ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Яворівському полігоні підірвали близько 700 тонн боєприпасів

    26 квітня 2024 п'ятниця
    50 переглядів

    Серією з 24 вибухів щодня підсумовують 6-8 годин своєї роботи фахівці, що ліквідовують непридатні боєприпаси на Яворівському полігоні.

    Сховане у військових складах Брюховичів застаріле ракетно-артилерійське озброєння донедавна нависало реальною небезпекою над розкішною природою цієї рекреаційної зони Львівщини. З частиною боєприпасів фахівці Павлоградського хімічного заводу розправились «мирно» – розібрали і знешкодили вибухову речовину. Решту боєприпасів – 31380 одиниць або 683 тонни потребують жорсткіших методів ліквідації, тому їх знищують, підриваючи на Яворівському полігоні.
    Вибухові роботи почалися 16 жовтня і до кінця цього року боєприпасів у брюховицьких складах не залишиться.
    Для боєприпасів, що зберігались у брюховицьких складах, термін дії більше не діє. Озброєння застаріло настільки, що його небезпечно було зберігати, тим паче поблизу населених пунктів з доволі великою кількістю мешканців. Щоб ліквідувати загрозу для людей, потрібно було ліквідувати всі застарілі військові запаси. Кошти на утилізацію боєприпасів і забезпечення місцевим жителям спокійного майбутнього виділив уряд. Львівська облдержадміністрація, хоч грошей не виділила, проте посприяла організаційним моментам: за погодженням з усіма причетними службами надала дозвіл на проведення підривних робіт, перед початком яких провела зустріч з місцевою владою та організувала профілактичні бесіди з учнями місцевих шкіл. Оскільки боєприпаси небезпечно було перевозити на далеку відстань, Яворівський полігон виявився підходящим місцем для їх ліквідації вибуховим методом. Інженер виробничо-технічного відділу філії "Карпативибухпром" державного підприємства «Науково-виробниче об’єднання Павлоградський хімічний завод» Андрій Перепечко розповів: «Ми працюємо зі спеціалістами фірми «Трансімпекс» – колишніми офіцерами, на цей час вони офіцери запасу, які фактично все життя прослужили в інженерних військах. Тим паче вони брали участь у миротворчих акціях за кордоном, де займалися саме розмінуванням та ліквідацією боєприпасів. Тобто це люди з величезним досвідом, тому небезпеки при роботі нема, все проходить з дотриманням правил безпеки на 100%».

    Спершу фахівці знищували мінометні міни калібром 82 мм, зараз ліквідовують боєприпаси калібром 120 мм. Крім того заради експерименту успішно знищили3 снаряди калібром 203 мм.

    30 кг вибухової речовини «Ера», екологічно чистої, як стверджують працівники Павлоградського хімічного заводу, забезпечують серію з 24 вибухів. Після цього місце вибуху перевіряє команда, яка знаходиться на підривній станції. Вона доповідає, що всі боєприпаси спрацювали й тоді група з 30 людей виїжджає в поле і проводить повну очистку місцевості. В кінці тижня поле оглядають ще раз, а по закінченню роботи спеціалісти проводять остаточну перевірку місцевості для того, щоб виявити снаряди, які могло відкинути чи ті, які не здетонували. Керівник напрямку з утилізації звичайних видів боєприпасів методом підриву Знак Андрій наголосив: «На першому місці – безпека персоналу і місцевого населення. На другому – виконання поставленого завдання. Третя важлива складова, яка надихає нас на роботу – суспільна користь справи».

    До кінця року, обіцяють фахівці, Львівщину звільнять від застарілих боєприпасів, що зберігалися на складах і рекреаційна зона буде вільною від таких небезпечних військових атрибутів.

    Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Львівської облдержадміністрації Олексій Титаренко підкреслив: «Це був найпотужніший склад, де зберігались боєприпаси, що дійсно становили небезпеку для міста Львова. Таких складів більше на території області нема. Хоча ми маємо склади з боєприпасами, однак на тих, що підпорядковані Міністерству оборони, знаходяться боєприпаси, необхідні для поточного навчання військових підрозділів. Запасів боєприпасів на випадок війни чи на особливий період, а тим паче хімічної зброї там немає».

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору