ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Невже УМВСУ та УСБУ в Закарпатській області спровокували збройний конфлікт в Мукачево - частина 5 (Документ)

    26 квітня 2024 п'ятниця
    76 переглядів
    Збройний конфлікт, який виник 11 липня 2015 року у м. Мукачеве

    Продовження звіту тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин конфлікту в Закарпатській області про виконану роботу

    5. У результаті своєї діяльності ТСК дійшла таких висновків.

    1. На сьогодні досудове розслідування подій, які мали місце 11 липня 2015 року у м. Мукачеве, здійснюється в рамках великої кількості кримінальних проваджень, що породжує ризик неповноти досудового їх розслідування, а саме того, що розслідування обмежиться встановленням обставин окремих епізодів збройного конфлікту. Тобто не буде дано належної правової оцінки попередньої злочинної діяльності учасників конфлікту, організаторів злочинів, а також встановлено та усунуто причини та умови вказаного конфлікту.
    У рамках розслідування особливої уваги та окремої правової оцінки потребують діяння осіб, які хоча й не брали безпосередньої участі у вказаному збройному конфлікті, але можуть бути дотичними до його виникнення. Йдеться, передусім, про керівників конкуруючих між собою політико-бізнесових угруповань Закарпатської області, протиріччя між якими могли зумовити цей конфлікт, а також керівників та інших посадових осіб державних, у тому числі й правоохоронних органів, які могли бути втягнуті у вказані протиріччя і діяти на боці одного з політико-бізнесових угруповань Закарпатської області (брали безпосередню участь у злочинній діяльності, прикривали її, допускали злочинну бездіяльність, належним чином не реагуючи на злочини, організовували певні провокації протиправного характеру тощо).
    Є підстави вважати, що збройний конфлікт 11 липня 2015 року в м. Мукачеве значною мірою був спровокований діями керівництва УМВСУ та УСБУ в Закарпатській області, оскільки керівники та працівники цих органів не лише були поінформовані про зустріч представників ДУК ВПР „Правий сектор” з народним депутатом України Ланьом М.І. 11 липня 2015 року у м. Мукачеве, але й брали участь в організації цієї зустрічі та її оперативному супроводі.
    Виникла необхідність ретельного з’ясування слідчим (процесуальним) шляхом ролі у виникненні, розвитку та припиненні цього конфлікту народних депутатів України Балоги В.І., Ланьо М.І., Яроша Д.А., тодішніх керівників УМВСУ в Закарпатській області Шаранича С.О. та УСБУ в Закарпатській області Гелетея В.В., а також інших посадових осіб правоохоронних органів.
    2. Незадовільними слід визнати оперативно-розшукові заходи щодо встановлення та доведення вини організаторів цих подій, а також розшуку безпосередніх учасників вказаного збройного конфлікту. Однією з причин цього може бути особиста зацікавленість керівників УМВСУ та УСБУ в Закарпатській області, деякі з яких після подій 11 липня 2015 року в м. Мукачеве залишаються на своїх посадах (зокрема, перший заступник начальника УСБ України в Закарпатській області Гелетей В.В. та заступник начальника УМВС в Закарпатській області Русин В.О.).
    3. ТСК не встановила системного стороннього тиску на органи розслідування у кримінальних провадженнях вказаних подій. Водночас, враховуючи інтереси певних політико-бізнесових угруповань, яких стосується це розслідування, у подальшому не можна виключати різного роду впливу на досудове слідство. Відтак існує необхідність у забезпеченні дійового парламентського і громадського контролю за розслідуванням вказаних кримінальних проваджень.
    4. За наявними в ТСК матеріалами можна прийти до висновку, що головною причиною збройного конфлікту, який мав місце 11 липня 2015 року в м. Мукачеве, стало з’ясування стосунків між представниками основних політико-бізнесових угруповань Закарпатській області щодо контролю за контрабандними потоками, які проходять через державний кордон України на території цієї області.
    Контрабанда була і залишається одним з ключових факторів, який визначає не лише стан корупції та організованої злочинності, але й економічну, політичну та соціальну ситуації у Закарпатській області, а також впливає на здійснення діяльності органів МВС та СБУ, перетворюючи її у багатьох випадках з правоохоронної на протиправну. Правоохоронні структури області замість взаємодії з виконання передбачених законом функцій щодо протидії контрабанді боролися за встановлення контролю за контрабандними потоками.
    Контрабанда на Закарпатті набула очевидного транснаціонального характеру, стала загальнодержавною проблемою. Мінімізація її обсягів, а отже, й зменшення впливу на політичну, економічну, соціальну сфери потребує від керівництва держави системних та дійових заходів.
    Такими невідкладними заходами є встановлення „політичних кураторів” контрабанди у Закарпатській області та надання їхній діяльності належної правової оцінки (зокрема, в рамках розслідування кримінальних проваджень, відкритих за фактом збройного конфлікту 11 липня 2015 року в м. Мукачеве).
    5. Вказаний збройний конфлікт став можливим через існування у Закарпатській області сприятливих передумов для безкарної діяльності озброєних злочинних угруповань, у тому числі з використанням символіки патріотичних організацій. Діяльність таких угруповань не отримувала належного реагування з боку, передусім, УМВСУ та УСБУ в Закарпатській області, кожне з яких по-своєму забезпечувало „співіснування” з такими угрупованнями, в результаті чого відбулося "зрощення" правоохоронної системи з криміналітетом, що зумовлює необхідність проведення очищення правоохоронних органів Закарпаття.
    6. Правоохоронні структури Закарпатської області виявили практично повну неспроможність (кадрову, технічну, організаційну тощо) щодо належної локалізації та нейтралізації збройного конфлікту 11 липня 2015 року в м. Мукачеве, а також затримання його озброєних учасників. Мали місце істотні недоліки у розв’язанні цього конфлікту, що призвели до трагічних наслідків та втечі групи озброєних осіб з місця вчинення злочину.
    Це зумовлює необхідність серйозних змін у підходах організації діяльності Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України у подібного роду ситуаціях, розробки та запровадження нових оперативних планів реагування на збройні конфлікти, розшук та затримання озброєних злочинців, а також кардинальних кадрових рішень.
    7. Кадрові та інші рішення, застосовані, відразу після вказаного збройного конфлікту, є неадекватним реагуванням на цей конфлікт, а головне – на його причини та умови. Вони не забезпечують істотної зміни ситуації на Закарпатті у сфері протидії корупції, організованій злочинності та контрабанді.
    Слід виходити з того, що упродовж багатьох років правоохоронні органи, органи прикордонної та фіскальної служб не здійснювали системної та ефективної протидії корупції, організованій злочинності та контрабанді на території Закарпатської області. Більше того, вони значною мірою забезпечували існування контрабандних схем – без їх участі масштабна контрабанда є неможливою.
    Припинення контрабандних схем потребує фактично повної, а не вибіркової зміни керівного складу правоохоронних органів Закарпатської області.
    Неприпустимою є ситуація, за якої Гелетей В.В., який тривалий час очолював УСБУ в Закарпатської області, після вказаного збройного конфлікту за наявної ситуації з контрабандою на Закарпатті продовжує залишатися на посаді першого заступника начальника цього ж управління СБУ.
    Визнати недостатніми та неадекватними заходи дисциплінарного реагування у вигляді догани та суворої догани, вжиті до керівників та інших посадових осіб УМВС України в Закарпатській області згідно з наказом МВС України від 9 вересня 2015 року № 1299 „Про притягнення до дисциплінарної відповідальності окремих працівників УМВС України в Закарпатській області”.
    8. ТСК вказує на відсутність належної законодавчої бази для реалізації конституційних повноважень Верховної Ради України проводити парламентські розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес, а також недосконалість чинного законодавства в частині здійснення демократичного контролю за правоохоронною сферою.

    6. За результатами своєї діяльності ТСК вважає за необхідне рекомендувати:

    Верховній Раді України
    1. Невідкладно ухвалити Закон України „Про тимчасові слідчі комісії” для забезпечення проведення ефективного розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес, а також внести необхідні зміни до чинного законодавства України з метою підвищення парламентського контролю за діяльністю правоохоронних органів.
    2. Заслухати інформацію Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, голів Служби безпеки України, Державної фіскальної служби України та Державної прикордонної служби України щодо результатів розслідування збройного конфлікту, а також загальної ситуації з корупцією та організованою протидією злочинності (зокрема, контрабанді) в Закарпатській області.
    3. Доручити Комітетам Верховної Ради України, у відповідності до їх предметів відання, організовувати розробку проектів законів з питань протидії та криміналізації контрабанди.
    4. Провести парламентські та комітетські слухання щодо стану та протидії контрабанді, яка є однією з ключових політичних та економічних проблем в Україні.
    Президенту України
    Розглянути на засіданні Ради національної безпеки і оборони України питання щодо:
    - припинення незаконних військових формувань, мінімізації незаконного обігу зброї;
    - запобігання та протидії контрабанді як одній з головних загроз національній безпеці України.
    Кабінету Міністрів України
    1. Розглянути питання щодо соціально-економічної ситуації та стану правопорядку у Закарпатській області.
    2. Розробити та затвердити програму невідкладних та дієвих заходів протидії контрабанді в Україні.
    Генеральній прокуратурі України
    Забезпечити повне і всебічне розслідування збройного конфлікту 11 липня 2015 року у м. Мукачеве, з’ясувавши обставини як цього конфлікту, так і попередньої злочинної діяльності учасників конфлікту, організаторів вчинених злочинів, а також їх причини та умови. Особливу увагу приділити з’ясуванню причетності керівників та інших посадових осіб УМВСУ та УСБУ в Закарпатській області до виникнення вказаного конфлікту, а також неналежного реагування на його нейтралізацію.
    Міністерству внутрішніх справ України
    1. Проаналізувати та привести до вимог сьогодення відомчі нормативні акти, які регламентують діяльність МВС України у надзвичайних ситуаціях, пов’язаних зокрема з затриманням озброєних злочинців.
    2. Розглянути на колегії МВС України питання щодо стану запобігання та протидії корупції та організованій злочинності на території Закарпатської області.
    3. Вжити заходів щодо кардинального оновлення особового складу УМВСУ в Закарпатській області.
    4. Розглянути питання щодо звільнення з посади заступника начальника УМВС України в Закарпатській області – начальника кримінальної міліції Русина В.О. та надання правової оцінки його діяльності на вказаній посаді.
    Службі безпеки України
    1. Привести до вимог сьогодення відомчі нормативні акти, які регламентують діяльність СБ України у надзвичайних ситуаціях, пов’язаних із збройними конфліктами, зокрема введенням в дію плану „Бумеранг”.
    2. Розглянути на колегії СБ України питання щодо стану запобігання та протидії корупції, організованій злочинності та контрабанді на території Закарпатської області.
    3. Вжити заходів щодо кардинального оновлення особового складу УСБУ в Закарпатській області.
    4. Розглянути питання щодо звільнення з посади та органів СБУ першого заступника начальника УСБУ в Закарпатській області Гелетея В.В. та надання правової оцінки його діяльності на посаді керівника цього регіонального управління.
    Державній фіскальній службі України, Державній прикордонній службі України
    Вжити заходів щодо кардинального оновлення особового складу ДФС та ДПС України в Закарпатській області з метою розриву існуючих корупційних зв’язків та контрабандних схем.

    Голова ТСК М.Паламарчук

    Секретар ТСК В.Пацкан

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору