ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Фонд Ігоря Янковського і Держкіно провели бізнес-ланч на 68-му Берлінському кінофестивалі

    19 марта 2024 вторник
    Аватар пользователя SEVEN

    18 лютого 2018 року Фонд Ігоря Янковського і Державне агентство з питань кіно вперше в історії України організували і успішно провели бізнес-ланч для українських і зарубіжних продюсерів в рамках Co-Production Market найбільшого в світі 68-го Берлінського кінофестивалю.

    В обідньому залі Палати депутатів Берлінського міського парламенту, яка розташована в історичній будівлі Прусського ландтагу (парламенту) недалеко від відомої площі Потсдамер Плац зібралися понад 250 продюсерів з 70 країн світу, щоб познайомитися зі своїми українськими колегами. Co-Production Market - це спеціальна індустріальна програма в рамках Берлінського кінофестивалю, для роботи в якій щорічно відбирають близько 600 продюсерів, які мають досвід міжнародної співпраці у виробництві фільмів.

    Україна так масштабно у цій програмі була представлена вперше. Крім бізнес-ланчу, в якому взяли участь два десятка вітчизняних продюсерів, які шукають партнерів за кордоном, голова Держкіно Пилип Іллєнко провів для міжнародних учасників Co-Production Market презентацію можливостей України в галузі кіновиробництва.

    Коментуючи цю подію, бізнесмен і меценат Ігор Янковський зазначив, що його Фонд ось уже шостий рік поспіль послідовно просуває українське кіно за кордоном.

    «Кілька років тому ми заклали добру традицію щорічно проводити бізнес-ланчі «Meet Ukrainian Producers» на Канському міжнародному кінофестивалі у Франції, які користуються великим успіхом. І ось тепер в Німеччині ми вперше від імені України організували зустріч професіоналів на найбільшому в світі Берлінському кінофестивалі. У минулому ми підтримували роботу Українського національного стенду на Європейському кіноринку, проводили Українські вечірки, привозили на Берлінале молодих кінематографістів. Організація бізнес-ланчу на Co-Production Market - це новий крок в сторону розвитку вітчизняної кіноіндустрії, яка почала демонструвати серйозний підйом», - підкреслив бізнесмен і меценат Ігор Миколайович Янковський.

    У зв'язку з безпрецедентною активністю українських кінематографістів на 68-му Берлінале, столицю Німеччини відвідав віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко, який взяв участь в бізнес-ланчі, ознайомився з роботою Українського національного стенду на Європейському кіноринку і відвідав світову прем'єру українсько-польсько-македонського фільму Марисі Нікітюк «Коли падають дерева».

    «У 2018 році держава додала на розвиток кіно ще півмільярда, в цілому направивши на український кінематограф близько мільярду гривень. І тут в Берліні ми хочемо показати, що Україна має нові можливості для співпраці, має всі шанси зайняти гідне місце в світовому кіно. Я впевнений, що наше покоління є свідком ренесансу українського кінематографа, і наша спільна робота в трикутнику: президент, парламент і кіноіндустрія досягне високого результату», - зазначив віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко.

    Підбиваючи підсумки роботи української делегації на 68-му Берлінському кінофестивалі голова Держкіно Пилип Іллєнко заявив, що 2017 рік став переломним для українського кіно на шляху його відродження. Тільки за підтримки Держкіно в минулому році в Україні було знято 47 фільмів, приблизно третина цих стрічок створювалося у співпраці із зарубіжними партнерами.

    «Вперше за роки Незалежності ми отримали повноцінний осінній сезон кінопрем'єр. Всі українські стрічки, що вийшли в прокат, були успішними і показали, що вони можуть конкурувати із зарубіжними картинами. Наші фільми збирають призи на світових кінофестивалях. Тепер цей успіх потрібно закріпити і розвинути. Тому так важливо привернути увагу зарубіжних продюсерів до можливостей нашого кінематографа. У Берліні захід такого масштабу і важливості ми проводимо вперше. Проводити бізнес-ланч на Берлінале - це дуже престижно, так як Co-Production Market є найефективнішим інструментом для пошуку партнерів. І це не тільки питання фінансової участі, а й визнання нашої держави як цікавого і перспективного партнера для співпраці», - сказав Пилип Іллєнко.

    На 68-му Берлінському кінофестивалі Україна була представлена на Європейському кіноринку національним стендом «#UkraineISYourDestination», організованим Держкіно та Асоціацією кіноіндустрії України (АКУ) за підтримки вітчизняних кінопродюсерів. Також традиційно пройшла Українська вечірка на Берлінале, яка викликала величезний інтерес гостей кінофестивалю.

    «Берлінале» - міжнародний кінофестиваль класу «А», який вважається одним з найпрестижніших і найбільш відвідуваних кінофестивалів світу. Щорічно проводиться з 1951 року в столиці Німеччини. В рамках «Берлінале» працює Європейський кіноринок (EFM), який є одним з найважливіших місць зустрічі професіоналів в сфері кіноіндустрії: виробників, дистриб'юторів, сейлз-агентів, організаторів фестивалів та кіноринку.