ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Злочинці вмить зреагували на зрослу зацікавленість творчістю художників Закарпаття

    17 июня 2024 понедельник
    27 переглядів

    Не секрет, що останнім часом зростає увага до творів закарпатських митців. За словами фахівців, зростання уваги колекціонерів до творів художників цього регіону спостерігається постійно. Нині в моді карпатські краєвиди та роботи, що відтворюють життя й побут простого народу. А в гонитві за престижним твором часто нехтується і кримінальний кодекс. Підтверджують це й факти, які постійно скандально трясуть Закарпаття, Найгучніший з них був не так і давно: у вересні 2004-го так і не встановлені злодії вдерлися до будинку 88-річної вдови засновника закарпатської школи живопису Адальберта Ерделі. Стареньку Магдалину Жерделі зв’язали й тим часом винесли з будинку кілька десятків картин, вартість яких на Заході, за оцінками експертів, може сягнути мільйона доларів. На жаль, сама жінка померла під час злочину.

    Нещодавно практично повторилося аналогічне: обікрали 75-літнього заслуженого художника України Юрія Герца ("В Ужгороді обікрадено лауреата Державної премії України ім. Т.Г.Шевченка"). В останні дні липня невідомі злодії, підібравши ключ до творчої майстерні митця, викрали відтіля близько 25 картин. Лауреат Шевченківської премії, 75-річний Юрій Герц належить до другої хвилі митців Закарпатської школи живопису. Він має оригінальну манеру письма, підробити яку практично неможливо.

    В Ужгородському міськвідділі міліції кажуть, що творча майстерня художника знаходиться на шостому, мансардному поверсі звичайного багатоквартирного будинку недалеко від центру Ужгорода. Доступ до під’їзду будинку відкритий, майстерня сигналізацією не оснащена, а на її дверях встановлений звичайний замок, відкрити який злочинцям було не складно. Пропажу картин виявив сам Юрій Герц, який вранці вирішив попрацювати й відчинив майстерню своїм ключем.

    Ціна викрадених робіт становить щонайменше 40 тисяч євро. Так підрахували фахівці, що знаються на мистецтві. Правоохоронці сприйняли цей злочин як виклик. Серед версій, одна з основних — в області діє злочинне угруповання, яке «спеціалізується» саме на викраденні картин.

    Борис Кузьма, член спілки художників України, вважає, що ця крадіжка була невипадковою: «За ними (творами Юрія Герца. — Авт. ) ганяються дуже багато колекціонерів, які збирають живопис, і, я думаю, це сталося не просто так. Видно, за ним уже слідкували, знають, що це старша людина, у якої фактично реакція уже не така однозначна і, вочевидь, це уже було підготовлено».

    Однак крадіжка в майстерні Герца — не поодинока. Буквально за кілька днів до того зухвалу крадіжку було вчинено з… будинку Закарпатської обласної державної адміністрації в Ужгороді: з фойє на третьому поверсі, що веде до приймальні голови ОДА, викрали картину відомого закарпатського художника Золтана Шолтеса «Весна в Карпатах». Крадії акуратно відділили від рами полотнище розміром 80 на 100 сантиметрів — й винесли з будівлі.

    Як повідомив одному з видань син художника Степан Шолтес (також відомий закарпатський художник), раніше ця картина експонувалася в галереї Закарпатського краєзнавчого музею. Однак десять років тому обласна влада взяла її разом з роботами інших авторів для тимчасової експозиції в будинок ОДА. Усього в адміністрації висіли дві роботи З. Шолтеса. Викрали кращу з них. Картина «Весна в Карпатах», написана олією в 1972 р., зображає закарпатський архітектурний пейзаж. Її ринкова вартість становить близько п’яти тисяч доларів.

    Зараз в Закарпатській ОДА думають, як посилити заходи з перепуску відвідувачів до будівлі ОДА, однак повністю перепусткового режиму не буде. Планують забрати цінні речі з коридорів, які добре не проглядаються. Також ухвалено рішення обмежити доступ працівників ОДА до будівлі до початку робочого дня та після його закінчення. Крім того, буде облаштований гардероб на першому поверсі, аби люди не заходили до ОДА з великими сумками чи пакунками.

    Однак усе це — в перспективі, безцінні твори ж — «як у воду канули». Жодна крадіжка дотепер не розкрита. Утім, у випадку з картинами Ю.Герца правоохоронці стверджують, що особи підозрюваних уже встановлені (вони залишили в майстерні докази), тому є всі шанси затримати їх і повернути викрадене власникові.

    "День"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору