ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: На українсько-словацькому кордоні відгуляли День добросусідства

    29 июня 2024 суббота
    41 переглядів

    У суботу, 13 травня, на українсько-словацькому кордоні було свято. На нейтральній прикордонній смузі поміж українським пунктом пропуску “Ужгород” і словацьким “Вишнє Нємєцке” проводився День добросусідства — з музикою, танцями і ...застіллям. У такі дні, проведення яких у нашому краї давно вже стало традицією і проводять їх по черзі з усіма країнами-сусідками, за келихом вина і в перерві між концертними номерами в неофіційній атмосфері укладаються цілком серйозні ділові угоди і домовляються про конкретні кроки завтрашньої роботи. Після подібних зустрічей, зауважують організатори, зростає навіть товарообіг між країнами. До речі, сьогодні на Закарпатті діють 95 українсько-словацьких спільних підприємств.

    Саме дні добросусідства посприяли появі торік на кордоні між Україно та Словаччиною нового перепускного пункту. Планують до відкриття ще два таких переходи.

    ...Поки на нейтральній смузі тривало свято, по обидва боки кордону нудьгували митники та прикордонники: ніхто з гостей не заповнював декларацій, а харчі та спиртне безперешкодно провозили в необмежених кількостях.

    Сьогодні на Закарпатті мешкають понад 7 тисяч словаків, у Східній Словаччині — понад 35 тисяч русинів та українців. За словами голови культурно-освітньої організації “Матіца Словенска” на Закарпатті Йозефа Гайніша, десь півтори тисячі словаків нашого краю користуються пільгами, передбачені Законом Словацької Республіки про словаків, що проживають за кордоном. Цей закон, зокрема, дає можливість закарпатським словакам перебувати необмежено довго на території рідномовної батьківщини, працевлаштовуватися, навчатися і приймати участь у громадському житті Словаччини.

    Що ж до Закону України про закордонних українців, то він тільки починає діяти. Так, Союз русинів-українців Словаччини вперше отримає фінансову допомогу від уряду України у розмірі 500 тисяч крон. Окрім того, за сприяння українського посольства у м.Пряшів вирішено проблеми з приміщенням єдиної у Словаччині української гімназії в цьому східнословацькому місті, населеного переважно русинами і українцями.

    Закарпаття—Словаччина: "Як ся маєш, сусіде?"
    День Добросусідства на українсько-словацькому кордоні
    Свято зміцнення українсько-польських взаємин відбулося на Закарпатті
    Сьогодні на Закарпатті - День добросусідства між Україною і Польщею

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору