ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Перший професор права на Закарпатті

    21 мая 2024 вторник
    46 переглядів

    Арзену УХАЛЮ — 70 літ. Ушануванням його імені
    ЗакДУ розпочало заходи до 10-ї річниці провідного вузу краю. Ще перед входом на юридичний факультет Закарпатського державного університету висів великий плакат:

    Арзен УХАЛЬ
    Арзен УХАЛЬ

    "Шановний Арзене Михайловичу! Вітаємо Вас із славним ювілеєм! Бажаємо Вам міцного здоров’я і щастя, добра і радості, нехай Ваше життя буде усіяне квітами людської поваги і визнання, а наступні роки хай будуть сповнені тепла, благополуччя, нових творчих звершень на науковій та освітянській нивах.

    З великою повагою,


    Ваші колеги, співробітники та студенти Закарпатського державного університету."



    Щойно прочитав — нагодилася енергійна проректор з навчальної, гуманітарної освіти і виховання Людмила Огородник:

    — До речі, це наш перший захід у рамках святкування 10-ї річниці ЗакДУ, бо це ж символічно, що віншуємо першому професору права в нашому сонячному краї, першому керівнику СБУ в області, заслуженому юристу України.

    Не можна було не погодитися з нею.

    У конференц-залі теж усе потопало в живих квітах. Цвіли посмішки. Незабаром прийшов і ювіляр з чисельними друзями своїми. З вітальним словом першим виступив ректор ЗакДУ Федір Ващук.

    — За період своєї трудової діяльності, — сказав він, — на різних відповідальних посадах: учителя, працівника органів державної безпеки, викладача правових дисциплін, радника Посольства СРСР в Нікарагуа, проректора з навчальної та наукової роботи Вищих курсів КДБ СРСР у місті Ташкенті, начальника управління СБУ у Закарпатській області — ви проявили себе як здібний організатор та висококваліфікований науковець, опублікували значну кількість наукових праць, у тому числі монографій і наукових посібників, більшість присвячена актуальним проблемам боротьби зі злочинністю. Майже за десятирічну діяльність в університеті вами зроблено значний внесок у становлення і розвиток юридичного факультету зокрема та ЗакДУ в цілому. Будучи деканом юридичного факультету, в умовах реформування вищої школи, ви проявили справжній талант організатора, новатора і знавця у галузі юридичної освіти і науки.

    ...А починав А.М.Ухаль свій життєпис у Великому Бичкові на Рахівщині, де народився 13 вересня 1935 року. Там був і вчителем початкових класів, що й дало витік його дальшій розгалуженій діяльності як освітянина. Про це згадав декан юрфаку Петро Трачук у теплому привітанні. Що ювіляр має п’ятнадцять державних нагород і понад п’ятдесят років трудового стажу згадала у виступі від студентів чарівна Марія Менжул, котра серед квітів різко виділялася і соромила останні. Від депутатського корпусу і влади вийшов і говорив Віктор Погорєлов з секретарем своїм Віктором Феєром. Почесну грамоту Міністерства освіти і науки України вручив начальник управління освіти та науки ОДА Юрій Герцог. Сам Ф.Ващук зачитав привітання від СБУ, представники якого не змогли прийти, бо активно зайнялися в хащах закарпатського життя виловом корупціонерів та інших жуків мафіозних промислів. Прокурор Ужгородського району Іван Штефанюк щиро порадів, що йому, як і Ухалю, пощастило народитись у Великому Бичкові.

    — Ми переходили на шепіт, коли згадували його ім’я, — сказав він.

    Такі промовисті були заслуги односельчанина.

    — Штефаняк — єдиний, кого мені не вдалося свого часу завербувати, — відзначив Ухаль свого земляка.

    ...І на цьому врочистому тлі ніжно співали сирени — студентки Октавія Дешко та Іванна Мелай. Добре всім було, а між усіма — сину й внучці ювіляра.



    Василь ЗУБАЧ.



    Закарпатська територіальна організація Української Спілки ветеранів війни в Афганістані та громадське об’єднання „«Місто», які очолює Сергій Слободянюк, приєднуються до чисельних віншувань на адресу Арзена Михайловича Ухаля. З роси та води Вам! Гараздів! Великого земного щастя!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору