ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Нові ставки та строки сплати податків для фізосіб

    19 березня 2024 вівторок
    73 переглядів
    Прийнято дуже багато змін в Податковий кодекс

    Україна вже практично місяць живе по правкам до Податкового кодексу, який набрав чинності з 1 січня. Так, з початку 2016 року для більшості підприємств була знижена до 22% ставка єдиного соціального внеску. Змінилися податкові умови і для фізичних осіб.

    Наприкінці 2015 року було прийнято дуже багато змін в Податковий кодекс, які набули чинності з 1 січня 2016 року. Які питання зараз найбільше хвилюють наших громадян?

    — Найчастіше виникають питання щодо оподаткування фізичних осіб, досить гостро стоїть питання стосовно оподаткування житлової нерухомості.

    Яка зараз схема оподаткування нерухомості?

    — Сьогодні мова іде про те, що оподатковується як житло, так і нежитлова нерухомість, тобто сараї, гаражі, літні кухні і так далі. База оподаткування не змінилася, але змінилася сама ставка податку. Якщо в минулому році ставка податку становила 2%, то сьогодні це вже 3%. Хочу додати, що є відповідна пільга, яка була і в минулому році. Вона і залишається для квартир до 60 квадратних метрів, також ця пільга діє для будинків до 120 квадратних метрів. Наприклад, якщо людина є власником квартири площею 75 квадратних метрів, а пільга на 60 метрів, то об'єктом оподаткування у нас буде 15 квадратних метрів. І коли ми ці 15 метрів множимо на 3% від мінімальної заробітної плати, а це 41 гривня 34 копійки, то виходить 620 гривень. Хочу ще наголосити, що окремо в даному випадку оподатковується і будинок. Тобто якщо площа будинку більше, ніж 120 квадратних метрів, аналогічно ми віднімаємо пільгову площу від загальної і оподатковуємо за ставкою 3%.Також встановлено додаткову ставку податку в розмірі 25 тисяч гривень на рік за квартири площею понад 300 квадратних метрів і за будинки площею понад 500 квадратних метрів. Якщо власник має квартиру площею 320 квадратних метрів, то від 320 квадратних метрів віднімаємо 60 пільгових метрів, множимо на ставку податку 41,34 гривні, і додаємо 25 тисяч гривень.

    Чи змінилися сроки?

    — Сроки не змінилися, податковий орган за місцем знаходження відповідного об'єкту формує повідомлення про рішення, які ми маємо направити фізичній особі до 1 липня поточного року, після чого у людини є 60 днів на сплату нарахованого податку. Але я хочу наголосити, що за такою ставкою об'єкти будуть оподатковуватися в наступному році. В цьому році податок буде нараховуватися за ставкою 2%, але це не стосується юридичних осіб. Юридичні особи сплачують податки за новими ставками, які діють у 2016 році, розрахунок проводиться в декларації, яку платник подає до 20 лютого поточного року.

    Якщо в цілому говорити про ставки оподаткування доходів громадян, які є зміни?

    — Змін досить багато. Часто виникають питання нарахування транспортного податку. В попередніх нормах кодексу було зазначено, що податок вираховується по об'єму двигуна. Сьогодні у нас змінена відповідна норма, і відповідним податком обкладається автомобіль, термін використання якого не більше п'яти років, і середньоринкова вартість якого становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, а це 1 мільйон 33 тисячі гривень.

    А хто визначає середньоринкову вартість?

    — Середньоринкову вартість визначає центральний орган виконавчої ради, і орган, який реалізує державну політику економічного розвитку — це Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Визначається вартість за методикою, яка розрахована Кабінетом міністрів, виходячи з марки, з моделі, з типу двигуна, з об'єму циліндрів, і з пробігу автомобіля. Можна зайти на сайт Міністерства економічного розвитку і торгівлі, там є розділ « Транспортні засоби. Розрахунок вартості автомобіля» . Ви заносите всю інформацію стосовно вашого автомобіля, після чого висвічується остаточна ціна вашого автомобіля на сьогоднішній день.

    Стартувала кампанія з декларування доходів громадян, отриманих в 2015 році. Ця кампанія чимось відрізняється від попередньої?

    — Дійсно, стартувала така кампанія. Сьогодні ми вже отримали 205 декларацій, де дохід складає 48 мільйонів, у нас вже 12 фізичних осіб-мільйонерів, які подали і задекларували дохід в розмірі 17 мільйонів гривень. Також декларуються і податкові знижки, сьогодні у нас подано 50 таких декларацій, де сума податкової знижки складає 217 тисяч. Є зміни, які стосуються як раз форми декларації, які зроблені для полегшення її заповнення. Якщо раніше декларація складалась з чотирьох сторінок, то сьогодні це одна сторінка.

    Чи змінилися терміни, до якого часу потрібно задекларувати доходи?

    — Терміни не змінилися, фізичні особи подають декларацію до 1 травня поточного року. Відповідно, підприємці подають протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного податкового кварталу, тобто до 10 лютого 2016 року.

    За якими ставками будуть оподатковані доходи за поданими деклараціями?

    — Сьогодні цю ставку уніфіковано і встановлено на рівні 18%. У 2015 році ці ставки були у нас диференційовані — 15 і 20%. Тобто пасивні доходи підлягають оподаткуванню за ставкою 18%. Що мається на увазі? Це відсотки, це будь-які інші пасивні доходи. Хочу ще раз наголосити, що дивіденди, які нараховані платникам податку на прибуток, оподатковуються за ставкою 5%. Військовий збір у нас залишився 1,5%, як і був у минулому році. Також хочу сказати, що 3,6% ЄСВ з зарплати працівників сьогодні скасовані.
    Читайте також: Кому спишуть борги за валютними кредитами

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору