ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Введення нового закону Про ринок землі почали підтримувати менше українців

    30 апреля 2024 вторник
    Аватар пользователя Кирило Сахнюк

    Передбачається, що Закон Про ринок землі набуде чинності з 01 Липня 2021 року. Однак навіть до цього моменту можливі законодавчі зміни-на це будуть впливати, зокрема, реакція суспільства, купівельна спроможність, стійкість валюти і ряд інших факторів. Загалом, повноцінним ринок землі буде тільки коли його об'єктом стане не тільки земля пайовиків, а й державна і комунальна землі.
    Ринок землі відкриється зі зняттям мораторію на відчуження земель сільськогосподарського призначення. До 01 Липня 2024 року набувати у власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть тільки громадяни України, територіальні громади та держава. Крім того, купувати чи іншим чином набувати у власність землі сільськогосподарського призначення зможуть тільки ті компанії, учасниками та бенефіціарами яких є громадяни України.
    Іноземці та іноземні компанії не зможуть купувати у власність землю сільськогосподарського призначення до схвалення даного питання на всеукраїнському референдумі. На даний момент механізм всеукраїнського референдуму чітко не визначений: невідомо, коли він відбудеться, з яких підстав і чи відбудеться взагалі.
    Якщо особа набула у власність земельну ділянку з порушенням передбачених законодавством положень, правочин на набуття права власності може бути визнаний недійсним – ділянка може бути конфіскована. У разі конфіскації, земельна ділянка продаватиметься на державних земельних торгах.
    Президент Володимир Зеленський умовляв народних депутатів проголосувати "за землю" так як МВФ планував виділити гроші тільки тоді, коли побачить реформи в країні, і земельна — одна з найважливіших. Однак в даному виді вона навряд чи дасть економіці точки зростання.
    По-перше, 100 гектарів-це мало для ведення повноцінного агробізнесу. Рослинники в основному працюють на площах від тисячі гектарів. Для прибуткового тваринництва цього також недостатньо. Досить цього тільки для тих, хто бажає купити землю під сад-ягідник-теплицю. Або під невелику ділянку для створення систем меліорації, вирощування насіння і т.д. — речей, які вимагають багато інвестицій і під які зараз намагаються укласти договори оренди з максимальним терміном. У підсумку купувати землю зможуть тільки фізособи. Відповідно, компаніям, які захочуть отримати землю у власність, доведеться купувати землю на власників-керівників-підставних осіб, а потім "орендувати" під власні потреби. І такі підставні покупці будуть чи не єдиними аграріями, які отримають землю, так як у фермерів не буде для цього достатньо коштів. Особливо враховуючи, що обіцяні владою гроші для здешевлення кредитів підуть на інші потреби економіки і земля стане способом отримати пристойну нульову декларацію для колишніх суддів, прокурорів і корупціонерів. Тому президенту залишиться тільки сподіватися, що МВФ вважатиме цю реформу — реформою.
    Тим часом, 43% українців станом на лютий 2020 року вважали, що землю в Україні не можна продавати взагалі. Водночас у грудні 2020 року таких було 33%. А ось 69% вважають, що після відкриття ринку землі її скуплять олігархи. Про це свідчать результати опитування Фонду" Демократичні ініціативи " ім. Ілька Кучеріва, який проводили спільно з соцслужбою Центру Разумкова з 14 по 19 лютого 2021 року. Його результати опублікували тільки зараз.
    Так, станом на середину лютого громадську думку щодо купівлі-продажу землі було розділено: з одного боку, 43% респондентів впевнені, що земля в принципі не може бути об'єктом купівлі-продажу. З іншого-44% респондентів допускають купівлю-продаж, проте серед них немає одностайності щодо умов обігу землі.
    69% опитаних людей побоюються, що олігархи можуть скупити більшість сільськогосподарських земель. Крім того, 61% громадян поділяє думку, що землею торгувати не можна, адже це — "цінність українського народу", а 57% переконані, що людей змусять продавати свою землю за безцінь.
    Більшість українців (54%) не вірить, що селяни-пенсіонери отримають справедливу винагороду за свою землю. Суттєвої підтримки не мали і тези, що ринок землі усуне тіньові схеми продажу землі (43% негативних відповідей) і створить справедливу ціну за оренду землі (45%).