ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Прокуратура Закарпаття "декриміналізує" регіон

    27 июня 2024 четверг
    45 переглядів

    В Ужгороді відбулася розширена підсумкова колегія прокуратури області за результатами піврічної роботи цього наглядового органу. Прокурор Закарпатської області Юрій Бенца, повернувшись з колегії Генеральної прокуратури, зазначив, що загалом за роботу прокуратури Закарпаття червоніти йому не довелося, але є ряд недоліків, які необхідно негайно виправляти. Критично проаналізувавши роботу усіх підпорядкованих прокуратур, Юрій Бенца вказав кожному конкретному прокурору на хиби у його роботі, додавши, що «останнього китайського попередження» не буде, якщо ситуація не виправиться – винні будуть шукати іншу, менш відповідальну роботу.

    Звичайно не обійшлося і без показників. Без них, за словами прокурора області, немає можливості бачити, хто і на що здатний. Адже це свідчення, наочні дані про результати зробленого. Головне – бачити, що стоїть за кожною цифрою. Це стосується і порушень актуальних кримінальних справ. Таких, як повідомили “UA-Reporter.com” у прес-службі прокуратури Закарпатської області, порушено 21, з них 10 уже розслідувано і направлено до суду. Частину таких справ прийняла до свого провадження Генеральна прокуратура України. Серед них: Справи порушені за фактом забруднень земель і навколишнього середовища злощасним «Преміксом», про зловживання та незаконне списання посадовцями «Закарпатавтодору» понад 20 млн. грн. за невиконані роботи по аерофотозйомці.

    Прокуратурою області розслідуються актуальні кримінальні справи стосовно колишного голови Закарпатської ОДА Івана Різака, стосовно службових осіб відділу капітального будівництва Ужгородської міськради, діями яких державі були заподіяні збитки на 21 млн.грн. За подібні ігнорування бюджетного законодавства також порушені кримінальні справи стосовно службових осіб Хустської та Мукачівської райдержадміністрацій.

    Загалом, у першому півріччі порушено 30 кримінальних справ, де сума збитків становить від 200 тисяч до двох десятків мільйонів гривень. Крім цього, слідчими органами прокуратури в поточному році порушено 12 кримінальних справ про фальсифікацію виборів під час обрання Президента України. З них 9 спрямовано до суду, з яких 6 розглянуті з винесенням обвинувального вироку.

    Органами прокуратури області розслідувано і направлено на судовий розгляд стільки ж кримінальних справ (285), як і у першій половині минулого року. Проте дещо змінився їх характер. Наприклад, на 50% зросла кількість справ з ознаками корупційних діянь, у чотири рази більше направлено до суду справ про легалізацію (відмивання) грошових коштів здобутих злочинним шляхом, дещо зросла кількість справ про злочини в банківській системі та сфері приватизації. Більше ніж 1,7 млн.грн. порівняно з аналогічним періодом минулого року відшкодовано збитків по закінчених справах у сфері економіки.

    Тенденція зростання суми завданих збитків у сфері економіки спонукає нас вживати усі можливі заходи до їх відшкодування у процесі досудового слідства. Цей показник у нас складає понад 77%. На інші збитки накладено арешт на майно обвинувачених. Загалом прагнемо використовувати весь арсенал прокурорсько-слідчих засобів, аби збитки, завдані злочинами та правопорушеннями не кримінального характеру також відшкодовувалися у повному обсязі. Зокрема, за актами прокурорського реагування за півроку відшкодовано понад 11, 3 млн.грн., у тому числі 3,7 млн.грн. до бюджету.

    Проблем, незважаючи на це, у прокурорській діяльності вистачає. Ускладнюють роботу нам, та й органам внутрішніх справ, спроби опозиційних сил заховати від суспільства під політичною парасолею корупціонерів, казнокрадів та інших зловмисників. Адже тільки-но порушується чергова кримінальна справа стосовно людини, яка порушила Закон, але є представником опозиції, як усе переводиться у політичну площину. Починаються масові словесні й психологічні атаки, звинувачення у політичних репресіях.

    Та незважаючи на це, в очах населення Закарпаття органи прокуратури чи не єдина державна інституція, куди громадяни ідуть і розраховують на захист і поновлення своїх прав. Судити можна, зокрема, й по тих понад п’ять тисяч звернень, що надійшли до нас за цей час. Ще 2626 громадян прийнято прокурорами на особистому прийомі. На жаль, 481 звернення, а це майже вдвічі більше ніж торік, виявилися обґрунтованими. На жаль, бо це надто багато, або кожне сьоме із вирішених.

    Очевидно у минулому році ці люди марно оббивали владні пороги, у тому числі й прокуратури, у пошуках законності. Тому прокурор області поставив перед підпорядкованими прокурорами завдання кардинально поліпшити роботу зі зверненнями громадян, адже значну частину з тих, якими доводилося займатися обласній прокуратурі, треба вирішувати на місцях. «Декриміналізувати регіон та й державу загалом, можна і треба строго дотримуючись букви і духу Закону» - впевнений прокурор області Юрій Бенца. А колектив очолюваного ним відомства доводить, що здатен це зробити.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору