ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Юні кримчани знайомилися із Закарпаттям

    01 июля 2024 понедельник
    25 переглядів

    На Закарпатті кримських дітей, які є учасниками дитячого проекту «Крим–Західна Україна: шлях до взаєморозуміння», найбільше вразили відвідини українсько-словацького кордону. «Діти вперше були на кордоні і їм все було цікаво. Нам провели чудову екскурсію і показали, як працюють спеціально навчені собаки», розповіла в Ужгородському прес-клубі керівник закарпатської групи дітей Галина Ярцева. Закарпаття стало одним із трьох регіонів України, діти якого є учасниками проекту. Мета акції – познайомити маленьких українців з традиціями, звичаями та історією географічно протилежних областей держави, повідомляє "ЗІК".

    Зініціювала проект дитяча громадська організація «Мелевше» («Фіалка») у співпраці з Ужгородським прес-клубом. Як розповіла на засіданні Ужгородського прес-клубу керівник кримської групи Еліна Мустафаєва, все почалося минулої зими, коли львів’яни запросили дітей зі східних областей України відсвяткувати Різдво разом і показати всім насправді, що західняків «загрозливими» роблять тільки окремі політики. Тоді з Криму прибуло близько 70 дітей. Влітку минулого року кримчани за фінансової підтримки Швейцарського бюро співробітництва організували два етнографічні табори під девізом «Україно, єднайся, за руки тримайся», куди запросили і групу закарпатських дітей.

    Цьогорічне Різдво кримські підлітки розпочали святкувати теж на Львівщині, а 9-10 січня продовжили вивчати традиції закарпатців. 24 дітей з Криму відвідали Ужгородський та Хустський замки, оглянули історичний центр Мукачева, скуштували традиційних закарпатських страв.

    Крім налагодження контактів між дітьми, організатори проекту зазначають, що діти насамперед вивчають традиції своєї країни і навіть поповнюють прогалини у знаннях про свій регіон. Переважна більшість учасників з Криму – кримські татари, решта кримчан, за словами координатора проекту Гульзари Абдураманової, на жаль, часто не знають своєї віри і колядувати навчилися вже завдяки поїздкам у західні області.

    Організатори сподіваються, що проект буде продовжуватися і цього літа: крім проведення таборів є цікавий задум зняти документальний фільм про культури двох народів – українців та кримських татар, головними дійовими особами якого стануть самі діти.
    Закарпаття та Крим порозумілися завдяки ...дітям

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору