ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Біля Ужгорода знайшли рідкісну рослину

    27 квітня 2024 субота
    55 переглядів

    Включити одразу до "Зеленої" та "Червоної книги України" запропонували львівські науковці рідкісну рослину Carex strigosa.

    Фахівці Інституту екології Карпат НАН України уперше в нашій країні віднайшли невеликі угруповання цих представників флори, що, на жаль, знаходяться на межі зникнення.

    Як повідоми кандидат біологічних наук Іван Данилик, цей рідкісний європейсько-західноазійський вид багаторічних трав`янистих рослин родини осокових має роз`єднаний ареал й поширений у кількох країнах Європи, у Закавказзі та Ірані. В Україні першу знахідку цієї осоки було зроблено львіськими біологами на початку 1990-х років в околицх Львова в заплавному лісі, у заболоченій долині струмка. І ось - нова знахідка, на цей раз у Закарпатській низовині, в урочищах Переш та Чомонинський ліс біля Ужгорода. Тут оселища осоки знайдено в заплавному дубово-в`язово-ясеновому лісі, де вони мають реліктовий характер, тобто збереглися із прадавніх часів. У найкращому стані є популяція в заповідному урочищі Оток. Тут виявлено особини усіх вікових станів із генеративними пагонами, що сягають 120 сантиметрів заввишки.
    Ці рослини регулярно цвітуть і плодоносять, формуючи якісне насіння. Натомість сусідні оселища рослин, частково ізольовані від основної групи, зазнали антропогенного впливу й, отже, внаслідок суцільних рубок та підсушення грунту, можуть втратити життєздатність.
    Нагадаємо, що в Україні "мешкають" близько ста видів осок, а найпоширенішими з них є лисяча, видовжена, рання. До цвітіння осоку косять на сіно й силос, з неї плетуть рогожі та кошики.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору