокрема, зазначив: «Усвідомлення справжнього свята поволі дозріває і в сучасних поколіннях угорської нації».

    На думку президента, разом зі щирим святкуванням і підбиттям підсумків існує тверде переконання того, що вимоги і прагнення повстанців 1956 року насправді здійснила лише зміна соціально-політичного устрою 1989-90 років.

    Багато-хто з пересічних угорців нині вважає, що на тлі значних непорозумінь між основними парламентськими партіями суспільство потребує єдності і вироблення спільних оцінок щодо подій піввікової давності. На це вказують також опити громадської думки. Так, лише 11 відсотків опитаних назвали 23 жовтня головним національним святом.

    Василь Плоскіна, Радіо Свобода (Будапешт – Київ – Прага)

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору