ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Селянам Закарпаття померти з голоду не дають дари сонячних Карпат

    26 квітня 2024 п'ятниця
    63 переглядів
    Ягоди і гриби спасають закарпатців від голоду

    Лісові ягоди допомагають селянам вижити у нинішній скрутний час. Адже сьогодні в селах роботи практично немає. У минулому рятували закордонні заробітки та туристи, яким можна було здати на декілька днів свої будинки.


    А як навалилася на плечі селян криза, ліси та поля ягодами— є основними годувальниками багатьох родин.
    Наприклад, у цьому році на суниці сільські мешканці майже нічого не змогли заробити, бо через тривалі дощі вона згнила. А вже на чорниці, збираючи її кожного дня, є можливість підзаробити від 100 до 200 гривень на день.
    За соїми заробітками люди йдуть на світанку, щоб до обіду встигнути здати першу зібрану частину чорниці. Після обідньої спеки селяни знову рушають у гори. Але ходити лісом незручно та досить небезпечно, тому що заїдають комарі й можна, не помітивши, наступити на отруйну змію.
    Цьогоріч на початку сезону за кілограм зібраної чорниці платили закарпатцям по 11 гривень, а тепер ціна зросла вже до 15-17 гривень. Якщо й надалі стоятиме така спека, то ягода почне висихати, а тоді вже й ціна підскочить майже до 30 гривень за 1 кг.
    Зараз більшу частину зібраних ягід відправляються на бази Берегова, Ужгорода та Мукачева, а звідти — великими партіями вивозять в Угорщину, Італію, Іспанію, Словаччину та інші держави. На Закарпатті зібраних ягід залишається не більше 20-30%.
    Цю проблему керівництво області чомусь обходить стороною. Напевно вважає, що краянам не так вже й потрібно покращувати своє здоров’я, набиратися за літо сил та підкріплювати імунну систему організму завдяки дарам матінки природи?..
    Т. Горянка,
    В. Попович

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору