ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Загострення обстановки в Донбасі. Нам війна, а Росії геополітичні ігри

    25 апреля 2024 четверг
    Аватар пользователя Кирило Сахнюк

    З минулого місяця в Донбасі спостерігається загострення напруженості. За три тижні березня в результаті бойових дій загинули троє українських військовослужбовців, 18 були поранені.
    Обстановка в Донбасі загострилася після піврічного перемир'я, яке в цілому дотримувалося і було названо українською владою найефективнішим режимом припинення вогню з початку конфлікту.
    Загострення ситуації має кілька причин.
    Перша глобальна причина-це невизначеність американо-російських відносин після обрання Джозефа Байдена / президентом США / і ролі в цих відносинах українського питання. В останні дні відносини між США і Росією посилилися, тому і позиція західних партнерів сприятиме погіршенню ситуації в Україні.
    Загострення бойових дій в Донбасі також викликане тим, що переговори з мирного врегулювання конфлікту зайшли в глухий кут. Остання зустріч лідерів країн-членів "нормандської четвірки" /Україна, РФ, Франція і Німеччина/ пройшла в грудні 2019 року. Про дату проведення нового саміту поки невідомо.
    Не приносять істотних результатів і переговори Тристоронньої контактної групи / Україна ,РФ і ОБСЄ/. Досягти прогресу заважають розбіжності, що виникли у Києва і Москви навколо політичного врегулювання ситуації в Донбасі. Зокрема, російська сторона наполягає на виконанні Мінських угод 2014-2015 років, а Україна виступає за перегляд домовленостей. На цьому тлі активніше використовуються військові інструменти. І у генералітету РФ і їх проксі в Донбасі навіть виникає якесь бажання загострити конфлікт, щоб через військовий фактор, через перемогу в збройному зіткненні домогтися нових параметрів політичного врегулювання.
    В даний час ймовірність виникнення повномасштабного збройного конфлікту існує, однак якщо це і відбудеться, то тільки після ряду подальших локальних загострень. Іншими словами, можуть відновитися бойові дії в рамках того чи іншого населеного пункту або території. На даний момент-це найбільш реалістичний сценарій на період з квітня по червень поточного року.
    Головним стримуючим фактором у проблемі ймовірної війни між Росією і Україною в Донбасі є будівництво газопроводу «Північний потік — 2». Таку думку висловив керівник Українського Інституту політики (УІП) Руслан Бортник.
    Українські аналітики останнім часом все частіше говорять, що між Києвом і Москвою може загостритися Боротьба за східні території. Не виключають повторення широкомасштабних боїв і в окремих районах Донецької та Луганської областей. Обидві сторони все частіше повідомляють про обстріли, звинувачуючи один одного в нарощуванні сил військових біля лінії розмежування.
    Бортник назвав газопровід "останньою, єдиною тоненькою ниткою", що утримує обидві сторони від війни.
    Збройний конфлікт на Донбасі триває майже сім років. За даними МЗС України, жертвами бойових дій вже стали понад 14 тис.осіб, ще майже 40 тис. отримали поранення. Більш того, в лютому цього року ситуація в регіоні почала загострюватися.