ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Нова поетична збірка закарпатця Петра Мідянки (оновлено)

    25 апреля 2024 четверг
    64 переглядів
    Петро Мідянка
    Петро Мідянка

    Івано-франківське видавництво “Лілея-НВ” випустило нову поетичну збірку одного з провідних вісімдесятників, великого оригінала й оспівувача ойкумени рідного йому Закарпаття Петра Мідянки “Срібний прімаш”. Презентація цієї книги відбулася вчора у Львові за участі автора (якого інколи називають неформальним “четвертим бубабістом”) та одного із трійки бубабістів Віктора Неборака.

    Петро Мідянка почав друкуватися з 1974 року. Автор поетичних книжок “Поріг” (1987), “Осередок” (1994), “Фараметлики” (1994), “Зелений фирес” (1999), “Трава Господня” (2001), “Дижма” (2003).

    “Художній метод Мідянки базований на артистичному поєднанні трьох стильових компонентів: закарпатських діалектизмів та архаїзмів, філософсько-відстороненій інтонації вічного спостережника та синонімічних рядах, що вражають необмеженою та примхливою різноманітністю” (МУЕАЛ).

    “Разом зі своєю малою Батьківщиною Мідянка отримав ще одну — не скажу малу, скажу приватну — топоніміку, і вона, ця топоніміка, можливо, і є найкращою складовою його поезії. В нього навіть ритм вірша великою мірою залежить від того, які саме географічні назви у цьому вірші перелічені — угорські, словацькі чи німецькі, а вже від цього — відповідно — і залежатиме буде це ямб чи хорей. Я думаю, це чудесна смерть для силабо-тоніки — остаточно розчинитися у таких поезіях, це чи не останній випадок, коли вибір того чи іншого розміру є виправданим, більше того — єдино можливим, тому що для того, аби змінити цей розмір на інший, слід було б міняти щонайменше щось в геополітиці”.

    Поштовий вагон

    Нова збірка закарпатського поета
    Дні української культури в Чехії відкрилися презентацією чеського перекладу вибраного Петра Мідянки "Ужгородські кав'ярні"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору