ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Іван Костів: Карпатський ліс — не тільки краса...

    29 июня 2024 суббота
    34 переглядів

    У ці прекрасні вересневі дні лісівники святкують своє професійне свято. Наша розмова сьогодні з директором державного підприємства «Ужгородське лісове господарство» Іваном КОСТІВИМ стосується переважно лісових справ, охорони навколишнього середовища.

    — Іване Васильовичу, нагадайте, будь ласка, нашим читачам, що собою представляє ваше господарство.

    — Як відомо, наші ліси розташовані на території Ужгородського та Мукачівського районів, а також в межах міста Ужгорода.

    Загальна їх площа — 17 тисяч гектарів. У склад господарства входять чотири лісництва: Кам'яницьке, Ужгородське, Анталовецьке, Великодоброньське, 9 майстерських дільниць та 63 лісові обходи.

    Площа наших лісів розподілена на ліси першої категорії (смуги уздовж берегів річок, зелена зона навколо Ужгорода) - 83%, ліси другої групи (придатні для експлуатації) - 17%.

    — На що в основному спрямована діяльність вашого колективу?

    — Господарська діяльність нашого лісового господарства спрямована на вирощування високопродуктивних стійких насаджень для створення оптимальної структури ландшафтів і сприятливих умов для відпочинку. Тому особливо болить серце, коли трапляються лісогуби, які нищать зелене золото району, цинічно займаються браконьєрством Особливо прикро, що вони переконані, мовляв, їм нічого за це не буде. Якщо й накладуть штраф, то він мізерний, і вони лише посміються і далі чинитимуть свою чорну справу. Маємо випадки, коли один і той же браконьєр пійманий нашою лісовою охороною двічі, а то й тричі із вкраденою деревиною.

    — У наших лісах відпочивають дуже багато людей, і більшість з них вам вдячні за це зелене диво...

    - Для відпочинку людей у наших лісах зроблено дуже багато є спеціальні місця для вогнища, є столики, лавиці. Я і мої колеги раді, коли люди задоволені відпочинком. Особливо, коли після себе не залишають сміття, вогню. Я не раз спостерігав, як батьки прищеплюють дітям любов до природи змалку. І це прекрасно. Ми також часто буваємо в школах, на уроках. Такі живі бесіди, безперечно, приносять користь.

    — Наше шкільне лісництво при Кам'яницькій школі відоме на всю Україну...

    — Так, ми гордимося своїми юними помічниками. Вони дійсно нам багато допомагають і при тому багато чому вчаться. Не переслідуємо мети, щоб всі вони стали лісівниками, ні. Але вже наперед знаємо, що ні вони, ні їхні друзі, родичі не зламають деревце в лісі, не пошкодять пташині гнізда, а взимку підгодують звірят і птахів.

    — Людині без деревини не обійтися. Як проводяться рубки?

    — Наші ліси, як я вже говорив, переважно першої групи, отже, там проводимо лише іх догляд, а головне користування - обмежене. Звичайно, є старі дерева, хворі, які треба зрубати. Тут же на їх місце садимо молоді деревцята. У нашому господарстві, якщо і проводиться рубка, то ведеться вона розумно.

    Я бував у лісах Австрії і нині не можу забути, які там дороги. Таких нема навіть в нашому обласному центрі. У лісі то тут, то там виходиш до телефонної будки, де на столику лежить телефонний довідник. Ви собі можете таке уявити, коли в нас у парках, на вулицях понищені лавиці? На жаль, це наша дійсність. Нам бракує культури, розуміння того, що саме від нас самих залежить чистота навколишнього середовища.

    — Іване Васильовичу, у наших лісництвах вирощують саджанці молодого лісу, а де берете насіння?

    — Лісонасіннєву базу нашого господарства складають постійні лісонасіннєві ділянки дугласії у Кам'яницькому лісництві, бука - в Анталовецькому та дуба черешчатого - у Великодоброньському лісництві, а також плюсові дерева дуба скельного висотою 39 метрів, дугласії, висотою 44 м, бука лісового, висотою 38 м. Практикуємо вирощування посадкового матеріалу в тимчасових лісових розсадниках.

    — Оскільки наша розмова, пане директоре, триває у День працівників лісу, ваші думки з нагоди професійного свята...

    - У цей чудовий осінній час лісівники Ужгородщини аналізують зроблене, зосереджують свої сили, знання і працю на складних проблемах, які потребують якнайскорішого вирішення.

    Ліс — багатство держави. Він потребує не тільки матеріальних вкладень, але й уваги, турботи, любові. Наші лісівники дбають аби лісистість в районі зростала, щоб наш район багатшав у зелених шатах лісів. Не шкодуючи сил, знань і праці, вони роблять усе для збереження примноження лісових ресурсів Ужгородщини.

    Я горджуся своїм працьовитим колективом і вірю, що успіхи нашого господарства спільними зусиллями множитимуться на благо району, на благо України Нашим лісам зеленіти вічно!

    Розмову вела Марія ПІДГОРНА, "Вісті Ужгорощини"
    Закарпатців із словаками єднає не тільки кордон...
    Закарпаття: Лісів божественна краса...
    З "Дібровою" закарпатським дібровам — бути!
    Карпати: Зелений паросток майбутнього

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору