ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Фінішував 2-річний проект "Роми в Закарпатті" Швейцарської агенції розвитку і співробітництва

    03 июля 2024 среда
    27 переглядів

    30 червня завершився масштабний дворічний проект підтримки закарпатських циган «Роми в Закарпатті». Він пройшов у два етапи, причому бюджет тільки другого становив 280 тисяч гривень.

    Проект впроваджувався через партнерство з ромськими неурядовими організаціями, фінансувався Швейцарською агенцією розвитку і співробітництва, а моніторинг і менеджмент здійснював представник донора — Швейцарсько-український проект розвитку лісового господарства в Закарпатті “FORZA”.

    Як розповіла адміністратор проекту Леся Лойко, починаючи роботу, мали чітку мету — нарощення потенціалу та покращення рівня життя ромських громад шляхом підтримання професійного навчання, підприємницьких ініціатив ромів та розповсюдження інформації циганським громадам.

    Загалом виконали сім малих проектів, хоча деякі з них зовсім не назвеш малими. Приміром, покращення інфраструктури ромської початкової школи у м. Рахів. У цьому випадку робота велася не через громадські організації, а у прямій співпраці з керівництвом навчального закладу. Так, у школі провели водопостачання, облаштували кухню, їдальню, ігрову кімнату, збудували асфальтний майданчик зі спортивним знаряддям біля школи, надрукували роздатково-методичні матеріали для учнів 1-4 класів. Не кожна українська загальноосвітня школа, що отримує допомогу держави, може похвалитися такою інфраструктурою.

    Решта проектів, реалізованих за сприяння Швейцарської агенції розвитку і співробітництва, стосувалися не навчальних закладів та інших установ, а звичайних людей. Так з допомогою неурядових громадських організацій “Романі Чгиб”, “Романі Яг”, “Терне чая по нейво дром”, “За майбутнє ромських дітей” 14 жінок з Ужгорода та Мукачева засвоїли необхідні навички професії перукаря, отримавши при цьому сертифікати Міністерства освіти та науки; 8 юнаків з Мукачева вивчили будову автомобіля, отримали практичні навички з основ ремонту машин; 6 ромських жінок з Ужгорода засвоїли необхідні навички професії швачки, причому дві з них продовжують працювати в майстерні при громадській організації “Терне чая по нейво дром”. Дев’ять дівчат (6 випускниць 9 класу) з Мукачева пройшли професійне навчання швацькій справі. Зараз вони готуються до вступу в училище. Тим, хто складе іспити, буде надано швейні машинки та інше обладнання, необхідне для роботи вдома.

    За ініціативи НУО “Романі Чгиб” четверо ужгородських ромів пройшли професійне навчання, курси в центрі зайнятості, зареєструвалися приватними підприємцями, отримали обладнання, необхідне для роботи, і відкрили приватні майстерні, де надаватимуть послуги з ремонту взуття та виготовлення виробів з жерсті.

    Масштабний проект «Подбаймо про своє здоров’я!» мав на меті запобігти деградації і сприяти оздоровленню ромського населення шляхом проведення широкої кампанії боротьби з туберкульозом та іншими хворобами в середовищі ромської громади. 2000 чоловік із 12 сіл Ужгородського та Мукачівського району пройшли флюорографічне обстеження за допомогою мобільної рентген-установки, обстеження у венеролога, отримали консультації з питань репродуктивного здоров’я та шкоди куріння, алкоголю і наркотиків. В результаті обстежень виявлено 91 хворого на туберкульоз (ще 9 осіб направлено на повторну флюорографію) та 11 осіб з венеричними захворюваннями.
    Закарпаття: Цигани селища Королево не дивляться телевiзор, не п'ють i збудували в таборi молитовний дiм...
    "За "совєтів" було легше", — представник ромського "барона" закарпатського Берегова Шандор Горват
    Ужгород: Роми України скаржаться на дискримінацію з боку правоохоронців та журналістів
    Вибори циганського барона в закарпатському Мукачеві пройшли без фальсифікацій!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору