ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті стартував Міжнародний пленер із збереження пам’яток архітектури

    26 квітня 2024 п'ятниця
    51 переглядів

    Вперше міжнародні пленери художників почали проводитись у Закарпатській області ще в на початку 20-х років ХХ століття. Їх фундаторами стали члени Першої Закарпатської спілки художників, створеної в Мукачівській учительській семінарії, корифеї закарпатського живопису Адальберт Ерделі та Йосип Бокшай.

    І тільки через сорок років, у 1962-му, їх проведення було відновлено, а з 1980 року вони стали справді Міжнародними. Останнім часом більшість таких пленерів відбувається в Мукачеві на базі замку Паланок.

    Цьогорічний Міжнародний пленер приурочено до 1115 річниці першої писемної згадки про Мукачево, тобто до Дня його народження, інформує прес-служба Мукачівського міськвиконкому. Писатимуть полотна з історичних пам’ятників Мукачева митці з Києва, Львова, Харкова, Дніпропетровська, Луганська, Миколаєва, Івано-Франківська, Ужгорода, а також з Угорщини, Словаччини, Польщі і п’ятеро художників з далекого Китаю. Серед учасників пленеру, зокрема, дійсний член Академії мистецтв України, професор, Шевченківський лауреат Михайло Гуйда, викладачі Львівської Академії мистецтв Валерій Несторенко та Іван Гап’як, заслужені художники України з Ужгорода Борис Кузьма та Іван Свалявчик, мукачівець, народний художник України Золтан Мичка та інші.

    На зустрічі в міській Ратуші Мукачева учасників Міжнародного пленеру вітали заступники міського голови Михайло Лабош та Олександр Галай, секретар міської ради Іван Маняк. Вони щиро привітали гостей, побажали їм творчих здобутків і нагадали, що для місцевих художників невичерпним джерелом творчого натхнення є спадщина всесвітньовідомого художника, Почесного громадянина міста Міхая Мункачі, 165-річчя з дня народження мукачівці відзначали в цьому році. У свою чергу зав. кафедри Львівської Національної академії мистецтв Валерій Несторенко і професор Донг Мін з Китаю щиро подякували за запрошення на пленер і відзначили прекрасну духовну ауру міста над Латорицею.

    Пленер триватиме до 15 травня. Відтак кращі роботи буде виставлено в міській картинній галереї з нагоди 1115-річчя Мукачева.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору