ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатка шиє подушки із запахом літа та лікарських рослин

    26 квітня 2024 п'ятниця
    68 переглядів
    Еріка Ерфан-Ракушинець вже багато років займається хенд-мейдом.

    Еріка Ерфан-Ракушинець за фахом вчителька, музикант, але вже багато років займається хенд-мейдом.

    Серед її витворів – багато ексклюзивних речей із природних матеріалів. Її дизайнерські вироби дивують оригінальністю і багатофункціональністю.

    Спати на сіні – романтично

    Зі слів майстрині, рукоділлям вона почала займатися ще у п’ять років. Азів шиття, вишивання та в’язання навчила її мати.
    – Перше, що я знала – це в’язати. Вчилась у Мукачеві на пероні, поки з мамою чекали на поїзд, при чому, моїми спицями були дві дерев’яні палички, виламані з верби, що росла неподалік. Шити я навчилась уже більш дорослою. Утім не займаюся моделюванням одягу, мене більше цікавлять подушки, – усміхається умілиця.
    Справді, половину життя людина проводить уві сні. Тож що може бути приємнішим, ніж спати на м’якій та ще й ароматній опорі…
    –Завжди вважалося, що природа є наймогутнішим джерелом здоров’я. Наші предки не мали шикарних ліжок, але жили до сто років. Спали вони переважно на сіні. До речі, зараз це вважається дуже модним та романтичним трендом серед усіх, хто пропагує здоровий спосіб життя. З мегаполісів улітку їдуть у Карпати, аби відчути дух і велич пралісів та… відпочити на копиці сіна. Тому я вирішила «запаковувати» в окремі подушки траву… однак не просту, а лікарські рослини і пелюстки квітів, – каже «Карпатському об’єктиву» пані Еріка.
    До речі, є між подушками хустської умілиці і пухові, і наповнені синтепоном. Однак саме солом’яні користуються найбільшим попитом серед друзів та знайомих, яким майстриня дарує свої шедеври.

    Полежати на ліках завжди приємно

    Зі слів Еріки Ерфан-Ракушинець, трав’яні подушки не просто мають приємний запах, але й справді здатні позитивно впливати на самопочуття.
    – Сьогодні ми постійно перебуваємо під впливом електромагнітних хвиль, шкідливий вплив яких доведено вченими. Що нас оточує? Перш за все телевізори, комп’ютери, планшети, ноутбуки, Wi-Fi, мобільні телефони, ґаджети, навіть на тумбочку біля ліжка ставимо не механічний, а електронний будильник. Тож час задуматися над тим, що ми дуже віддалилася від свого першопочатку. Тому я багато перечитала про корисні якості різних трав і вирішила, чому б не спробувати зробити наповнювачі не просто натуральними, але й індивідуальними, тобто такими, які підходять саме конкретній людині, – каже хустська винахідниця. – Між іншим, подушки із цілющих рослин нині шиють і інші майстрині… та й навіть успішно їх продають.
    Як переконує пані Еріка, тому, хто замовляє подушку, передусім повинен подобатися запах. Крім того, слід враховувати й те, що саме непокоїть людину.
    –Трав’яні подушки можуть знімати втому, заспокоювати, розслаблювати, поліпшувати роботу серця, полегшувати дихання, допомагати подолати хропіння. Скажімо, спати на подушці з чебрецем корисно при застуді, адже аромат цілющої рослини полегшує процес дихання, допомагає зупинити запальний процес. Добре її застосовувати як профілактику респіраторних і вірусних інфекцій. А от подушка зі звіробоєм зміцнить імунітет, адже диво-трава володіє антибактеріальними і антисептичними властивостями, покращує кровообіг. Духмяна м’ята позитивно впливає на серцеву і мозкову діяльність, нормалізує нервову систему, знімає зайве збудження, тонізує в пригніченому стані. Вона також корисна гіпертонікам, її використовують для профілактики інфарктів міокарда. При серцевих недугах ефективною може стати й подушка з меліси. Але лікарем всіх лікарів справедливо називають аптечну ромашку. Якщо нею наповнити подушку, то можна забути про головний біль і безсоння. При мігрені ж доцільно користуватися подушкою з конюшини. Загалом список унікальних якостей трав можна продовжувати до безкінечності. До речі, є багато нейтральних рослин, якими також можна наповнювати подушки, як правило, для придання їм маси. Це: осока, вереск, папороть та інші. Вони використовуються лише як допоміжні трави, – ділиться знаннями пані Еріка.
    Слід зазначити, що подушки умілиці з міста над Тисою не тільки корисні, але й естетично привабливі, адже усі свої вироби жінка оздоблює аплікаціями.
    – Не дарма кажуть, що краса врятує світ. Аби сон був міцним та здоровим, подушки також повинні бути візуально гарними, – запевняє майстриня.

    Марина АЛДОН

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору