ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгород: Реклама на бігбордах. Що за нею?..

    30 апреля 2024 вторник
    31 переглядів

    Днями стартував виборчий процес. Точніше, він, мабуть, і не завершувався з 2004 року. Проте 26 листопада передвиборна кампанія розпочалася офіційно. Багато рекламних агентств Закарпаття залучилися до цього суспільного процесу ще кілька тижнів тому. Найперше, на об'єктах зовнішньої реклами — біг-бордах — увагу привертала політична інформація. А відтепер, прогнозують фахівці, вільні площі на біг-бордах стануть взагалі дефіцитом. Але справа не тільки у "виборчому сезоні", бо ж зовнішня реклама (біг-борди, еіті-лайти, тріедри...) вже давненько стала найбільш прибутковою (після теле- та радіореклами) для власників рекламних агентств і досить-таки ефективно діючою для рекламодавців, оскільки пересічна людина просто не може уникнути її.Раз біг-борд, два біг-борд...

    Рекламних щитів у обласному центрі протягом останнього часу катастрофічне побільшало. Куди не глянь — суцільна реклама: "Чув? Байка..." (реклама горілки), "Легкий смак..." (про цигарки) і так далі. А потім соціологи видають жахливі результати досліджень, що нібито горілку споживають дедалі більше й більше українців, а "завдяки" палінню померло стільки-то людей... Ще б пак. Адже, за словами виконавчого директора ГО "Асоціація зовнішньої реклами Закарпаття" (АЗРЗ) Володимира Маслова, саме ці товари найбільше рекламуються на біг-бордах... На противагу цьому соціальної реклами, спрямованої на добробут людей, на щитах зовсім мало — всього 3-4 відсотки (!). У кількісному вимірі — 10-20 біг-бордів по Ужгороду. Але протидіяти такому явищу дуже складно, бо ж згідно зі статтею 16 "Закону України про рекламу" та постановою Кабміну "Про затвердження типових правил розміщення зовнішньої реклами" робочий орган з регулювання діяльності розміщення зовнішньої реклами не має права втручатися у зміст реклами Єдина структура, котра має вплив на зміст реклами, це обласне управління у справах захисту прав споживачів. Та, незважаючи на це, тут є один позитивний момент — рекламується вітчизняний виробник. І, як прогнозують фахівці, реклами тютюну та горілки невдовзі має поменшати, оскільки це питання неодноразово розглядалося на вищих щаблях влади.

    Тим часом щитовою рекламою в Ужгороді займаються чотири потужні агенції: РА "Дрім" (володіють 26 відсотками біг-бордів), "Шарк" (35 відсотків), "Кріс" (24 відсотки) та Буланов" (8 відсотків). Загалом в обласному центрі розміщено сьогодні близько 400—500щитів. Уявіть собі, що на ЗО відсотках з них — реклама саме алкоголю та тютюну..

    Що стосується цін, то ще кілька тижнів тому площа на одному зовнішньому рекламоносієві протягом місяця коштувала в середньому 120—150 доларів. А ціна, кажуть фахівці, зростатиме разом із дефіцитом площ. Адже тільки на початок листопада (ще за три тижні до початку виборчої кампанії!), дефіцит площ становив від 10 до 20 відсотків Тим часом вартість

    оренди в Ужгороді та Мукачеві вже зросла у середньому на 15 відсотків (і це, певно, не останнє подорожчання). Володимир Маслов прогнозує, що вартість реклами на біг-бордах може зрости й на 50 відсотків. Тим часом у Києві оренда на зовнішньому рекламоносієві коштує близько 800 доларів. Цікаво, наскільки вона збільшиться з початком кампаній? До слова, обсяг ринку зовнішньої реклами у грошовому виразі загалом по Україні вражає — це близько 85 мільйонів доларів.

    А кілька днів тому між провідними рекламними агентствами Закарпаття та ГО АЗРЗ було укладено меморандум щодо діяльності напередодні виборчої кампанп-2006. Згідно з документом, обидві сторони зобов'язалися здійснювати політичну рекламу "відкрито та неупереджено", "сприяти своєю діяльністю боротьбі з порушеннями щодо недобросовісної реклами". До того ж у меморандумі йдеться про звернен'ня обох сторін до органів місцевого самоврядування, силових структур тощо, в якому йдеться про недопущення фактів використання адміністративного тиску на рекламні агенції, котрі здійснюють виготовлення та розміщення політичної реклами. Адже, як зазначає пан Мас-лов, минулих виборів власникам рекламних щитів давали пряму вказівку, чию політичну рекламу давати, а чию — ні, і т.п. Цього разу такого не буде, каже керівник АЗРЗ. Тим більше, "завдяки" минулорічним виборам імідж зовнішньої реклами був зіпсований, бо оператори досить часто змушені були йти наперекір власній совісті через те, щоб залишитися працювати на ринку.

    До речі, за словами Володимира Маслова, біг-борди вже, напевно, "віджили" своє. У столиці, приміром, на зміну їм прийшли сіті-лайти, бек-лайти, призматрони та тріедри. Але для "провінційних" рекламних агенцій таю "штучки" є досить дорогими, оскільки коштують десятки тисяч доларів. Потрібно багато часу, щоб вони власникові окупилися. Хоча кілька нового типу конструкцій в Ужгороді вже з'явилося. З часом їх стане більше — це вимоги ринку.

    "Карати не можна помилувати"?

    Взагалі справами біг-бордів в обласному центрі займається структура "Ужгород дрекламаблагоустрій", створена у квітні

    цього року рішенням виконкому Ужгородської міської ради. Ходять чутки, що цей орган разом зі своїм засновником — ужгородською міською владою — не виконують Постанову Кабміну, яка регламентує діяльність у сфері зовнішньої реклами на території України, порушуючи вимоги по пріоритетності, строках видачі дозволів та прийняття рішень. Ще в жовтні в газеті "Ужгород" були опубліковані проекти рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради "Про платні послуги з розміщення об'єктів зовнішньої реклами" та переліку платних послуг, які надаються ГРО "Ужгородрекламаблагоустрій". Тим часом ця госпрозрахункова організація, як стало відомо з деяких джерел, без необхідних затверджень, майже півроку вже "рубає капусту" з рекламних агентств, хоча не виконує жодної з зазначених у проекті послуг — фотознімки, дозволи, погодження з ДАІ та низка інших процедур мають виконуватися саме рекламними агентствами. А "Ужгородрекламаблагоустрій" лише виставляє рахунки, замість того, щоб виконувати вимоги чинного законодавства України, які стосуються саме реклами. Такий орган, у принципі, повинен існувати, проте наразі до нього виникає занадто багато претензій. До речі, кажуть, що ця "діяльність" уже потрапила в поле зору міської прокуратури. Підтвердити або ж спростувати цю інформацію ми попросили керівника "Ужгородрекламаблагоустрій" Олександра Коприву:

    — Діяльність організації регулюється трьома нормативними актами: Законом України "Про рекламу", постановою Кабміну "Про затвердження типових правил розміщення зовнішньої реклами" та рішенням виконкому "Про порядок розміщення об'єктів зовнішньої реклами в м. Ужгород". Те, що про нас кажуть, хочу спростувати. По-перше, хоча ми працюємо на міську казну, з неї нічого не отримуємо. По-друге, ми встановили 134 пріоритети, та оскільки був прийнятий мораторій на встановлення саме біг-бордів, рекламорозповсю-джувачі можуть подавати пропозиції на встановлення інших конструкцій (сіті-лай-тів, бек-лайтів тощо). По-третє, ми заробляємо для бюджету як мінімум 30 тисяч гривень щомісяця. Стосовно розмови" із міською прокуратурою, нас справді перевіряли. Це пов'язано з тим, що організація, мовляв, молода і на перших порах виникає чимало запитань щодо її діяльності. Вимоги Антимонопольного комітету ми виконали. Скажу одне — ми не боїмося ніяких перевірок.

    Щодо відрахувань до міської казни, керівник "Ужгородрекламаблагоустрій" зазначив:

    — Є рішення сесії, яким визначено ставки стягнення сум на розміщення зовнішньої реклами за договорами тимчасового користування. Таким чином, один квадратний метр наземної' конструкції у центральній частині міста коштує 20 гривень. Оскільки один біг-борд має 8,4 метра, виходить 160 грн. на мюяць. Якщо щит розміщено у серединній зоні міста, приміром, на вулиці Минайській, — 126 грн. У периферійній — 84 гривні. Починаючи з серпня, до бюджету надійшло 60 тисяч 227 гри. А по тих дозволах, котрі були затверджені на останній сесії міськради, казна невдовзі має поповнитися ще 8-9 тисячами гривень. До речі, ми змусили рекламорозпо-всюджувачів погасити старі борги — майже 26 тисяч фивень.

    До слова, нещодавно міська влада видала "на-гора" черговий документ — Мораторій на встановлення будь-яких конструкцій зовнішньої реклами у центральній частині міста. Таке рішення є правильним, адже старе місто вже перенасичене щитами, й естетичний вигляд Ужгорода, чесно кажучи, не відповідає європейським нормам. Тим паче, що з наближенням виборів виникає можливість безконтрольного зростання кількості рекламних конструкцій. Дія мораторію поширюється на центральну частину міста, а також на вулиці, які, так би мовити, формують місто, — Собранецьку, Капушанську, Легоцького, Дендеші, Шумну, Гагаріна тощо.

    Добре, що хоч таким чином місто може "сказати" своє слово стосовно власного естетичного вигляду... А щодо діяльнрсті ГРО "Ужгородрекламаблагоустрій", цікаво, що буде далі і які оцінки виставлять органи, що контролюють законність в Україні...

    Сніжана Русин, м.Ужгород.
    Закарпаття: Асоціація зовнішньої реклами прагне справедливого розподілу інформаційних каналів

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору