ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатець збирає з куща фундуку до 8 кілограмів смачних поживних горіхів

    26 квітня 2024 п'ятниця
    88 переглядів

    Закарпатець збирає з куща фундуку до 8 кілограмів смачних поживних горіхів
    На городі пенсіонера із закарпатського Мукачева тиждень квітне чоловіче деревце фундуку. На гілках не має ще жодного листочка, а вони вже рясніють ажурними сережками.

    Ліщина родить понад 80 років. А щоб отримати великий врожай горіхів, поруч з червонолистими сортами висаджують кущі зеленолистого фундуку, пише “Експрес”.

    “Квітне фундук із січня по березень: тиждень як температура повітря досягає вдень 12 градусів, кущ зацвітає. Та першими з’являються чоловічі квіти, -- пояснює пан Петровцій. – Фундук -- рослина однодомна, має квітки двох типів: чоловічі у вигляді сережок і жіночі -- округлі бруньки на кінцях пагонів, з яких в теплу погоду визирають яскраво-червоні щіточки рилець. Вони, зазвичай, “запізнюються” на два тижні”.

    Смак лісового горіха люди цінили здавна, шляхом народної селекції з дикої ліщини з'явився фундук – окультурений горіх з тоншою шкаралупою та ніжнішим смаком. Кущ не боїться морозу навіть під час цвітіння.

    “Мій фундук – добрий синоптик, -- сміється Іван Янович. – Бачите рильця сховалися в бруньки, а сережки ніби зжалися майже наполовину – чекай морозу”.

    До ґрунтів рослина не вибаглива, не росте хіба що на солончаках та у болоті, хоча і полюбляє вологу. Садять фундук в лютому-березні, відстань між кущами -- не менше 2 метрів. Щоб зібрати чималий врожай горішків садівник радить у один ряд висадити два різні сорти фундука.

    “На початку і в кінці рядка висаджую зеленолистий фундук, як запилювач, посередині -- кілька червонолистих, з них найбільше полюбляю “Рубин”. До ямки кладу пів відерця перегною, біля 200 г суперфосфату і 50 г калійної солі. Після посадки рясно поливаю і мульчую, -- повчає. -- Коренева система в куща знаходиться неглибоко. Вносячи добрива, обережно перекопуйте грунт. Краще підживлювати фундук розчином курячого або коров’ячого посліду”

    Навесні стовбур обрізають, залишаючи 5-6 бруньок. Найпродуктивніший кущ на якому не більше 5 стовбурів. Зайву поросль видаляйте навесні, відтак збільшується кількість жіночого цвіту. Фундук запилюється вітром, під час цвітіння садовод радить струшувати гілки куща для кращого запилення. Вперше плодоносить за три роки. Щоб горішки були великими і смачними пан Іван поливає фундук в період росту і дозрівання плодів. У вересні збирає врожай.

    “Хоча кущі завдовжки з три метри, драбини непотрібно. Гнучкі гілки пригинаю крючком, зриваю цілі корзинки. Сушу у затінку два тижні. Плоди темніють, стають блискучими, тоді пожовтілі обгортки легко відокремлюю. А готовність до зберігання визначаю за звуком” – чоловік дістає з полотняного мішечка жменю крупних горіхів, висипає на стіл, -- Горішки ніби дзвенять – значить достиглі, якщо ж звук глухий, тоді їх треба ще досушити”.

    Фундук поживний та дуже корисний.100 грамів ліщини -- задовольняють добову потребу організму в білках. Навесні чоловік радить для підвищення імунітету змішати молоті горіхи з медом і вживати суміш по столовій ложці за півгодини до їжі.

    Закарпатский пенсионер вырастил "Золотой ус" длиной 15 метров

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору