ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: У жовтні в Солотвино відкриють міжнародний автомобільний пункт пропуску з Румунією

    01 июля 2024 понедельник
    31 переглядів

    Про це йшлося в Ужгороді під час зустрічі Надзвичайного і Повноважного Посла Румунії в Україні Траяна Христеа з представниками Закарпатської обласної державної адміністрації.

    На фото (зліва направо): Генконсул Румунії в м.Чернівці Ромео Синдулеску та Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні Траяна Христеа.
    На фото (зліва направо): Генконсул Румунії в м.Чернівці Ромео Синдулеску та Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні Траяна Христеа.

    За словами першого заступника голови Закарпатської облдержадміністрації Івана Балоги, обласна влада докладає зусиль, аби відкриття автомобільного пункту пропуску у Солотвино відбулося вчасно. Наразі триває реконструкція мосту через Тису, який є важливим елементом в структурі пункту. Повністю на будівництво та облаштування переходу з українського боку необхідно 5 мільйонів 300 тисяч гривень, майже три мільйони з яких уже освоєно. Роботи проводяться у визначені терміни і презентація МАПП „Солотвино–Сігет” запланована на жовтень поточного року.

    До речі, на Закарпатті існує лише один автомобільний українсько-румунський перехід – „Дяково-Халмеу” – тому питання відкриття пункту пропуску у Солотвино є надзвичайно актуальним. Також існують залізничні пункти пропуску – „Тересва”, „Ділове” – та пішохідний „Хижа”.

    Під час зустрічі порушили і питання відкриття в Ужгороді Генерального консульства Румунії. Доцільність в цьому є, оскільки лінія кордону Румунії із Закарпаттям є найдовшою, а ось товарооборот між країнами – найнижчий. У 2005 році показник загального обсягу зовнішньої торгівлі Закарпаття з Румунією становив лише 0,6 відсотка. А інвестиції з боку румунської сторони в економіку нашого краю взагалі відсутні. Саме тому необхідно посилювати співпрацю між обома країнами, налагоджувати транскордонне співробітництво. Траян Христеа зазначив, що, крім консульства, варто було б відкрите консульське бюро в Тячеві, аби люди могли вирішувати нагальні питання на місці, не їдучи для цього в обласний центр.

    Також йшлося про необхідність зміцнення культурних зв’язків між громадянами обох країн, особливо між тими, що проживають у прикордонних смугах.



    ДОВІДКА: Румунія – одна з чотирьох країн, що межують із Закарпатською областю. Протяжність державного кордону Румунії із Закарпаттям (Рахівський, Тячівський, Хустський та Виноградівський райони) становить понад 205 кілометрів. За останнім переписом населення на Закарпатті проживає понад 32 тисячі румунів, що становить 2,6 відсотка від усього населення області. Компактно румунська спільнота проживає в таких населених пунктах: Солотвино, Діброва, Глибокий Потік, Топчино, Подішор, Бескеу, Корбунешти, Малий Боуц, Великий Боуц Тячівського та Біла Церква, Середнє Водяне, Плаюц, Добрик Рахівського районів.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Поляки правильно роблять, що не відкривають перехід у Лубні. Мають "кавалок" гір Бещад та й радіють з того. Туристи з цілої Польщі там відпочивають. А от налізе сарана сигаретчиків, водочників, челноків, підуть камйони – зникне куточок раю. Це їм треба?!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Здійснилась мрія Москаля Ген.Генича і бізнес проєкт єкс нач.управління зовнішн зв"язків Володимира Панова.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А чим погана мрія? То ганьба, що у Закарпаття немає майже ніяких зв"язків ні з Румунією, ні з Польщею. З останньою теж перехід нормальний вкрай необхідний.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Федя, бензинщиків забув... Досить подивитися, що робиться у Шегинях-Медиці - 1000-2000 чоловік стоїть на пішому переході. В Ужгород-Вишнє Німецьке не краще, стоїш годинами на кордоні. У Сигеті, думаю, теж те саме почнеться, від кави починаючи іконами закінчуючи... Хоча дійсно, перехід треба було зробити вже давно...