ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: Від приватизації "по-свалявськи" недобре пахне, або Вкрадений палац

    28 июня 2024 пятница
    49 переглядів

    У закарпатському місті Сваляві, де мером БЮТівець, схеми приватизації майна назвати прозорими не повернеться язик. Зазвичай підприємство доводиться до банкрутства, фактично нищиться, вивозиться його майно, матеріали, аби потім скупити за безцінь.

    До прикладу, колись потужне виробництво — Свалявський лісокомбінат з його будівлями, майном, територією також не залишилося поза увагою «народних обранців» та тих, хто вчасно до них приєднався і опинився «в частці», пише "РІО".

    Ніде на промислових підприємствах гіганта-Союзу не було такого палацу культури, як був тут. Надія Попович, колишній начальник ВТК ЗАТ «Свалявський лісокомбінат», розповідає, що кошторисна вартість палацу, який був гордістю Сваляви й Закарпаття, становила понад 2,5 млн. крб., але коли занепало підприємство, занепав палац культури; фактично його свідомо розвалили. «Річ у тім, що у квітні 2003 року силовим методом Свалявської райдержадміністрації було прийняте рішення силами кредиторів про безоплатну передачу в комунальну власність міста палацу культури і техніки лісокомбінату. У протоколі при цьому було зазначено, що робиться це, мовляв, з метою запобігання втрати майна, враховуючи згоду кредитора Свалявської міської ради, прийняти на зберігання та обслуговування палац культури і техніки ЗАТ «Свалявський ЛК». Таким силовим рішенням порушено наші конституційні права громадян, статті 26 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника, або визнання його банкрутом», — констатує Надія Миколаївна. — До того ж, вартість цього об’єкта входила до переліку ліквідаційної маси банкрута ЗАТ «Свалявський ЛК» для погашення заборгованості по зарплаті, яка становить 330 тис. грн., а загальна заборгованість — майже 550 тис. грн. Ми звернулися до прокурора району, вказуючи на неправомірні дії юридичних осіб-кредиторів. Потім справу нібито передали до суду, але , як з’ясувалося згодом, туди вона так і не надходила».

    Нічого не дали наступні звернення до обласної та Генеральної прокуратур; як завжди, у верхах вірять тим, на кого скаржаться люди на місцях. Палац прийняли на баланс міста, потім його нібито передали в оренду Тернопільській академії, але вуз чомусь відмовився. Наприкінці 2006 року стало відомо, що місто продає палац, але без відповіді на болісне питання: а хто ж заплатить 550 тисяч гривень загального боргу? Майно дісталося багатіям недобрим чином, а хіба може це піти на хосен? — запитують постраждалі, скривджені та принижені колишні трудівники підприємства.

    Ганна Сакаль, власниця часток КТВ ПРП ЗАТ «Свалявський ЛК» каже, що «всім заправляє Кеменяшева команда». «Демонтаж 800 крісел у глядацькій залі палацу дав можливість будівельникам демонтувати стіни, а вже в лютому вивезли понад 60 тонн металевих конструкції й сцени, почали розбирати несучі стіни без плану, без погодження з архітектурою, відповідних дозволів. Як колишню танцівницю, — зізнається Ганна Миколаївна, — мене болить душа за тим, що тут діється. Дізналася, що лісокомбінат вирішили ліквідувати за місяць і, вже маючи попередній гіркий досвід (поки бігала по прокуратурах та судах, КТВ ПРП Свалявського ЛК ліквідували, а борг перед містом списали) підняла на ноги всіх, кого могла, покликала 21 канал з Ужгорода. Наша Свалява на сьогодні заростає бур’янами, ніякого промислового розвитку, хіба маленькі швейні майстерні, хоча на виборчому плакаті з портретом Кеменяша є гасло: «Ми для Сваляви — Свалява для нас». Вочевидь, друга частина таки відповідає дійсності, бо всюди понаставлені «свої» люди, якими керує Кеменяш».

    Тож у перспективі на місці палацу, кажуть, буде торгово-виставковий центр. Свалявці, які працювали на лісокомбінаті, обурені, адже ніхто їх не запитав, чи треба це їм, різних магазинчиків та генделиків у райцентрі аж за край. «Народним обранцям» начхати, що обдуреними залишилися люди, які чималий шмат власного життя віддали виробництву, — бо це їхня цинічна мораль і вовчі методи наживи. Натомість прості трудівники не знають, у які двері їм стукати, щоб повернути те, що у них вкрали. Свого часу 12 працівників лісокомбінату з майновими сертифікатами на суму 140 тис. крб. створили ТОВ «Деревообробник», Так, колишня працівниця ТОВ «Деревообробник» та Свалявського ЛК С. Чампа розповідає, що попрацювати у ТОВ довелося всього кілька місяців, документи забрали нібито на реєстрацію, як співвласників, а невдовзі почалися звільнення.

    Пенсіонерка Магдалина Мешкова згадала, як змушена була звернутися з приводу розкрадання акцій спочатку до Медведчука, а коли з’явився, як каже, «свій депутат у Верховній Раді» Кеменяш — кинулася за допомогою до нього. Тільки після багаторазових звертань звідти до Свалявської прокуратури відправили запит, після чого отримала відписку. Як розповіла Магдалина Василівна, коли йшлося про передачу майна ТОВ «Деревообробник» людям Кеменяша, думки на зборах розділилися, однак передачу таки провели у травні 2004. Незгодні з таким рішенням звернулися до Свалявської прокуратури, де заяву розглядали три роки, потім її відправили до суду, але він так і не відбувся через смерть директора фірми, а в обласній прокуратурі повідомили, що справа передана до Свалявського райсуду... «ТОВ «Деревообробник... зник з поля зору, зокрема для прокуратури, — констатує вона. — Ми дуже хотіли би запитати народно обраного депутата: хто забрав наш палац? А якщо вже забрали, то хоча би погасіть заборгованість з зарплати і заборгованість за акції за власні кошти. Чи прореагував би на наше звернення депутат, за якого ми голосували?»

    Забезпечені й багаті не ганьбляться здерти останнє від нужденних, як це сталося з колишньою власницею паю М. Островкою. У матері двох дітей-інвалідів, яка пережила горе, — втратила на пожежі невістку й внучку, видурили акцію-сертифікат, змусивши підписати без окулярів документи, внаслідок чого вона втратила свій майновий сертифікат.

    Важко знайти на Свалявщині калюжу, від якої би тхнуло так само, як від «прозорої» приватизації майна у районному центрі, переконують свалявці, які захотіли поділитися наболілим, і зізнаються: на попередніх виборах вони купилися подекуди з наївності, а десь на подачку багатія, ось тому тепер і страждають. Жорсткий урок, аби не повторити його невдовзі, та знов не каятися...
    Закарпаття: Службові особи зробили Свалявське ВАТ повним банкрутом!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору