ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У гірських районах Закарпаття лісники відстрілюють хижаків (фото)

    26 квітня 2024 п'ятниця
    60 переглядів

    Співробітники лісового господарства краю б’ють на сполох. На Закарпатті зросла популяції лісових хижаків. Якщо хижаків не відстрілювати, їх чисельність стане катастрофічною.

    1_60.jpgРізкий ріст популяції хижаків, яких у лісових районах Закарпаття краю у кілька разів більше за оптимальну норму, турбує закарпатців, пише “Експрес”.

    “Любителі тварин ратують за те, щоб вовків внести до Червоної книги Закарпаття. Та варто було б науково обґрунтувати пропозицію, -- каже заступник начальника управління лісового та мисливського господарства в Закарпатській області Влодимир Машура. -- Ще 20-30 років тому в області нараховувалося всього 20-25 вовків, сьогодні їх популяція зросла чи не вчетверо, якщо не прийняти кардинальних мір, до осені чисельність вовків за рахунок молодняку збільшиться ще, щонайменше втричі”.

    Навесні із виходом отар на полонини почастішали випадки коли лісові хижаки нападають на свійських тварин і не тільки у лісі. Вночі вовки навідуються до обійсть селян. Біда ще й у тім, що лісові тварини переносять сказ. 34-річний фермер Михайло Дукай з власного досвіду знає на скільки небезпечно сусідство із хижаками. Вночі до фермерського господарства в урочищі ”Масний”, що за 8 кілометрів від села Березники на Свалявщині, вдерлася вовча зграя, яка винищила третину отари.

    “На кошару вовки напали о третій годині ночі. Перелякана худоба вибігла з сараю й кинулася до лісу. Двоє пастухів Василь Проць та Юрій Кікало намагалися відбити отару в агресивних хижаків. Утім вовки погнали отару у ліс, до гори Стой. Сіроманці загризли 98 овець та 13 кіз. Покусаних та роздертих мертвих тварин за два дні знайшов біля підніжжя гори. А решта отари втекла на вершину гори”, -- розповів Михайло Іванович.

    Минулого тижня у лісі біля селища Ясиня місцеві селяни застрелили 5 вовків. Подейкують, що за останній місяць сіроманці зарізали у районі 15 овець. Вовка віднесено до рангу шкідливих тварин, нині заборонено відстріл лише вагітних самок.

    “Минулими роками людям дошкуляли й кабани. На Берегівщині та Виноградівщині стада нищіли цілі поля та виноградники. Траплялося, що самка з виводком хазяйнувала й на сільському обійсті. Нині ми отримали дозвіл на відстріл 58 кабанів на території Виноградівського району, -- каже Влодимир Машура. – Утім це не означає що сюди понаїдуть мисливці з цілої області. На відстріл кожної тварини повинен бути селекційний дозвіл, документи оформлюємо лише на визначених осіб. Відстрілу наразі підлягають особини, які ще не досягли статевої зрілості.”.

    Спеціально для UA-Reporter.com Еліна Савицька.



    2_211.jpg
    3_194.jpg
    4_155.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору