ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатець Ньорба стає осяйною зорею для фотохудожників світу...

    30 червня 2024 неділя
    89 переглядів
    Перший міжнародний салон художньої фотографії «Карпатський драг» в Ужгороді.

    В Ужгороді пройшов Перший міжнародний салон художньої фотографії «Карпатський драг».

    26 вересня в світлому приміщенні Закарпатської обласної державної адміністрації, де виставили на показ світлини лауреатів, підбивали підсумки, вручали нагороди — медалі, грамоти, а з ними і неповторні дещиці звичайного людського щастя. В центрі уваги був голова Спілки фотохудожників Закарпаття Володимир Ньорба, який і став життєдайним динамітом «Карпатського драгу», бо потужно підірвав увагу міжнародної фото-спільноти до нашого краю і творчості учасників, котрі неперевершено вміли спинити прекрасну мить і донести її до нас. До майстрів об’єктива проникливо мовив голова управління культури ОДА Юрій Глеба:

    —Та обставина, що ви обрали Закарпаття місцем для розміщення своїх творчих лабораторій, не може не радувати. Роботи показали відтак великі вміння і хист справжніх художників. Запрошуємо працювати на наших теренах і надалі.

    Почесний голова Міжнародного фестивалю «КД» Василь Пилип’юк вслід за ним сказав:

    —Зачастив я сюди. Бо насолоджуюся, що в Закарпатті є так багато лицарів художньої фотографії. Щодо Першого міжнародного салону художньої фотографії — то разом із компетентним журі ми розглянули 5800 робіт 380 авторів з шести десятків країн. Три доби безсонно дискутували. І, думаю, виставка вдалася цілком. Великою мірою дякуючи невтомному будівничому фото-справи Володимиру Ньорбі. Він вчинив до відкриття навіть прекрасний каталог.

    Тріумфував на салоні Микола Поцко зі Сваляви. Його робота «Гуцулка» була удостоєна золотої медалі Закарпатської ОДА. Це була настільки знакова подія для Свалявщини, що висвітлювати хід торжеств приїхав спеціально відомий письменник Іван Фотул. Радості звитяжця не було меж. Здавалося, що з ним тріумфально мерехтів і сміявся з минущих негараздів весь Карпатський край.

    Люди страшенно люблять мандрувати. Тому роботи учасників секції «Подорожі» приваблювали увагу чисельних відвідувачів чи не найбільше. Тут золотих відзнак удостоїлися українці Володимир Мальцев, Юрій Чемевий («Гуцульський фестиваль»), Юрій Жилінський, а також єгиптянин Ахмед Абдулазім.

    Пригадувалася при перегляді робіт і виразність японського кінематографу з фільмів типу «Легенда про Нарайаму», але хотілося відзначити водночас, що, попри певні узагальнення, кожен автор сповна представив свою країну з її особливостями, колористикою тощо. А Володимиру Ньорбі, що зміг стати Прометеєм представницької художньої фотографії в нашому регіоні, можна лише подякувати за окремішню ноту звучання Закарпаття в світовому контексті.

    Василь ЗУБАЧ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору