ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: На малій батьківщині губернатора Підкарпатської Русі Костянтина Грабаря відслужили молебень на його пам’ять

    29 июня 2024 суббота
    29 переглядів

    На Закарпатті у день 130-річчя з дня народження о. Костянтина Грабаря, губернатора Підкарпатської Русі, — 15 серпня — єпископ Мукачевської греко-католицької церкви владика Мілан відслужив панахиду на його могилі у селі Чертеж, що поблизу Середнього. Разом з владикою на могилі молилися священики та велика родина Грабарів.

    Доньки Костянтина Грабаря Лідія та Ніколетта біля родинної каплички...
    Доньки Костянтина Грабаря Лідія та Ніколетта біля родинної каплички...

    Після того у приватній каплиці родини Грабарів біля Чертежа була відслужена Архієрейська служба Божа. У службі взяли участь багато вірників із сіл Худльово та Чертеж.

    Біографічна довідка:

    Костянтин Грабар народився 15 серпня 1877 року. Початкову школу і гімназію він закінчив в Ужгороді. За допомогою єпископа Юлія Фірцака вивчав богослов’я в Естергомі (нині Угорщина). У 1901 році одружився з донькою великолучківського священика Єлизаветою Бачинською.

    Через деякий час зайняв парафію у с. Дубрівка (Ужгородський район). У грудні 1918 року, коли угорський уряд Міхая Карої видав т. зв. Закон про Руську Крайну, Костянтина Грабаря обирають делегатом першого сойму.

    1921 року переїжджає до Ужгорода, стає керуючим Підкарпатського банку, обіймає цілу низку посад у різних громадських організаціях. Коли у 1927 році на Закарпатті вперше за роки входження до складу Чехословаччини були проведені вибори до місцевих органів влади, які не анулювалися, Костянтина Грабаря обирають старостою (мером) Ужгорода. 1931 року його обирають старостою на другий термін. Саме у цей період в Ужгороді завершують будівництво нового району міста – Галагова, прокладено водопровід, каналізацію, відкрито аеропорт та багато інших об’єктів.

    Президент Чехословацької республіки Томаш Масарик 15 січня 1935 року призначив Костянтина Грабаря губернатором Підкарпатської Русі.

    Помер 21 грудня 1938 року.
    Закарпаття: Костянтин Грабар помер у своїй майстерні, залишивши багато загадок для тих, кого любив

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору