ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Ера ЖЕКів" вже в минулому! Що далі?

    27 квітня 2024 субота
    94 переглядів
    Чотири місяці є в мешканців будинків на те, щоб знайти управителів їхнім житлом

    Менш як чотири місяці є в мешканців багатоквартирних будинків на те, щоб знайти управителів їхнім житлом

    Згідно із Законом № 417-19 "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", до 1 липня цього року співвласники багатоквартирних будинків мають обрати одну з форм управління спільним майном.

    Це або об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (створення ОСББ) або обрання управителя на загальних зборах мешканців будинку. Загалом в Україні понад 50% населення мешкає саме у багатоквартирних будинках.

    І зараз багато із співвласників такого житла намагаються вирішити, що ж робити. Що ж буде з будинками, які не матимуть управителів? І хто ці управителі?

    Чи справді органи місцевої виконавчої влади призначатимуть управителів для тих будинків, які самі його не оберуть?

    Докладніше про це у розмові газети "Експрес" з Василем Ліманом, президентом Громадської спілки "Асоціація управителів житла", та Ігорем Скоропадом, головою одного з обласних осередків Спілки власників житла України, членом Нацради з питань функціонування об'єднань співвласників багатоквартирних будинків при Кабiнеті Міністрів України.

    -- Що саме передбачає Закон № 417-19 "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку"?

    В. Ліман: -- Трактують цей закон по-різному. Та найосновніше, що він надає право співвласникам багатоквартирних будинків визначати форму управління своїм будинком. Це не обов'язково має бути управитель. Співвласники можуть обрати самоуправління без створення ОСББ (юридичної особи). Тобто, уповноважена особа у будинку проводитиме загальні збори і мешканці укладатимуть договори з фізичною особою-підприємцем чи компанією, яка надаватиме послуги з обслуговування будинку.

    І. Скоропад: -- Закон № 417-19 "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" передбачає посередника між співвласниками будинку і виконавцями послуг. Цей посередник - управитель, має бути не представником виконавця послуг, а представником саме споживача. Виконавцями послуг можуть залишатися ЖЕКи. Проте вони мали б співпрацювати із представниками будинків. При правильному підході якість наданих послуг ЖЕКом може бути значно кращою. Наприклад, у нашому місті плануємо об'єднати територіально по 10 - 15 будинків і оголошувати конкурс для визначення управителів для них. Заявки на конкурс зможуть подавати як фізичні, так і юридичні особи. Формуватимемо також відкритий реєстр управителів, щоб мешканці могли обрати собі якогось із них.

    -- А якими будуть тарифи після того, як для будинків оберуть управителів? В. Ліман: -- Тариф складатиметься, зокрема, із ціни за послугу з управління, яка буде договірною. Управитель має обгрунтувати цю суму, подавши мешканцям розрахунки і повідомивши, які саме функції виконуватиме. Інша складова тарифу - це плата за утримання будинку і прибудинкової території.

    Наприклад, тариф становитиме 3 гривні на метр квадратний. Гривню мешканці платитимуть за послугу з управління, а дві - за послуги з утримання будинку і прибудинкової території. І управитель зобов'язаний за кожну копійку із цих двох гривень звітувати перед співвласниками будинку. Останні мають брати активну участь у розподілі цих коштів, тобто визначати, куди саме скерувати гроші. Управитель разом із мешканцями має скласти акт технічного огляду будинку, визначити, які роботи слід розпочати найперше...

    Кожен будинок має різний технічний стан і, відповідно, всюди будуть різні тарифи. Тому люди можуть погнатися за дешевизною. І, відповідно, нічого не зміниться. Будинки виглядатимуть так, як і за часів обслуговування їх ЖЕКами. Управитель за браком коштів не зможе розпочинати ремонтні чи відновлювальні роботи тощо.

    -- Чи не станеться так, що нинішні ЖЕКи перетворяться у компанії-управителі і зрештою нічого не зміниться?

    В. Ліман: -- Справді, альтернатив поки що не так багато - управителів недостатньо. Управління ж будинком - це складний процес, який вимагає відповідної підготовки й навиків.

    І. Скоропад: -- Так. Лякає байдужість самих мешканців, які, вочевидь, не хочуть нічого змінювати. Зрештою таке небажання змін можна пояснити браком інформації. Адже представники ЖЕКів зараз навідуються до мешканців і пропонують їм подальшу співпрацю, лякаючи "наслідками" від змін. Мовляв, прийдуть управителі, заберуть ваші гроші і втечуть з ними.

    -- Чи не доведеться відкласти введення у дію закону, адже ще зовсім мало будинків визначилися з управителями?

    В. Ліман: -- Проблема у тому, що досі у другому читанні не прийнятий закон "Про житлово-комунальні послуги". Через це не вистачає приблизно 16 нормативних актів, які необхідні для налагодження роботи управителів житла. Зокрема, дотепер нема тексту типового договору, який би укладали співвласники багатоквартирних будинків для управління, утримання та обслуговування будинку. Нема і Порядку проведення конкурсів органами місцевого самоврядування із визначення управителів для будинків. Тож наша асоціація внесла пропозицію про перенесення терміну дії закону "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" хоча б до 1 січня 2017 року.

    -- Скільки сьогодні в країні будинків обслуговується приватними підприємствами?

    В. Ліман: -- Ринок управління житлом в Україні тільки формується. Немає точної статистики, скільки сьогодні в країні будинків утримуються саме комунальними підприємствами (ЖЕКами), а яка кількість обслуговується приватними підприємствами. За офіційними даними Мінрегіону, є приблизно 535 - 550 приватних підприємств, які цим займаються. Сюди входять і керуючі компанії. Більшість із них - це компанії забудовника. Зрештою, ще раніше у деяких містах проводили конкурси для визначення керуючих компаній (управителів житла), які замінили ЖЕКи. Щоправда, приватних управителів визначили не більше як 2 - 3% населених пунктів. А от ЖЕКів та інших комунальних підприємств, які обслуговують багатоквартирні будинки, в Україні налічується майже 4000.
    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Вже не ЖРЕРи, але ще не ОСББ... (ВІДЕО)

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору