ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгород: Кожна друга жінка в Україні потребує консультації мамолога

    26 июня 2024 среда
    30 переглядів

    Як уже повідомляв "UA-Reporter.com", вчора в Ужгородському прес-клубі реформ відбулося засідання на тему: „Жовтень — місяць боротьби з раком молочної залози”.Наталія Шаульська, президент ГО «Амазонки Закарпаття» розповіла, що рак молочної залози — не лише медична проблема, а й соціальна. В Україні, за її словами, на жаль, досі не налагоджена схема профілактики цього небезпечного захворювання, відсутня система надання психологічної допомоги жінкам у післяопераційний період. Лише завдяки ініціативі закарпатських громадських об’єднань та проведеним ними акціям в Ужгороді з’явився спеціалізований мамологічний центр при онкологічному диспансері, планують відкрити також центр психологічної допомоги та консультування. Цьогоріч в Ужгороді з ініціативи ГО „Амазонки Закарпаття” відбувся міжнародний семінар, у рамках якого пройшла швейцарська школа лікарів-реабілітологів.

    За словами Наталії Шаульської, сьогодні лише в обласному центрі на обліку у мамологів перебувають 300 жінок. Однак це далеко не реальна кількість тих, хто потребує лікарської допомоги, адже в Україні майже кожна друга жінка потребує фахової консультації мамолога чи навіть лікування. „Амазонки” допомагають прооперованим жінкам безкоштовно отримати протези та спеціальні ліфи, надають психологічну підтримку. За перші півроку 2005 р. вже видано 150 протезів. Учасниці об’єднання спільно з лікарями закликають кожну жінку уважно ставитися до свого здоров’я, двічі на рік проходити обстеження у фахівця.

    Василь Балко, директор мамологічного центру при обласному клінічному онкологічному диспансері повідомив, що минулого року центр прийняв 308 жінок, у яких виявлено патологію молочної залози. На жаль, часто жінки звертаються із хворобою пізньої стадії, що надто ускладнює лікування. Тому таким важливим є профогляд та якнайшвидше виявлення найменших відхилень. Наталія Якушко, президент ГО «Альтруса» вважає, що жінки не звертаються одразу не від незнання, а через психологічний бар’єр та боязнь.

    Саме тому, як розповіла лікар-онколог Ужгородської ЦМКЛ Рімма Конар, мамологічні центри повинні створюватися не при онкологічних диспансерах, а, наприклад, при поліклініках, щоб жінки не боялися самого факту відвідин медичного закладу. Діагностика може відбуватися за межами онколікарні, а вже якщо виявлено патологію, то після психологічної підготовки жінок направлятимуть до диспансеру. Такий центр повинен розпочати свою роботу при ЦМКЛ вже до кінця цього року.

    Ольга Божук, представник компанії „Avon“, відомої потужними акціями підтримки хворих жінок в Україні, розповідає: „Результати соцопитувань свідчать, що саме раку молочної залози більшість жінок бояться найбільше. А сама хвороба, на жаль, молодшає — рак виявляють навіть у тридцятирічних жінок. Наша компанія зібрала вже понад 3,5 млн. грн., за які було придбано мамографи для українських лікарень. На майбутнє ми плануємо забезпечити медичні установи навіть віддалених сіл портативними мамологічними комплексами”.
    Ужгород: Журналістів ознайомлять із останніми досягненнями в боротьбі проти раку молочної залози

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору